Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-03-2022 14:47

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό συμμετέχοντας στην εκστρατεία Light it Up Blue και προωθώντας δράση στον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, το Σάββατο, 2 Απριλίου 2022 θα συμμετάσχει για ακόμη μια φορά στην παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης Light it Up Blue, φωτίζοντας μπλε το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία, το Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου και τους ρχαιολογικούς χώρους της Χοιροκοιτίας και Αμαθούντας. Στόχος της φωταγώγησης, όπως κάθε φορά, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού και οι οικογένειές τους. Με αυτόν τον τρόπο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων επιθυμεί να τονίσει  την ανάγκη για διαρκή εκπαίδευση, φροντίδα, ουσιαστική στήριξη και αποδοχή όσων η ζωή επηρεάζεται από αυτήν την πάθηση, η οποία στις μέρες μας αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Επιπλέον, καθότι πεποίθηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι ότι όλοι οι συνάνθρωποί μας πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, κατά τον μήνα Απρίλιο, μήνας εξολοκλήρου αφιερωμένος στον Αυτισμό, θα υλοποιηθούν δραστηριότητες στο πλαίσιο της δράσης που εγκαινιάστηκε το περασμένο έτος διαδικτυακά, με τίτλο «Ζω την Αρχαιολογική Κληρονομιά». Οι δραστηριότητες αυτές θα διεξαχθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας και για την υλοποίησή τους το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα συνεργαστεί με τον Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου και το Σωματείο Στήριξης Αυτισμού Αμμοχώστου. Μέσα από τη δράση αυτή, συνάνθρωποί μας με Αυτισμό θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον προϊστορικό οικισμό της Χοιροκοιτίας και να έρθουν κοντά στις αξίες που αντιπροσωπεύει αυτός ο σημαντικότατος χώρος Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σκοπός είναι αυτές οι δημιουργικές δραστηριότητες να γίνουν η αφετηρία για τη δημιουργία μιας ουσιαστικής σχέσης, σε βάθος χρόνου, ανάμεσα σε ολόκληρη την κοινωνία και τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου μας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα εγκαινιάσει αντίστοιχες δράσεις και για άλλες αναπηρίες.

Φέτος, οι μπλε ακτίνες του Αυτισμού, που θα φωτίζουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, δεν θα είναι παρά μια αναγκαία υπενθύμιση, σε καιρούς δύσκολους, για τη διαφορετικότητα που χαρακτηρίζει όλους μας, αλλά και την υποχρέωση που έχουμε να την αγκαλιάσουμε. Τα αρχαία μνημεία μας και το Κυπριακό Μουσείο για ακόμη μια φορά γίνονται η φωνή των ευάλωτων συνανθρώπων μας, για να θυμόμαστε ότι το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο μόνο εάν βασίζεται στις πανανθρώπινες αξίες της κληρονομιάς μας και ότι η κοινωνική συνοχή για να επιτευχθεί οφείλει πρώτα να στηρίζεται στη συμπερίληψη, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό.

(ΜΓ/IK)