Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-06-2023 13:16

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνάς Μιχαηλίδου στην παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας «Ποιητικό Ταξίδι στην Ορεινή Κύπρο»

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, εδώ στις όμορφες Πλάτρες, με αφορμή την παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας «Ποιητικό Ταξίδι στην Ορεινή Κύπρο», που εξέδωσε πρόσφατα το νεοσύστατο Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων.

Όπως ακριβώς και ο στόχος που έθεσε το Ίδρυμα, λαμβάνοντας την απόφαση για την έκδοση της ανθολογίας, και όπως υποδηλώνεται στον τίτλο που επιλέχθηκε, τα ποιήματα ταξιδεύουν νοερά τους αναγνώστες στα μαγευτικά μονοπάτια της ορεινής Κύπρου.

Οι 48 ποιήτριες και ποιητές, καταθέτοντας την ψυχή, τα συναισθήματα, τις προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες τους στους στίχους που κοσμούν την έκδοση, πετυχαίνουν να αναδείξουν με ενάργεια την ξεχωριστή φυσιογνωμία της μοναδικής αυτής περιοχής της πατρίδας μας. Αυτή η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της ορεινής Κύπρου υπήρξε η αφορμή, αλλά και η αστείρευτη πηγή, που έθεσε σε κίνηση την έμπνευση των δημιουργών. Δεν είναι καθόλου, τυχαίο που ακόμα και ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, εμπνευσμένος από το ειδυλλιακό τοπίο των Πλατρών, γράφει: «Τ' αηδόνια δε σ' αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες».

Τη φυσιογνωμία της περιοχής συγκροτούν τα χρώματα και τα αρώματά της που καθορίζουν οι γνωστοί και άγνωστοι άνθρωποί της, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις τους, που κατάφεραν να τα κρατήσουν ζωντανά στο πέρασμα των δύο χρόνων και να τα μεταλαμπαδεύσουν στη νέα γενιά, μέσα από την αγάπη τους για τα χωριά τους.

Είναι στο πλαίσιο αυτό, που τα ανθολογημένα ποιήματα εμπλουτίζουν τη βιβλιογραφία γύρω από την κυπριακή ποιητική παραγωγή, επικοινωνούν στους αναγνώστες το πηγαίο ταλέντο των δημιουργών τους, συνθέτοντας, παράλληλα, έναν πολύτιμο θησαυρό. Μαζί με το φωτογραφικό υλικό που διανθίζει την έκδοση, φυλάσσουν και μεταφέρουν μέσα από τις σελίδες της την ομορφιά, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά με την οποία συνδέεται η ορεινή Κύπρος.

Αυτόν ακριβώς τον σκοπό υπηρετεί, άλλωστε, η σύσταση του Ιδρύματος Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων, το οποίο συνιστά σημαντικό κεφάλαιο όσον αφορά τη διαφύλαξη, την ανάδειξη και την αξιοποίηση, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, της Ιστορίας, του πολιτισμού και της σύγχρονης δημιουργίας της ευρύτερης περιοχής.

Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που πέρασε από τη δραστηριοποίηση του Ιδρύματος, τα μέλη του, επιδεικνύοντας αφοσίωση και ζήλο για την επιτέλεση της αποστολής που τους εμπιστεύθηκε η Πολιτεία, έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό πλαίσιο συνεργασίας με Υπουργεία, Υφυπουργεία, υπηρεσίες, φορείς, οργανισμούς και τοπικές αρχές.

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ίδρυση και τη λειτουργία του Ιδρύματος, σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. Κοινό όραμα και στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που μπορεί να αποδώσει η λειτουργία του Ιδρύματος, ιδιαίτερα όσον αφορά την αναβάθμιση και ανάπτυξη της παρεχόμενης παιδείας, των γραμμάτων και των τεχνών, στην ευρύτερη περιοχή.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάληψη της σημερινής πρωτοβουλίας, τις δράσεις που προηγήθηκαν και αυτές που προγραμματίζονται, επιβεβαιώνουν τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει η λειτουργία του Ιδρύματος για τους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων.

Μόλις πριν δύο βδομάδες είχα επισκεφθεί και πάλι την περιοχή του Τρόοδους και συγκεκριμένα τον Μουτουλλά, σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στη μοναδικότητα της παραδοσιακής τέχνης της σκαφοποιΐας, με την οποία συνδέεται στενά η εν λόγω Κοινότητα. Το μέγεθος αυτού του πλούτου που παρουσιάζει η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, αποτελεί για εμάς προνόμιο. Είναι για αυτόν τον λόγο που έχουμε χρέος να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για τη διαφύλαξή τους.

Η Κυβέρνηση, θέτοντας ως προτεραιότητα το χρέος αυτό, υιοθετεί μια συνεκτική πολιτική για την επίτευξη των στόχων που αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, όσον αφορά τον τομέα του πολιτισμού. Την ίδια στιγμή, επιδιώκουμε την περαιτέρω ενίσχυση των κοινοτήτων και των κατοίκων της υπαίθρου, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων τους και την πρόοδο των κατοίκων.

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τις ποιήτριες και τους ποιητές που ανταποκρίθηκαν με προθυμία στην πρόσκληση του Ιδρύματος, αγκαλιάζοντας την πρωτοβουλία για την έκδοση μιας ανθολογίας, αφιερωμένης στην ορεινή Κύπρο. Ιδιαίτερα, θα ήθελα να επαινέσω όσες και όσους εργάστηκαν με ζήλο, αφιερώνοντας χρόνο και κόπο, πετυχαίνοντας να παραδώσουν την άριστα επιμελημένη και πολύτιμη αυτή έκδοση.

Αγαπητή Πρόεδρε, αγαπητά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, τα δείγματα της μέχρι τώρα δράσης σας δεν αφήνουν αμφιβολία ότι θα αναδείξετε το Ίδρυμα ως τον καλύτερο πρεσβευτή της παράδοσης και του πολιτισμού των ορεινών κοινοτήτων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, στην απαιτητική αυτή προσπάθεια, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θα είναι σταθερός αρωγός και συνοδοιπόρος σας.

Σας ευχαριστώ.

(ΝΓ)