Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-09-2022 13:28

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα στη δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer στις 21 Σεπτεμβρίου

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση στην σημερινή συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer και με στόχο την ενημέρωση για αυτή την σοβαρή νόσο. Η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer καθιερώθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για θέματα που σχετίζονται με την ασθένεια αυτή. Η νόσος Alzheimer αποτελεί το συχνότερο νευροεκφυλιστικό νόσημα που προκαλεί άνοια, μια πάθηση που ταλανίζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών με μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα της δημόσιας υγείας, καθώς υποβαθμίζει την ποιότητα ζωή του ασθενούς και της οικογένειας του, προκαλώντας προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, της μνήμης, του λόγου, τις ευθυκρισίας και συνολικά της σωματικής και ψυχολογικής υπόστασης του ατόμου.

Σύμφωνα με αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί από 50 εκατομμύρια σε 152 εκατομμύρια έως το 2050. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά, η ανάγκη μέριμνας για τους συμπολίτες μας που νοσούν ή πρόκειται να νοσήσουν στο μέλλον είναι επιτακτική. Ωστόσο, παρά τη ραγδαία πρόοδο της ιατρικής και των συναφών επιστημών, οι υφιστάμενες θεραπείες δεν μπορούν αναστρέψουν ή να σταματήσουν τις βιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο των ασθενών με άνοια.

Οι παραπάνω λόγοι είναι που καθιστούν το έργο και τις δράσεις του  Συνδέσμου Αλτσχαϊμερ και Συναφών Ανοιών «Μη – Με – Λησμόνει» εξαιρετικά αξιόλογο. Από το 1996, έτος ίδρυσης του Συνδέσμου Αλτσχαϊμερ μέχρι σήμερα, η πορεία του Συνδέσμου σημειώνει πλούσια εθελοντική δράση και σημαντικό κοινωνικό έργο με αποδέκτες τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Ως εκπρόσωπος της πολιτείας, πέρα των προαναφερθέντων επιθυμώ να τονίσω την συνεισφορά του Υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση και πλαισίωση των δυσκολιών που προκύπτουν εξαιτίας της άνοιας μέσα από τη δημιουργία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, στην Β’ φάση ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου Αθαλάσσας προβλέπεται η δημιουργία Ψυχογηριατρικής Κλινικής, η οποία θα προσφέρει εξειδικευμένη φροντίδα σε άτομα τρίτης ηλικίας. Το Κράτος και το Υπουργείο Υγείας μέσω του Γεσυ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς επιδιώκει να  προσφέρει την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους ασθενείς, αλλά και μια πληθώρα εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών, όπως εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, ψυχολογική και νοσηλευτική υποστήριξη, διατηρώντας την δυνατότητα ακόμα και κατ’ οίκον παρεμβάσεων όπου χρειάζεται. Φροντίζουμε να αναβαθμίζονται και να δημιουργούνται συνεχώς νέες υποδομές, αλλά και να στελεχώνονται από αξιόλογους επιστήμονες.  

Η συνεργασία με φορείς και οργανώσεις, όπως ο Σύνδεσμος Αλτσχαϊμερ και Συναφών Ανοιών «Μη – Με – Λησμόνει», είναι προτεραιότητα του υπουργείου. Επιθυμούμε να συμβάλουμε στη προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών σε θέματα καθημερινής διαβίωσης και ευημερίας.  Το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε να διατηρούμε πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας.

Εύχομαι στο Σύνδεσμο καλή συνέχεια στο πολύτιμο έργο του, με την ελπίδα ότι τα επόμενα χρόνια θα καταφέρουμε όλοι μαζί με συνεργασία και σύμπνοια να παρέχουμε ένα αξιοπρεπές, αξιοβίωτο και φιλικό περιβάλλον για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους.

Σας ευχαριστώ!

(ΑΦ)