Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-05-2022 19:26

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη μετά τη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας κ. Ayman Al Safadi

Εξοχότατε,

Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω την Αυτού Εξοχότητα κ. Ayman Safadi, τον Υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας σήμερα στην Κύπρο.

Αγαπητέ Ayman,

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συνεχούς διμερούς συντονισμού μας. Εξετάσαμε ολόκληρο το φάσμα της συνεργασίας μας, σε διμερές και τριμερές επίπεδο, και ανταλλάξαμε απόψεις για τα επόμενα μας βήματα με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των εξαιρετικών μας σχέσεων, ενόψει της επικείμενης Τριμερούς Συνόδου Αρχηγών Κρατών που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Βεβαίως, αφιερώσαμε μεγάλο μέρος της συζήτησής μας στα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία, στην ταραχώδη κατάσταση στην Ιερουσαλήμ, στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας και στο Κυπριακό.

Πρωτίστως είχα την ευκαιρία να χαιρετίσω θερμά την πρόταση της Αυτού Μεγαλειότητας να υπάρχουν ιορδανικά πυροσβεστικά αεροσκάφη σταθμευμένα στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Όλοι συμφωνούμε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική με επιπτώσεις που κυμαίνονται από την επισιτιστική ανασφάλεια στη Μέση Ανατολή και τους ισχυρούς κραδασμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Με τον Ayman εστιάσαμε ασφαλώς στην κατάσταση στην Ιερουσαλήμ που μας προβληματίζει ιδιαίτερα και επαίνεσα τις συνεχείς προσπάθειες της Ιορδανίας για αποκλιμάκωση. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να επιβεβαιώσω την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου για τη διατήρηση του statusquo των μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ υπό τον Χασεμιτικό Θεματοφύλακα και να αναγνωρίσω τη δέσμευση της Ιορδανίας να διασφαλίσει το δικαίωμα όλων των θρησκειών στην ελευθερία λατρείας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να διαφυλαχθεί η εύθραυστη σταθερότητα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα έκρηξη βίας.

Σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, επιβεβαίωσα τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες για υποβοήθηση της επανέναρξης μιας διαδικασίας που στοχεύει σε άμεσες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για μια συνολική και διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση, βασισμένη σε λύση δύο κρατών, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους.

Κάναμε επίσης απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας. Είμαστε ικανοποιημένοι που επιβεβαιώθηκε ότι το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Ιορδανίας θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου στην Ιορδανία και θα κάνω ό,τι μπορώ για να παρευρεθώ. Ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, πιστεύουμε ότι λειτουργούμε ως συνδετικός κρίκος με την ΕΕ, όχι μόνο για την Ιορδανία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Επίσης, ενημέρωσα τον συνάδελφό μου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Για άλλη μια φορά, Υπουργέ Εξωτερικών Safadi, αγαπητέ Ayman, σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σας και ανυπομονώ να συνεχίσουμε την παραγωγική μας συνεργασία.

(ΙΚ)