Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-05-2023 15:37

Ανακοίνωση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας αναφορικά με τη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την Κυβερνοασφάλεια 3+1 (CSWG)

Το Υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου και η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας φιλοξένησαν τη 2η συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την Κυβερνοασφάλεια των χωρών Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και Αμερικής (3+1 Cyber Security Working Group – CSWG), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Μαΐου 2023, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο CYCLOPS στην Λάρνακα.

Απώτερος στόχος της συνάντησης ήταν η διερεύνηση για το πως οι χώρες μπορούν να προωθήσουν τη συνεργασία για την αντιμετώπιση κακόβουλων απειλών στον κυβερνοχώρο, τη διασφάλιση του θαλάσσιου κυβερνοχώρου και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την πρώτη μέρα, οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στην ανταλλαγή εμπειριών, βέλτιστων πρακτικών και στον σχεδιασμό ασκήσεων στον τομέα της Ναυτιλίας. Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης «Regional Approach to Maritime Cybersecurity Governance and Risk Management: The Eastern Mediterranean as a Model».

Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε άσκηση, η οποία έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συζητήσουν, μέσω ενός σεναρίου, για το πως μπορούν να συνεργαστούν τα κράτη και οι εξουσιοδοτημένες εθνικές αρχές στη διαχείριση ενός διασυνοριακού περιστατικού στον κυβερνοχώρο.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρέσβης και Πολιτικός Διευθυντής Πολυμερών Σχέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Σάββα, ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Oren Anolik, ο Βοηθός Επίτροπος Επικοινωνιών κ. Πέτρος Γαλίδης και η κα Justine Treadwell, Πολιτικός – Οικονομικός Σύμβουλος της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίτιμοι προσκεκλημένοι από τον ENISA, το Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδος, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Sandia National Laboratories, καθώς και οι αντίστοιχες Αρχές από Ελλάδα και Ισραήλ.

 

(ΜΒ/ΣΧ)