Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-03-2024 16:39

Δείπνο εργασίας Υπουργών Γεωργίας των εννέα μεσογειακών Κρατών Μελών της ΕΕ στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας των MED9

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωμεσογειακής Συμφωνίας των 9 Κρατών Μελών (ΚΜ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9), παρέθεσε δείπνο εργασίας στους Υπουργούς των μεσογειακών ΚΜ, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Γεωργίας στις Βρυξέλλες. Στόχος ήταν η καταγραφή και εξεύρεση των εργαλείων προώθησης των κοινών θέσεων που θα ενδυναμώσουν τα αιτήματά τους στα ζητήματα της γεωργίας.

Κατά τη συνάντηση, η δρ Παναγιώτου τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και του συντονισμού των μεσογειακών χωρών πριν από τα Συμβούλια, και δη σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη γεωργία. Το χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας των MED9 έδωσε τη δυνατότητα κατάθεσης και προώθησης κοινών θέσεων που, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνουν:

  • Παροχή αυξημένης ευελιξίας στους γεωργούς και στις Εθνικές Αρχές, με στόχο τη μείωση του διαχειριστικού φόρτου και βελτίωση της εφαρμογής της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ).
  • Στήριξη της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία παρατηρητηρίου κόστους παραγωγής, περιθωρίου κέρδους και εμπορικών πρακτικών προς όφελος των γεωργών.
  • Κοινή δράση για ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αγροδιατροφική αλυσίδα.
  • Διεκδίκηση πρόσθετων μέτρων και δυνατοτήτων χρηματοδότησης για αντιμετώπιση των προκλήσεων στη γεωργία.
  • Ενίσχυση των δράσεων διαχείρισης, ανθεκτικότητας και αποτελεσματικής χρήσης νερού στη γεωργία.
  • Ικανοποίηση για την πρόταση της Επιτροπής για τροποποίηση των Κανονισμών της ΚΓΠ και οριστικοποίησή τους μέχρι τον Απρίλιο του 2024.

Η δρ Παναγιώτου ενημέρωσε τους ομόλογούς της ότι η Κυπριακή Προεδρία MED9, στα θέματα γεωργίας, θα συνεχίσει την πρωτοβουλία της με απώτερο στόχο την ενίσχυση των ευρωπαίων γεωργών και τη διαφύλαξη της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ.

(ΜΠατ/ΝΖ/ΕΑθ)