Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-03-2024 20:05

Ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Περιβάλλοντος δρ Κώστας Χατζηπαναγιώτου συμμετείχε στην Υπουργική Συνάντηση για το Κλίμα και την Ανθεκτικότητα για το 2050 στις Βρυξέλλες

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης (ΓΔ) Περιβάλλοντος δρ Κώστας Χατζηπαναγιώτου συμμετείχε, εκπροσωπώντας την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρα Μαρία Παναγιώτου, στην Υπουργική Συνάντηση για το Κλίμα και την Ανθεκτικότητα για το 2050, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Το κύριο θέμα που απασχόλησε την Υπουργική Συνάντηση ήταν ο κλιματικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2040, με αφορμή τη σχετική Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (06/02/2024), με την οποία ξεκινά ο διάλογος για συμφωνία του στόχου για το 2040. Με βάση την εκτίμηση επιπτώσεων και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (ESABCC), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% έως το 2040. Η νομική πρόταση με την οποία θα οριστεί ο κλιματικός στόχος για το 2040 θα αποτελέσει ευθύνη της επόμενης θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις ευρωεκλογές και τις συζητήσεις και τον διάλογο που θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς μήνες.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Γενικός Διευθυντής προέβη σε προκαταρκτικό σχολιασμό επί της διαδικασίας με έμφαση στις κοινωνικοοικονομικές πτυχές και την ανάγκη για δομημένο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Υπογράμμισε ότι η ενωσιακή πρόκληση δεν περιορίζεται στη διατήρηση και αύξηση της φιλοδοξίας, αλλά και στα διδάγματα που θα αποκομίσουμε από την ήδη συσσωρευμένη εμπειρία σε τεχνικό, καθώς και σε διαδικαστικό επίπεδο από την εφαρμογή της υφιστάμενης πολιτικής. Ο δρ Χατζηπαναγιώτου χαρακτήρισε ως υψίστης σημασίας τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών στην προσπάθεια καθορισμού του νέου στόχου για το 2040 και σημείωσε ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογη στήριξη τεχνικής και οικονομικής φύσεως.

(ΕΝ/ΜΣ/ΕΠ)