Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-03-2023 19:48

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Τζόζης Χριστοδούλου σε εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος και η θέση της γυναίκας στη Δικαιοσύνη μέσα από τα χρόνια. Εξέλιξη με άλματα ή παιδικά βήματα;»

Καταρχάς, να συγχαρώ τον Δικηγορικό Σύλλογο Λευκωσίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της αποψινής εκδήλωσης και να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, την οποία αποδέχτηκα με ιδιαίτερη χαρά. Τιμάμε απόψε τις πρώτες γυναίκες που, μέσα από τη δράση τους, συνέβαλαν στην ανάπτυξη και θεμελίωση του θεσμού της Δικαιοσύνης στον τόπο μας. Τιμάμε γυναίκες, οι οποίες, για τα δεδομένα μιας διαφορετικής εποχής, χρειάστηκαν μεγάλη τόλμη και θάρρος για να εισέλθουν σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Χρειάστηκε να έρθουν αντιμέτωπες με κοινωνικές προκαταλήψεις και στερεότυπα που θα έπρεπε να υπερπηδήσουν ή να αγνοήσουν για να μπορούν να συνεχίσουν. Παράλληλα, ενέπνευσαν και υπήρξαν πρότυπα για τις επόμενες γενιές γυναικών να τις ακολουθήσουν. Ευχαριστούμε όλες σας, για όλα όσα έχετε προσφέρει και που ανοίξατε τον δρόμο για άλλες γυναίκες.

Σήμερα, οι γυναίκες αποτελούν σημαντικό ποσοστό των αποφοίτων νομικών σχολών και εκπροσωπούνται ολοένα και περισσότερο στο επάγγελμά σας, ενώ γυναίκες σταδιακά εισέρχονται και στο επάγγελμα της Δικαστίνας. Ενδεικτικό είναι ότι, στη χώρα μας σήμερα, από τα 11 μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου τα 5 είναι γυναίκες. Παράλληλα όμως, σε συζητήσεις που έχω με δικηγορίνες, μου εξηγούν πως πολλές φορές αισθάνονται ότι για να επιβιώσουν στον χώρο πρέπει να υιοθετήσουν στερεοτυπικά αντρικές συμπεριφορές, δηλαδή αυτές που παραδοσιακά αναγνωρίζουμε ως «αρρενωπές». Αυτή είναι μια διαπίστωση σε πολλά ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, και αντανακλά το γεγονός ότι ακόμη οι έμφυλες προκαταλήψεις καλά κρατούν, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν υπάρχει χώρος για κάτι διαφορετικό.

Κυρίες και Κύριοι,

Αναμφίβολα, ο ρόλος των γυναικών στο δικηγορικό επάγγελμα και στο επάγγελμα δικαστή/δικαστίνας έχει αλλάξει σημαντικά με την πάροδο του χρόνου και αυτό γιατί κάποιες, όπως και οι γυναίκες που τιμάμε σήμερα, έχουν ανοίξει τον δρόμο. Έχει σημειωθεί πρόοδος και μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων στα επαγγέλματα αυτά. Η επίτευξη της ισότητας των φύλων στο ευρύτερο νομικό σύστημα απαιτεί συνολική και διαρκή προσπάθεια σε διαφορετικά επίπεδα.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις. Το γεγονός ότι υπάρχει ισοτιμία στη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στο Ανώτατο Δικαστήριο και αύξηση των δικηγορίνων και δικαστίνων, ενώ την ίδια στιγμή τίθεται το ερώτημα κατά πόσο οι νομοθεσίες ενσωματώνουν την έμφυλη διάσταση ώστε να επιτρέπουν και τις έμφυλες αποφάσεις.

Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι οι νομοθεσίες πέραν του να ρυθμίζουν αδικήματα, ρυθμίζουν παράλληλα την κουλτούρα, τις αρχές και τις αξίες ενός κράτους.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας για καλλιέργεια κουλτούρας, θα πρέπει να προσεγγίσουμε συνολικά τον τομέα της δικαιοσύνης, τοποθετώντας τον κάτω από το πρίσμα μία έμφυλης ματιάς. Για την καλλιέργεια μιας συμπεριληπτικής δικαιοσύνης, απαλλαγμένης από αναχρονιστικές νοοτροπίες, χρειαζόμαστε τη συμβολή σας. Ας ξεκινήσουμε από σήμερα έναν ανοικτό διάλογο που θα οδηγήσει σε μια «δίκαιη δικαιοσύνη» για τις γυναίκες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και εγώ προσωπικά είμαστε στη διάθεση σας να συζητήσουμε περαιτέρω και να συνεργαστούμε ώστε, μεταξύ άλλων:

-       Να τροποποιηθούν οι οποιεσδήποτε νομοθεσίες που δεν εφαρμόζουν την αρχή της ισότητας. Στόχος είναι το νομικό μας σύστημα να διασφαλίζει ότι όλοι οι νόμοι και οι κανονισμοί προωθούν την αρχή της ισότητας.

-       Να προωθηθεί και να εμπεδωθεί η κουλτούρα της αρχής της ισότητας στο νομικό σύστημα, μέσω συστηματικών εκπαιδεύσεων σε δικαστές, δικαστίνες, δικηγόρους, δικηγορίνες για θέματα φύλου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και την ενθάρρυνση αναφοράς βίας ή εγκλημάτων στη βάση του φύλου.

-       Να προωθούνται έμφυλες πολίτικες για τη δημιουργία υποστηρικτικού έμφυλου περιβάλλοντος για τη συμμετοχή και την επιτυχία των γυναικών στο επάγγελμα σας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η επίτευξη της ισότητας των φύλων, είναι βασική προτεραιότητα της διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Η προσπάθεια είναι βεβαίως συλλογική και απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση, ώστε να αναθεωρήσουμε νομοθεσίες και πρακτικές που δεν διασφαλίζουν την αρχή της ισότητας.

Αξιότιμες κυρίες, για ακόμα μια φορά ευχαριστούμε για όλα όσα έχετε προσφέρει. Ευχαριστούμε που ανοίξατε τον δρόμο για άλλες γυναίκες.

Ευχαριστώ πολύ.

--------------------

(ΝΓ)