Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-04-2024 10:38

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός κήρυξε την έναρξη των εργασιών της 10ης Υπουργικής Συνόδου της Πρωτοβουλίας των Μικρών Κρατών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Τη σημασία της συνεργασίας για τη διαφύλαξη και την προαγωγή της δημόσιας υγείας επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός, ο οποίος κήρυξε σήμερα το πρωί την έναρξη της 10ης Υπουργικής Συνόδου της Πρωτοβουλίας των Μικρών Κρατών (SCI) της Περιφέρειας Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία φιλοξενείται από τη χώρα μας στη Λεμεσό μεταξύ 11-12 Απριλίου.

«Ενώνοντας την τεχνογνωσία και τους πόρους μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε  αποτελεσματικά τις προκλήσεις στον τομέα της υγείας», επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο κ. Δαμιανός.

Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους ομολόγους του και στον κάθε σύνεδρο ξεχωριστά για την αφοσίωση, το πάθος και την ακλόνητη δέσμευσή τους για την ενίσχυση του τομέα της υγείας και τις προσπάθειές τους για την ευημερία των χωρών τους. «Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία, για να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων στις χώρες μας», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε κ. Δαμιανός, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα θέματα του καρκίνου και ειδικότερα στα Πληθυσμιακά Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, στον παιδιατρικό καρκίνο και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τομέα της υγείας.

Σε χαιρετισμό του, ο Περιφερειακός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Henri Kluge ευχαρίστησε θερμά την Κύπρο για τη διοργάνωση της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται, όπως ανέφερε, σε μια περίοδο  μεγάλων προκλήσεων, αλλά απεριόριστων ευκαιριών για τον τομέα της υγείας.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει και να αντιμετωπίσει μόνη της τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας της. Όλες οι χώρες, ανεξαρτήτως μεγέθους ή πλούτου, μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνογνωσία και την υποστήριξη, είτε από άλλες χώρες, είτε από τον ΠΟΥ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω δει το Περιφερειακό Γραφείο για την Ευρώπη να γίνεται ένα γραφείο που λειτουργεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να εξυπηρετεί και τις 53 χώρες μέλη του», σημείωσε ο κ. Kluge.

Από πλευράς της, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδου τόνισε πως κοινός  στόχος είναι η ενίσχυση των συστημάτων υγείας και η παροχή υψηλού επιπέδου θεραπείας και φροντίδας για κάθε πολίτη, όπου και αν ζει.

«Αυτές οι κατευθυντήριες αρχές αποτελούν τη βάση μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας», επεσήμανε η κα Κυριακίδου.

(ΔΚ/ΑΦ)