Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-01-2023 14:59

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας, κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την εφαρμογή iSAVElives

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί Εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, για να ενημερωθείτε για τη λειτουργία της εφαρμογής iSAVElives στην Κύπρο εντός των επόμενων ημερών. Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Κοινωνίας Πολιτών KIDS SAVE LIVES – Τα παιδιά σώζουν ζωές, ενισχύει τις δράσεις του Υπουργείου Υγείας για την άμεση θωράκιση, την ασφάλεια, την προστασία και τη διάσωση κάθε ανθρώπινης ζωής που κινδυνεύει από καρδιακό επεισόδιο, πνιγμό ή άλλη αιτία.

Είναι σημαντική η προσφορά της οργάνωσης προς την χώρα μας, καθώς μέσω της συμφωνίας παραχωρείται εντελώς δωρεάν η εφαρμογή στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ την ίδια ώρα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας παραχωρούνται δωρεάν σεμινάρια για την εκπαίδευση των πολιτών που θα κληθούν να ανταποκριθούν σε απειλητικό για τη ζωή περιστατικό.

Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Οργάνωσης KIDS SAVE LIVES κ. Αναστάσιο Στεφανάκη αλλά και στην ομάδα του για τη λειτουργία της εφαρμογής στην Κύπρο. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Επιστημονικό Συντονιστή του Υπουργείου Υγείας, Βοηθό Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Δόκτορα Μάριο Ιωαννίδη, τον Δόκτορα Χρίστο Ευτυχίου, επίσης Βοηθός Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Λευκωσίας, τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, την Υπηρεσία Αναζωογόνησης και τη Διεύθυνση Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ, που από την πρώτη στιγμή υπογραφής της συμφωνίας, έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να επιτευχθούν οι στόχοι μας για αύξηση του ποσοστού επιβίωσης θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής στη χώρα μας.

Με αυτή την εφαρμογή ενισχύονται οι συνεργασίες του Υπουργείου Υγείας στον τομέα της Υγείας, στοχεύοντας:

  • στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού για τον θεσμό των Πρώτων Βοηθειών,
  • στην ανάπτυξη Δικτύου Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών το οποίο θα διατηρείται καταχωρημένο με χωροταξική διάταξη στον Εθνικό Χάρτη της Οργάνωσης KIDS SAVE LIVES,
  • στην έγκαιρη αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή συμβάντων και την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης μέσω του Διοικητικού Συντονισμού του Υπουργείου Υγείας, της Επιστημονικής Υποστήριξης της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και της Τεχνικής Υποστήριξης των Υπηρεσιών Αναζωογόνησης.

Ήδη στη χώρα μας έχουν καταχωρηθεί και εγκριθεί στο σχετικό διαδικτυακό χάρτη πέραν των 100 απινιδωτών και έχουν αρχίσει οι εκπαιδεύσεις των πολιτών μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων. Ως εκ τούτου, απευθύνω κάλεσμα προς επιχειρήσεις, οργανισμούς και πολίτες που διαθέτουν Απινιδωτή, όπως προχωρήσουν στην καταχώρηση του στον διαδικτυακό Εθνικό Χάρτη του KIDS SAVE LIVES, αλλά και στην επικαιροποίηση των στοιχείων που τηρούνται στο αρχείο του Υπουργείου Υγείας.

Αναφορικά με τη λειτουργία της εφαρμογής στην Κύπρο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, ενώ θα κληθούν οι πολίτες να κατεβάσουν την εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο.

Σας ευχαριστώ!

(ΑΦ)