Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-03-2024 11:27

Επικήδειος λόγος της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κας Άννας Αριστοτέλους στην κηδεία του ήρωα του 1974 Χαράλαμπου Προδρόμου του Σέργιου, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα

Με αισθήματα συγκίνησης, σεβασμού και υπερηφάνειας βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να απευθύνουμε το ύστατο χαίρε στο άξιο, στο γενναίο τέκνο της πατρίδας μας. Τον Χαράλαμπο Προδρόμου από τον Άγιο Αμβρόσιο, που πότισε με το αίμα του τα χώματα της πατρίδας μας, θυσιαζόμενος υπέρ βωμών και εστιών.

Ο Χαράλαμπος Προδρόμου γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1952 στον Άγιο Αμβρόσιο, όπου και διέμενε με την οικογένειά του μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974. Το 1970 κατετάγη στην Εθνική Φρουρά, για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και ακολούθως εργαζόταν ως γεωργός.

Ο Χαράλαμπος του Σέργιου και της Δέσποινας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πατρίδας. Στο άκουσμα για γενική επιστράτευση, ανήμερα της 20ης Ιουλίου παρουσιάστηκε στο 361 Τάγμα Πεζικού και ρίχθηκε μαζί με τους εφέδρους και κληρωτούς στρατιώτες στη μάχη.

Η πρώτη φάση της εισβολής βρίσκει το 361 Τάγμα Πεζικού να αντιστέκεται ηρωικά στα υψώματα του Πενταδακτύλου έξω από το Δίκωμο. Μάχες σκληρές και άγριες. Νέα παιδιά με ελάχιστα εφόδια, απέναντι σε έναν στρατό με κάλυψη πυροβολικού και αεροπορική υποστήριξη.

Μεταξύ πρώτης και δεύτερης φάσης της εισβολής, το Τάγμα μετακινείται στην περιοχή της Κυθρέας και εκεί ο Χαράλαμπος δέχεται μια επίσκεψη. Ο πατέρας του Σέργιος τον επισκέπτεται δίνοντας του χαρά και δύναμη, αλλά συνάμα μαθαίνει πως την επόμενη ημέρα λήφθηκαν οδηγίες να μετακινηθούν προς την Κλεπίνη.

Λίγες ημέρες πριν τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, το 361 Τ.Π. μετακινείται στην περιοχή του Παχύαμμου Κερύνειας και προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει πιθανή νέα επίθεση των εισβολέων. Στις 14 Αυγούστου, χαράματα, τα τουρκικά στρατεύματα πράγματι προχωρούν σε συντονισμένη επίθεση κατά των θέσεων της Εθνικής Φρουράς. Παρά την αυτοθυσία των ανδρών του 361 Τ.Π., η μάχη είναι άνιση. Ένεκα της υπεροπλίας των Τούρκων και του ορατού κινδύνου για εγκλωβισμό των ανδρών του 361 Τ.Π. δίνεται διαταγή για απαγκίστρωση.

Οι άνδρες του 361 Τ.Π. λαμβάνουν οδηγίες για ανασυγκρότηση στην περιοχή Κυθρέας, διά μέσου της Κλεπίνης. Μια ακόμη δύσκολη αποστολή, αφού τα αεροπλάνα των Τούρκων καραδοκούν και βομβαρδίζουν κάθε κίνηση που εντοπίζουν. Πρόκειται για μια διαδικασία που έγινε κάτω από τεράστιες προφυλάξεις, με τη διακίνηση να είναι αργή και με διάρκεια ωρών. Το βράδυ αρκετοί στρατιώτες διανυκτερεύουν στα βουνά του Πενταδακτύλου για ξεκούραση και συνεχίζουν την επομένη το πρωί.

Τελευταία φορά που οι συναγωνιστές του βλέπουν τον Χαράλαμπο ήταν εκείνο το πρωί. Ο Χαράλαμπος Προδρόμου με ακόμη έναν στρατιώτη του 361 Τ.Π., επιβαίνουν σε ένα τρακτέρ το οποίο οδηγεί ο Χαράλαμπος. Σε κάποιο σημείο εντοπίζουν μια ομάδα στρατιωτών και προσφέρονται να μεταφέρουν άλλους δύο στρατιώτες μαζί τους που ήταν τραυματίες. Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για απομάκρυνσή τους από το σημείο, με κατεύθυνση προς το χωριό Τρυπημένη.

Στην πορεία τους στον κύριο δρόμο Λευκονοίκου – Ακανθούς, μεταξύ των τουρκοκυπριακών χωριών Άρτεμη και Πλατάνι, βλέπουν το τρακτέρ να σταματά. Συνεχίζει για λίγο και μετά σταματά και πάλι. Ακολούθως χάνεται, ενώ το ίδιο τρακτέρ την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, οδηγείται από Τούρκους στρατιώτες.

Από τότε, εκείνο τον μαύρο Δεκαπενταύγουστο, ο Χαράλαμπος Προδρόμου, ο συγχωριανός του και επίσης έφεδρος στρατιώτης του 361 Τ.Π., Νίκος Βλάχος και οι Γιώργος Χαραλάμπους και ο Χριστοφή Γεώργιος αγνοούνταν μέχρι την πρόσφατη ταυτοποίησή τους.

Μάταια ο μακαριστός Σέργιος και η μακαριστή Δέσποινα, που ευτύχησαν να κάνουν οκτώ παιδιά αναζητούσαν νέα για τον μονάκριβο τους γιο. Έφυγαν από τη ζωή στην προσφυγιά, με τον πόνο της απώλειας.

Η μητέρα του Δέσποινα απεβίωσε στις 21.11.1992 στις 12 το μεσημέρι και ο πατέρας του Σέργιος μετά από επτά ακριβώς χρόνια, την ίδια ημέρα και τον ίδιο μήνα με τη σύζυγο του, στις 21.11.1999 τα μεσάνυκτα. Η τελευταία στιγμή χαράς του Χαράλαμπου και του πατέρα του Σέργιου ήταν η μέρα που τον επισκέφθηκε και τον είδε για τελευταία φορά πριν ληφθούν οδηγίες για μετακίνησή τους στην Κλεπίνη. Η αδελφή του Μαρούλλα αμέσως μετά την εισβολή παντρεύτηκε μέσα σε τσαντίρι και ακολούθως μετέβη στην Ελλάδα. Απεβίωσε στις 11.1.2021. Η αδελφή του Ανδρούλα λίγα χρόνια μετά την εισβολή μετέβη στην Αμερική και η αδελφή του Ελένη στην Ελλάδα. Και οι δύο αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι αδελφές του Αγγέλα, Χρυστάλλα, Άννα και Προδρομούλα βρίσκονται εδώ μαζί μας μαζί με τον σύζυγο της Μαρούλλας, τον Δημήτρη, και την αδελφότεκνη του ήρωα, Αφροδίτη.

Τα οστά του λεβέντη που κηδεύουμε σήμερα εντοπίστηκαν στις εκταφές που έγιναν στην περιοχή του Λευκονοίκου το 2022 και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA, με βάση τις οποίες έχει διακριβωθεί η ταυτότητα των οστών του.

Μαζί μας βρίσκονται σήμερα συγγενείς των ηρώων μας, του Νίκου Βλάχου, του Γεώργιου Χριστοφή, του Μιχαήλ Κυπριανού και του Μηνά Παπαβασιλείου, των οποίων τα οστά εντοπίστηκαν στον ίδιο ομαδικό τάφο μαζί με τον Χαράλαμπο Προδρόμου.

Σήμερα, για την οικογένεια του ήρωα, για τους συμπολεμιστές του, για όλους εμάς είναι μέρα υπερηφάνειας. Σήμερα η πολιτεία κλίνει ευλαβικά το γόνυ σε ένα άξιο τέκνο της πατρίδας και του αποδίδει τις τιμές που αρμόζουν σε έναν αγωνιστή της ελευθερίας που υπερασπίστηκε την πατρίδα μας μέχρι τέλους. Σε έναν πραγματικό ήρωα που τη στιγμή που η πατρίδα είχε ανάγκη, δήλωσε «παρών», και με αυταπάρνηση πρόταξε τη λεβεντιά της ψυχής του προς υπεράσπιση βωμών και εστιών, προς υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας μας. Τη λευτεριά αγάπησε πιο πολύ και από την ίδια τη ζωή.

Μισός αιώνας αγωνίας είναι αφόρητα δυσβάσταχτος. Παραδειγματιζόμαστε από τα υψηλά οράματα του παλληκαριού που κηδεύουμε σήμερα, με προορισμό την εθνική δικαίωση και αξιοπρέπεια.

Οι παρακαταθήκες του Χαράλαμπου και των υπολοίπων ηρωικώς πεσόντων του 1974 προϋποθέτουν από όλους μας μια υπόσχεση. Πως η δική τους θυσία, αλλά και ο πόνος μισού αιώνα των οικογενειών τους δεν θα πάει χαμένος. Καλούμαστε να κρατήσουμε τη μνήμη του άσβεστη και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές το τεράστιο μέγεθος της θυσίας του. Οφείλουμε ως πολιτεία να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου των αγνοουμένων μας. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας.

Σε αυτούς τους ένδοξους ανθρώπους της τόλμης και αρετής αρμόζουν όλες οι τιμές και η απόδοση άπειρης ευγνωμοσύνης για τη θυσία τους. Ο Χαράλαμπος Προδρόμου ασπάστηκε και έκανε πράξη το αρχαίο ρητό: «Ουδέν αρ' ην φίλτερον άλλο πατρίς». Τίποτα πιο αγαπημένο δεν είναι από την πατρίδα, προσφέροντας ανιδιοτελώς ό,τι πιο πολύτιμο, την ίδια του τη ζωή στο θυσιαστήριο της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στέλνοντας αιώνια και πανανθρώπινα μηνύματα για την αγάπη προς την πατρίδα.

Χαράλαμπε, παλληκάρι, λεβέντη, ήρωα μας, σήμερα, όλοι μας, σεμνά και ταπεινά σε αποχαιρετούμε. Ο σεβασμός, ο θαυμασμός, η εκτίμηση και η υπερηφάνεια μας θα σε συνοδεύουν για πάντα.

Αιωνία και τιμημένη η μνήμη σου Χαράλαμπέ μας, του Σέργιου και της Δέσποινας, και ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

(ΡΜ/ΕΠ/ΝΖ)