Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-03-2023 21:10

Ομιλία Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος σε εκδήλωση για τον εορτασμό των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, στην Έγκωμη

Μέσα στις χιλιετίες της Ιστορίας, ο τιμημένος Ελληνισμός αντίκρυσε φάρους φωτός, αναδύθηκε, ανδρειώθηκε και θέριευσε. Ανάμεσα στις ένδοξες στιγμές, δύο ιστορικοί σταθμοί σημάδεψαν την πορεία του απανταχού Ελληνισμού: η 25η Μαρτίου 1821 και η 1η Απριλίου 1955.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, γιορτάσαμε με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τα 200 χρόνια από την ένδοξη Επανάσταση του 1821. Μιας Επανάστασης που αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους, δικαιώνοντας τους εξεγερμένους Έλληνες μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Μιας Επανάστασης που θεωρείται κορυφαίο γεγονός στη σύγχρονη Ιστορία της Ευρώπης, αφού στάθηκε η αφορμή για τη διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.

Έμποροι, διανοούμενοι και καλλιτέχνες, κληρικοί, διπλωμάτες, με διαφορετικές ιδεολογικές, πολιτικές και κοινωνικές καταβολές, πολέμησαν ηρωικά σε μάχες άνισες, αλλά με την ψυχή και το σθένος των Ελλήνων, και προσέφεραν τη ζωή τους σπονδή για τη λευτεριά της πατρίδας.

Στον Μοριά, την Ρούμελη, το Μεσολόγγι, τα Δερβενάκια, τα Ψαρά, το Χάνι της Γραβιάς γράφτηκαν μερικές από τις πιο σπουδαίες στιγμές της Ρωμιοσύνης. Απ’ άκρη σ’ άκρη, η Ελλάδα έγινε ολοκαύτωμα. Η φλόγα για απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό είχε θεριέψει στις ψυχές όλων των Ελλήνων, σε κάθε γωνιά του έθνους. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θυσιάστηκαν για την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα.

Στον αγώνα των Ελλήνων παρούσα δήλωσε και η Κύπρος. Δεν θα μπορούσε να συνέβαινε διαφορετικά, άλλωστε, αφού από νωρίς πολλοί Κύπριοι είχαν ενταχθεί στην Φιλική Εταιρεία, ανάμεσα σε αυτούς και ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, ο οποίος, μαζί με άλλους ιερωμένους και προύχοντες, απαγχονίστηκαν στις 9 Ιουλίου 1821 από τους Οθωμανούς. Την ίδια ώρα, περίπου χίλιοι Κύπριοι εθελοντές τάχθηκαν υπό τις προσταγές ηγετικών μορφών του 1821 και πολέμησαν ηρωικά, προασπιζόμενοι τα ιδανικά του Ελληνισμού. Η κυπριακή συνεισφορά εκφράστηκε και με υλική και οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως ήταν εξ αρχής η δέσμευση του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.

134 χρόνια μετά, οι Κύπριοι εμπνέονται από το Έπος του 1821, ακολουθούν το παράδειγμα των Ελλήνων ηρώων και επαναλαμβάνουν την Ιστορία. Το σθένος των Ελλήνων αποτέλεσε τον φάρο στον αγώνα τον Κυπρίων για ελευθερία από το βρετανικό αποικιακό καθεστώς και αυτοδιάθεση.

Την 1η Απριλίου 1955 ένα ήταν το σύνθημα: «Ελευθερία ή θάνατος!». Οι νέοι της Κύπρου ρίχνονται πρώτοι στον αγώνα, αψηφώντας την ασφάλεια και το μέλλον τους. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από όλα τα κοινωνικά στρώματα δεν δειλιάζουν μπροστά στα βασανιστήρια και τον θάνατο και ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στον αγγλικό ζυγό. Πολεμούν σε κάθε σπιθαμή της Κύπρου μας με όπλο τους τις διδαχές της εποποιίας του 1821, την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και την αγάπη τους για την πατρίδα. Ο αέρας της ελευθερίας πνέει πάνω από το νησί μας, φουντώνοντας την φλόγα για ανεξαρτησία.

Κληρονόμοι και συνεχιστές των Παπαφλέσσα, Κολοκοτρώνη, Διάκου, Ανδρούτσου, Κανάρη, Μπουμπουλίνας, ο Γρηγόρης, ο Κουτσόφτας, ο Καραολής, ο Πατάτσος, ο Δράκος, ο Λένας, ο Μάτσης, ο Ευαγόρας και οι άλλοι λεβέντες της Κύπρου, «επήραν μιαν ανηφοριά, επήραν μονοπάτια, να βρουν τα σκαλοπάτια, που παν στην λευτεριά», βροντοφωνάζοντας πως «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής».

Αγαπητοί,

Οι δύο εποποιίες του 1821 και του 1955 αποτελούν δύο ιστορικούς σταθμούς του Ελληνισμού που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Οι εθνικές επέτειοι που τιμούμε σήμερα μάς δίνουν την ευκαιρία να ανατρέξουμε στην Ιστορία μας και να αντλήσουμε από αυτήν διδάγματα και μηνύματα, αναλογιζόμενοι την ιστορική μας ευθύνη. Οι αγώνες που έδωσε δια μέσου των αιώνων ο Ελληνισμός και οι στιγμές υπερηφάνειας μάς υπενθυμίζουν το χρέος μας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας μέχρι την επίτευξη του στόχου μας, που δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου μας.

Οι δυσκολίες, οι προκλήσεις και τα προσκόμματα που απροκάλυπτα θέτει η Τουρκία στην προσπάθεια για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν μας πτοούν. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί επ’ ουδενί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού ούτε το μέλλον της πατρίδας μας. Οφείλουμε να εργαστούμε με επιμονή και αποφασιστικότητα για την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Οι επαφές που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τις προηγούμενες εβδομάδες σε Ελλάδα και Βρυξέλλες στοχεύουν στην ενίσχυση της προσπάθειας για εξεύρεση τρόπων επίλυσης των προβλημάτων, που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση της πατρίδας μας μέσω μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Στην παρούσα συγκυρία, με τα όσα απαράδεκτα αξιώνει και προβάλλει η τουρκική πλευρά, ο ρόλος της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας είναι καταλυτικός. Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα από τις επαφές του και της διπλωματικής οδού, είναι η πιο ουσιαστική και πρωταγωνιστική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθεια να αρθεί η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και να επαναρχίσει ο διάλογος. Η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία και ενισχυτικά στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να διασφαλίσει τη δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς κατάστασης, η οποία θα καταλήξει μέσα από διάλογο σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού και του τόπου.

Κυρίες και Κύριοι,

Με ενότητα, ομοψυχία και συλλογικότητα οφείλουμε να πορευθούμε για τερματισμό των τετελεσμένων που δημιουργεί η πάροδος του χρόνου. Έχουμε χρέος απέναντι στην Ιστορία μας, το παρελθόν και το μέλλον μας, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων με σεβασμό στις διαφορετικές προσεγγίσεις, με επιμονή και στοχοπροσήλωση, μακριά από διχόνοια και διαφωνίες, και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση.

Για ακόμα μια φορά καλούμαστε να αναζητήσουμε εκείνο που κάποιοι θεωρούν ακατόρθωτο. Δεν αποδεχόμαστε ούτε συμβιβαζόμαστε με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων. Με αποφασιστικότητα και με φάρο μας της θυσία των ηρώων του Ελληνισμού, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου, όντας πεπεισμένοι πως μια λύση του Κυπριακού θα είναι επωφελής για τη χώρα, τον λαό της, αλλά και την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα.

Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης, καθώς και τον Πρόεδρο και τα μέλη του Σωματείου Ε.Θ.Α. Έγκωμης, για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης για τις εθνικές επετείους και να μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και του συνόλου της Κυβέρνησης.

(ΜΚυ)