Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-04-2024 10:10

Προκήρυξη Εθνικού Διαγωνισμού για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2024

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο αναγνώρισης της προσπάθειας των δημόσιων αρχών, αλλά και των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, που επιδεικνύουν εξαιρετική δράση στην προώθηση της επιχειρηματικότητας έχει καθιερώσει τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας.

Κύριος στόχος του θεσμού είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η προβολή των  βέλτιστων πρακτικών και πετυχημένων πρωτοβουλιών στις χώρες όπου λαμβάνουν μέρος.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός στις δημόσιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή συνδεδεμένες με το Πρόγραμμα «COSME». Δυνατότητα συμμετοχής έχουν εθνικές οργανώσεις, κωμοπόλεις, πόλεις, περιφέρειες και κοινότητες καθώς και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ αφενός δημόσιων αρχών και, αφετέρου, επιχειρηματιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επιχειρησιακών οργανισμών.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο στάδια. Οι υποψήφιοι πρέπει να διαγωνιστούν αρχικά σε εθνικό και στη συνέχεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάθε χώρα θα επιλέξει δύο από τους υποψηφίους, οι οποίοι θα προταθούν για συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μέχρι την 1η Αυγούστου 2024. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων σε εθνικό επίπεδο είναι η 15η Ιουνίου 2024.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας προκηρύσσει την έναρξη του διαγωνισμού σε εθνικό επίπεδο. Οι νικητές θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο και θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του «SME Assembly», που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο 2024.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τις πιο κάτω έξι (6) κατηγορίες βραβείων:

  1. Προώθηση της επιχειρηματικότητας: επιβραβεύονται πρωτοβουλίες σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, οι οποίες προωθούν την επιχειρηματική αντίληψη, ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους και γυναίκες.

Παραδείγματα: Εκδηλώσεις και εκστρατείες για την προώθηση της εικόνας της επιχειρηματικότητας και των επιχειρηματιών και μια φιλοσοφία που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την αποδοχή κινδύνου.

  1. Επένδυση στις επιχειρηματικές δεξιότητες: επιβραβεύονται οι πρωτοβουλίες σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο που στοχεύουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων των επιχειρήσεων, της διαχείρισης και των εργαζομένων.

Παραδείγματα: Προώθηση ειδικών δεξιοτήτων, όπως οι τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται στον τομέα της βιοτεχνίας, οι γλωσσικές ικανότητες, οι ψηφιακές δεξιότητες· προγράμματα κινητικότητας και καθοδήγησης για επιχειρηματίες, εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα σε σχολεία και πανεπιστήμια.

  1. Στήριξη της ψηφιακής μετάβασης: στήριξη της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων,  που τους επιτρέπει να αναπτύσσουν, να εμπορεύονται και να χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες κάθε είδους.
  1. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και υποστήριξη της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων: αναγνωρίζει καινοτόμες πολιτικές και πρωτοβουλίες σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, οι οποίες καθιστούν την Ευρώπη τον πλέον ελκυστικό τόπο για την έναρξη μιας επιχείρησης, τη λειτουργία της, την ανάπτυξη και την επέκτασή της στην ενιαία αγορά, απλοποιούν τις νομοθετικές και διοικητικές διαδικασίες για τις επιχειρήσεις και εφαρμόζουν την αρχή «Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις» υπέρ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Παραδείγματα: μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την έναρξη νέων επιχειρήσεων, τη στήριξη της μεταβίβασης της ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜΜΕ στις αγορές δημόσιων συμβάσεων. Έργα για τη στήριξη της διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, εργαλεία πληροφόρησης ή αντιστοίχισης, υπηρεσίες υποστήριξης ή συστήματα που βοηθούν τις ΜΜΕ να μεταβούν στο εξωτερικό

  1. Υποστήριξη της βιώσιμης μετάβασης: επιβραβεύονται πολιτικές και πρωτοβουλίες σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, που στηρίζουν τη βιώσιμη μετάβαση και περιβαλλοντικές πτυχές, όπως η κυκλική οικονομία, η κλιματική ουδετερότητα, η καθαρή ενέργεια, η αποδοτική χρήση των πόρων ή η βιοποικιλότητα μέσω, για παράδειγμα, της βιώσιμης ανάπτυξης και αντιστοίχισης δεξιοτήτων, καθώς και μέσω χρηματοδότησης.

Παραδείγματα: Υποστήριξη των επιχειρήσεων για την προσαρμογή βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων.

  1. Υπεύθυνη και συνολική επιχειρηματικότητα: επιβραβεύονται εθνικές, περιφερειακές και τοπικές πρωτοβουλίες από τις αρχές ή τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που προάγουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της κατηγορίας αυτής, επιβραβεύονται επίσης προσπάθειες για την προώθηση της επιχειρηματικότητας σε μη προνομιούχες ομάδες, όπως για παράδειγμα σε ανέργους και, κυρίως, σε μακροχρόνια άνεργους, σε νόμιμους μετανάστες, σε άτομα με αναπηρία ή σε άτομα που προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες.

Παραδείγματα: κοινωνικές ή μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, που συμβάλλουν στις κοινωνικές ανάγκες μέσω της επιχειρηματικότητας.

Η Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή απονέμει επίσης το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στην υποψηφιότητα οποιασδήποτε κατηγορίας κρίνεται ως η πιο ευρηματική και δημιουργική πρωτοβουλία που προάγει την επιχειρηματικότητα.

Διευκρινιστικά αναφέρεται ότι:

  • στις δημόσιες αρχές περιλαμβάνονται οι Υπηρεσίες του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, επιχειρηματικές οργανώσεις, θεσμικά όργανα χάραξης πολιτικής, χρηματοδοτικοί φορείς, εκτελεστικοί οργανισμοί και οργανωμένα σύνολα.
  • τα Βραβεία είναι επίσης ανοικτά σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δηλαδή «μορφές συνεργασίας των δημόσιων αρχών με τον ιδιωτικό τομέα που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης, της κατασκευής, της ανακαίνισης, της διαχείρισης ή της συντήρησης μιας υποδομής ή στην παροχή μιας υπηρεσίας»

Για το στάδιο επιλογής σε εθνικό επίπεδο η τελευταία ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 15η Ιουνίου 2024. Οι προτάσεις συμμετοχής, που θα λαμβάνονται μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα ληφθούν υπόψη. Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν στο σχετικό έντυπο αίτησης (είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου), ενώ θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό. 

Οι δύο προτάσεις που θα επιλεγούν θα προωθηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες και έντυπο συμμετοχής μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ή να απευθύνεστε στο εθνικό σημείο επαφής για την Κύπρο:

Μαρία Χριστίνα Τσιάμπερλαιν, Εθνικό Σημείο Επαφής

Τηλ.: 22 867266

Φαξ: 22 376493

e-mail: mchamberlain@meci.gov.cy 

http://www.meci.gov.cy  

Επιπρόσθετες πληροφορίες για το διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

Σχετικά έγγραφα:

Entry Form (EN)Αίτηση Συμμετοχής 

European Enterprise Promotion Awards -Factsheet (EN) / Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 

(ΕΑθ/ΜΣ)