Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-03-2024 16:51

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας, στο Βέλγιο

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Χατζηπαναγιώτου, συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών κα Μαρίνα Αργυρού, εκπροσώπησε την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που διοργάνωσε η Βελγική Προεδρία, στην πόλη Bruges του Βελγίου, στις 24-25 Μαρτίου.

Η θεματολογία της συνάντησης αφορούσε «το μέλλον της ευρωπαϊκής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας». Οι Υπουργοί Αλιείας της ΕΕ σημείωσαν τη θέλησή τους για χάραξη πορείας για τον επόμενο πολιτικό κύκλο, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, τον Ιούνιο του 2024. Τονίστηκε ότι και οι δύο τομείς είναι στρατηγικής σημασίας για τη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εξέταση συγκεκριμένων δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Της συνάντησης προήδρευσε η κα Hilde Crevits, Αντιπρόεδρος και Υπουργός Πρόνοιας, Δημόσιας Υγείας, Οικογένειας και Αλιείας της Φλαμανδικής Κυβέρνησης του Βελγίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Προέδρος του Περιφερειακού Γνωμοδοτικού Συμβούλιου Βορειοδυτικών Υδάτων (NWWRAC) κ. Emiel Brouckaert, ο Προέδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οργανώσεων Ιχθυοπαραγωγών (EAPO) κ. Ebsen Sverdrup-Jensen και ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) κ. Javier Ojeda. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ο κ. Pierre Karleskind, Πρόεδρος της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Virginijus Sinkevicius.

Ο Επίτροπος Sinkevicius ανάφερε ότι είναι περήφανος για το σημαντικό έργο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, σημείωσε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σημείο καμπής, όπου οι αποφάσεις για το μέλλον πρέπει να εγγυηθούν την υποστήριξη των αλιέων και υδατοκαλλιεργητών για τη βιωσιμότητα του κλάδου. Σημείωσε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες του να προβούν σε πλήρη αξιολόγηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής ώστε να υπάρξει μια σταθερή βάση για καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις για το μέλλον του κλάδου.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου, στην παρέμβασή του, ανάφερε ότι «οι τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας αντιμετωπίζουν πολυάριθμες προκλήσεις, όπως η υπεραλίευση, η καταστροφή των οικοτόπων, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η αστάθεια της αγοράς και η διοικητική πολυπλοκότητα. Οι πρόσφατες κρίσεις έχουν αναδείξει αυτές τις προκλήσεις και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να έχουμε έναν ανθεκτικό, ελκυστικό, βιώσιμο και καινοτόμο τομέα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί μια συνολική προσέγγιση που να περιλαμβάνει νομικές, οικονομικές και άλλες πτυχές. Τόνισε ότι Ευρωπαϊκό Ταμείο Θαλάσσιας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά, ώστε να καθίσταται ουσιαστικό και χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των συζητήσεων του Άτυπου Συμβούλιου Υπουργών Αλιείας ήταν:

  • Απευθύνθηκε έκκληση για ισχυρή κοινή στόχευση, για να εξελιχθεί η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια της ΕΕ σε ελκυστικό, κερδοφόρο και ανθεκτικό τομέα (μέσω οικονομικής στήριξης, νομοθετικών μέτρων και αποτελεσματικής πολιτικής).
  • Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αλιευτικών στόλων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συγκεκριμένες και κοινές προκλήσεις και εξωτερικές πιέσεις που συνεχίζουν να έχουν αντίκτυπο που δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η πολλαπλή χρήση του θαλάσσιου χώρου είναι επίσης μια σημαντική πρόκληση, και μια ενιαία προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους δεν είναι ιδανική.
  • Οι Υπουργοί συμφώνησαν στα πολλά οφέλη της ψηφιοποίησης, εάν επίσης παρέχει πλήρη συγκρίσιμα δεδομένα υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας.
  • Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι η αλιευτική παραγωγή αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου.
  • Τονίστηκε ότι η επαρκής οικονομική στήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής μετάβασης και της αποδοτικότητας όλων των σκαφών. Από την άποψη αυτή, ορισμένα κράτη μέλη ζητούν τροποποίηση του νομικού πλαισίου της ΕΕ και τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων για τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό του στόλου.
  • Οι Υπουργοί εξέφρασαν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι οικονομικές προκλήσεις που περιβάλλουν την υδατοκαλλιέργεια με σεβασμό στο περιβάλλον και ίσους όρους ανταγωνισμού.

 (ΕΝ/ΕΑθ/ΝΖ)