Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-09-2022 20:24

Διμερείς συναντήσεις και επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη

Ξεκίνησαν χθες, Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου και συνεχίζονται σήμερα, Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022, οι διμερείς συναντήσεις και επαφές του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην 77η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη χθεσινή μέρα ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας, της Ουκρανίας, της Ανδόρρας, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ενώ συμμετείχε και στην Τριμερή Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Αρμενίας, η οποία ολοκληρώθηκε με την έκδοση κοινής δήλωσης.

Ακολούθως, ο κ. Υπουργός συμμετείχε στις εργασίες της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου αντηλλάγησαν απόψεις για τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ στην Ουκρανία σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής. Κατά την εν λόγω συνάντηση ο κ. Κασουλίδης εστίασε την παρέμβασή του στην ανάγκη η ΕΕ να ελέγξει τις προσπάθειες συγκεκριμένων τρίτων κρατών και κυρίως της Τουρκίας να μην συμμορφώνεται με τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας και να βρίσκει τρόπους παράκαμψης των κυρώσεων.

Σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, όπου παρακολούθησε την εναρκτήρια ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Antonio Guterres. Ακολούθως συμμετείχε στην Τριμερή Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, κατά την οποία συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης και συγκεκριμενοποίησης της πολυμερούς συνεργασίας των τριών χωρών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Μιας αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Κασουλίδης πραγματοποίησε επίσης διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Μολδαβίας, της Βορείου Μακεδονίας και του Μαρόκο, ενώ συναντήθηκε και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τη Συμμαχία Πολιτισμών κ. Miguel Angel Moratinos.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει απόψε σε τριμερή συνάντηση σε μορφή δείπνου εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Σερβίας.

Αύριο, Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου κ. Nayef Al Hajraf, καθώς και με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Victoria Nuland. Θα συμμετάσχει επίσης στη θεματική συνάντηση που συνδιοργανώνει η Κύπρος με θέμα τη Διαδικτυακή Σεξουαλική Βία και την Εκμετάλλευση Παιδιών. Τέλος, θα συμμετάσχει σε συνάντηση υψηλού επιπέδου με θεματική τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

(ΜΓ)