Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-03-2023 21:01

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Δρος Μαρίας Παναγιώτου στην καλλιτεχνική Εκδήλωση για την «Ώρα της Γης» στα Προπύλαια του Παγκυπρίου Γυμνασίου

Μπροστά σας έχουμε σχηματίσει με κεριά το σύμβολο 60+ που συμβολίζει την Ώρα της Γης επειδή σήμερα σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα. Η Ώρα της Γης, όμως, δεν είναι αυτά τα 60 λεπτά. Η Ώρα της Γης είναι 24 ώρες. Η ώρα της Γης είναι 365 ημέρες τον χρόνο. Δεν υπάρχει Ώρα για τη Γη. Δεν υπάρχει ρολόι για τη Γη. Το ρολόι εξυπηρετεί εμάς. Για να μας υπενθυμίζει πως η Γη θα συνεχίσει να υπάρχει είτε με εμάς, είτε χωρίς εμάς. Η ώρα της Γης αν μεταφραστεί σωστά σημαίνει «η ώρα του ανθρώπου», αφού από τον τρόπο που θα βαδίσουμε και θα συμπεριφερθούμε σε αυτή τη γη θα εξαρτηθεί η ποιότητα ζωής και η Υγεία μας.

«Καθαρόν πράγμα δεν είναι ό,τι επλύθη, αλλ’ ό,τι δεν ελερώθη».

Όταν ο ιστορικός Δημήτριος Καμπούρογλου έγραφε στις αρχές του 1900 αυτό το γνωμικό, σίγουρα εννοούσε πολλά πράγματα, εκτός φυσικά από το περιβάλλον. Τότε δεν είχαν ακόμα συνειδητοποιήσει την άμεση σχέση μεταξύ ανθρώπου – περιβάλλοντος. Όμως, περισσότερο από 100 χρόνια μετά και τα γραφόμενά του περικλείουν για μένα όλο το νόημα για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Καθαρόν πράγμα δεν είναι ό,τι επλύθη, αλλ’ ό,τι δεν ελερώθη». Τι σημαίνει αυτό; Ότι καθαρή θάλασσα δεν είναι η θάλασσα την οποία 2 ώρες προηγουμένως εθελοντές μάζευαν γόπες και πλαστικά μπουκάλια. Καθαρή γη δεν είναι αυτή που καθαρίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από απορρίμματα και τόνους μπάζων. Καθαρός ωκεανός δεν είναι αυτός που καθαρίστηκε μετά από μια πετρελαιοκηλίδα. Καθαρός αέρας δεν είναι αυτός που χρειάστηκε μηχάνημα για να τον καθαρίσει ούτε καθαρό ποτάμι είναι αυτό που καθαρίστηκε από απόβλητα. Καθαρή γη, αέρας, νερό δεν είναι αυτά που χρειάστηκε να καθαριστούν, αλλά αυτά που δεν λερώθηκαν ποτέ.

Και αυτός είναι ο στόχος. Να μην ξαναγγίξουν πλαστικά τις ακτές. Να μη χυθεί ξανά ούτε ένα χημικό σε ποτάμια και θάλασσες. Να μην ξαναδούμε μπάζα πεταγμένα στη γη. Αυτό είναι το όραμα μας και όχι οι εκστρατείες καθαρισμού. Θέλουμε την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών. Όχι την ανακύκλωση εκστρατειών καθαρισμού. Ναι. Αρχικά θα καθαρίσουμε και θα αντιστρέψουμε όλα αυτά που προκαλέσαμε. Θα αλλάξουμε συνήθειες και νοοτροπία. Και μετά, δεν θα ρυπαίνουμε ξανά. Δεν πρέπει να ρυπαίνουμε ξανά.

Το κλειδί για να το πετύχουμε αυτό, είναι αυτό που δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι στη φύση  η οποία φροντίζει καθημερινά να μας το υπενθυμίζει, με την  αύξηση της θερμοκρασίας, με τους τοξικούς ρύπους, με καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία μας και με αυτό το γκρι που όλο και περισσότερο κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα.

Η καινοτομία της φετινής Ώρας της Γης για την Κύπρο έγκειται στο ότι δεν ενώνουμε μόνο τις φωνές μας με εκατομμύρια πολίτες που σε λίγο θα σβήσουν τα φώτα. Ενώσαμε δυνάμεις διάφοροι φορείς και τμήματα και συναποφασίσαμε πως για να αλλάξουμε συνήθειες, πρέπει να διαφωτίσουμε τους πολίτες και ταυτόχρονα να τους προτρέψουμε να αλλάξουν, έστω και για λίγο, τη ρουτίνα τους με την ελπίδα ότι το προσωρινό αυτή τη φορά θα αντικατασταθεί με το μόνιμο.

Έτσι μαζί με το Υπουργείο Μεταφορών και τις εταιρείες Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών, καταφέραμε για ένα ολόκληρο 24ωρο να είναι δωρεάν η χρήση των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων. Μαζί με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ξεκινήσαμε από την Πέμπτη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την Ώρα της Γης και για τις δράσεις της σημερινής μέρας. Μαζί με τους δήμους Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Παραλιμνίου και Πάφου κρατήσαμε τα Πράσινα Σημεία των πόλεων ανοικτά για σήμερα που είναι αργία. Μαζί με τους δήμους που μόλις ανέφερα και το Υπουργείο Εσωτερικών σβήνουμε τα φώτα των δημοτικών μεγάρων και των κτηρίων του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως και του Προεδρικού Μεγάρου, κατά τη διάρκεια των 60 λεπτών της γης. Με το Μουσικό Σχολείο Λευκωσίας κάνουμε την αποψινή σεμνή εκδήλωση. Οφείλω δημόσια να ευχαριστήσω τους Υπουργούς Μεταφορών και Εσωτερικών, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, τους Δημάρχους που προανέφερα καθώς και τα Μουσικά Σχολεία για αυτή τη συνέργεια.

Οφείλω να εξηγήσω πως η κίνηση των εταιρειών Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών να προσφέρουν δωρεάν για ένα ολόκληρο 24ωρο τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες είναι ιδιαίτερα σημαντική. Και αυτό γιατί το 49% των ρύπων που εκπέμπει η χώρα μας προέρχεται από τις μεταφορές. Αν αλλάξουμε συνήθειες, αν ο κάθε ένας από εμάς αφήσει έστω και για λίγο το αυτοκίνητο και πάρει το λεωφορείο, αν εντάξει την βιώσιμη κινητικότητα στην ρουτίνα του, θα δώσει κυριολεκτικά ανάσα σε ολόκληρο το νησί, σε όλους εμάς που έχουμε δικαίωμα να αναπνέουμε καθαρό αέρα.

Με δεδομένο πως μπροστά μας έχουμε τους περιβαλλοντικούς στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή µέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του νομοθετικού πακέτου Fit-For-55, οφείλουμε μέσα από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων και κονδυλίων να προχωρήσουμε στην υλοποίηση μιας συνολικής και οριζόντιας στρατηγικής για την προστασία του περιβάλλοντος που θα οδηγεί σε μείωση των ρύπων, σε ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, σε εφαρμογή πράσινων πολιτικών που να διασφαλίζουν το δικαίωμα των πολιτών σε καθαρό νερό και αέρα, σε πολιτικές που προστατεύουν και διατηρούν την βιοποικιλότητα της Κύπρου, που επιτρέπουν τη σωστή διαχείριση των φυσικών µας πόρων και την ευημερία των ζώων. Με άλλα λόγια, η σκληρή δουλειά και οι συνέργειες που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με όρους αειφορίας είναι η προτεραιότητα και ο οδοδείκτης μας.

Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε ανάμεσα σε 80 παιδιά, 13 έως 18  ετών. Θέλουμε το κάθε ένα από αυτά να μπορεί να ανοίγει το παράθυρο και να αναπνέει καθαρό αέρα, να μπορεί να παίξει στη φύση, να μπορεί να κολυμπήσει σε μια απαλλαγμένη από  πλαστικά θάλασσα, να βλέπει πράσινο και όχι γκρίζο. Αυτό θέλω και για τον γιο μου και για τα δικά σας παιδιά. Περισσότερο όμως θέλουμε να αφήσουμε σε αυτά τα παιδιά ένα υγιές, ένα καλύτερο μέλλον σε τούτη τη Γη. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Δεν είναι θέμα πολιτικής. Δεν είναι θέμα θέσης. Είναι ζήτημα υγιούς διαβίωσης για τα παιδιά μας.

 (ΡΜ/ΜΧ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα