Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2022 13:51

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην εκδήλωση «Η Μεσόγειος θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού – Η Κύπρος ανάμεσα στους πολιτισμούς της Μεσογείου», στη Ρώμη

Να συγχαρώ θα ήθελα πρώτα τον Σύνδεσμο Κυπρίων Ιταλίας ΝΗΜΑ και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων (ΕΠΟΚ) για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, της οποίας το θέμα θα μπορούσε να καθοριστεί ως διαχρονικό, αλλά, παράλληλα, και ως κρίσιμα επίκαιρο κατά την τρέχουσα περίοδο με όσα έχουν διαδραματιστεί και συνεχίζουν να διαδραματίζονται με επίκεντρο τις επεκτατικές βλέψεις και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου.

Έχει, βέβαια, την ιδιαίτερη σημασία της κάθε δράση, όπως η συγκεκριμένη των δυο Συνδέσμων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με στόχο την προώθηση και προάσπιση αφενός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αφετέρου της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, σύμφωνα και με τη διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Στο πλαίσιο αυτό, συμβάλλουν με το έργο τους στη διάδοση της ιστορίας της Κύπρου, στην προβολή της ιδιομορφίας της και του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική σκηνή της Ανατολικής Μεσογείου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Φέτος, συμπληρώνονται 62 χρόνια από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χάρη στους αγώνες του λαού μας, η χώρα μας απολαμβάνει τη θέση της ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, ως ισχυρός πυλώνας σταθερότητας κα συνεργασίας, σε μια περιοχή που ιστορικά ευρίσκεται στο πυρήνα μεγάλων συγκρούσεων.

Ανέκαθεν η Μεσόγειος ήταν γεωπολιτικό κέντρο ιδιαίτερης σημασίας, και αυτό τη μετέβαλλε συχνά σε θέατρο συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων. Κυρίως όμως υπήρξε γεωγραφικό επίκεντρο μεγάλων και αξιόλογων αυτοκρατοριών, όπως η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, με έντονα τα στοιχεία πολιτισμών, της Δύσης και της Ανατολής, που είτε προηγήθηκαν είτε αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα και στη συνέχεια. Ο Ελληνικός πολιτισμός, με τις απαράμιλλες ιδιαίτερες εκφράσεις του, ο Ρωμαϊκός επίσης πολιτισμός, και άλλοι, κατέδειξαν αυτή την περιοχή του κόσμου ως γόνιμη ρήτρα του πανανθρώπινου πολιτισμού. Υπήρξαν εποχές που οι περιοχές που βρέχονταν από τη θάλασσα αυτή, ορίζονταν ως ολόκληρος ο τότε γνωστός κόσμος, ένα παγκόσμιο εμπορικό-οικονομικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι.

Η Κύπρος, με τη μοναδική γεωγραφική της θέση, ανέπτυξε ένα μωσαϊκό διαφορετικών πολιτισμών που διαμόρφωσαν με το πέρασμα του χρόνου μια ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα με ιστορία 11 χιλιάδων χρόνων. Oι Μυκηναίοι (Έλληνες) οι οποίοι εισήγαγαν και καθιέρωσαν τον πολιτισμό τους, και άλλοι πολιτισμοί που ακολούθησαν στη συνέχεια όπως Ρωμαίοι, Ενετοί και άλλοι, άφησαν ορατά απομεινάρια στο πέρασμα τους. Για αυτό και η ΟΥΝΕΣΚΟ περιλαμβάνει μια σειρά από αξιοθέατα του νησιού στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Δίχως άλλο, στη διαδρομή του χρόνου δημιουργήθηκαν θρησκευτικές, κοινωνικές και οικονομικές ρήξεις και ανισότητες που έλαβαν το χαρακτήρα συγκρούσεων, αλλά διατηρήθηκε στο έπακρον του ο εθνικός πλούτος, η εθνική ταυτότητα, όπως και οι άλλες ιδιαιτερότητες της νήσου και του λαού της που αντλούν τη νομιμότητα τους από το βάθος της ιστορίας.

Το ίδιο ισχύει και με τις περιπτώσεις άλλων μεσογειακών χωρών και λαών που συνέλαβαν με θαυμαστό τρόπο στη συνολική πολιτιστική δημιουργία της Μεσογείου, στην οποία, σύμφωνα με τους μελετητές, εντοπίζονται κοινές πνευματικές αξίες και κοινά εκφραστικά χαρακτηριστικά.

Και δεν είναι καθόλου άξιο απορίας το γεγονός ότι σήμερα η Κύπρος διακρίνεται από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της, ενώ σαφώς υπερέχει ο εθνικός πλούτος της ιστορίας της, η ταυτότητα, οι αξίες και οι παραδόσεις της, γεγονός που συμβάλλει στο σημερινό φωτεινό παράδειγμα της λεκάνης της Μεσογείου, ως χώρου ειρηνικής συνύπαρξης λαών και πολιτισμών. Μια θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού, σύμφωνα και με το θέμα της ωραίας αυτής εκδήλωσης.

Θλιβερή και μόνη παράκρουση η επιθετικότητα και η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, ο μεγαλοϊδεατισμός και η αλαζονεία της ηγεσίας της, η οποία επηρεάζει όχι μόνο τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά δημιουργεί και ένταση με τις βλέψεις της στις θαλάσσιες περιοχές άλλων κρατών, όπως της Λιβύης και πιο πρόσφατα της Ελλάδας με την έντονη παραγνώριση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της ειρηνικής συνύπαρξης και γειτονίας των κρατών.

Και αυτό, ενώ όλα τα άλλα κράτη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, και όχι μόνον, επιδιώκουν με τη συνεργασία και τις διμερείς ή πολυμερείς τους συμφωνίες να διαμορφώσουν μόνιμες συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης, εδραιώνοντας την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή τους, όπως και την ευημερία των λαών τους.

Θέλουμε η θάλασσα να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει. Θέλουμε και επιδιώκουμε την επικράτηση της διεθνούς νομιμότητας ως του μόνου εχέγγυου για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή μας.

Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω εκ νέου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

____________

Σημ.:  Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Επιτρόπου Προεδρίας, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιταλία κ. Γιώργος Χριστοφίδης.


(ΡΜ/ΜΒ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα