Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-04-2024 16:38

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Υπουργικής Συνάντησης των Μικρών Κρατών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Είναι χρέος μας να πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να δώσουμε λύσεις, για να ενισχύσουμε τα προληπτικά προγράμματα υγείας και για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες των χωρών μας μπορούν να προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον.»

Αυτό επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών της Υπουργικής Συνάντησης των Μικρών Χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Ήταν πραγματικά μεγάλη τιμή για εμάς να φιλοξενήσουμε στην Κύπρο μια τόσο σημαντική από κάθε άποψη συνάντηση, η οποία αποσκοπούσε, πάνω από όλα  στη βελτίωση του τομέα της υγείας και στην προώθηση μέτρων για ενίσχυση της ευημερίας των πολιτών στις χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία των Μικρών Κρατών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», ανέφερε ο κ. Δαμιανός.

Ο κ. Υπουργός απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στον Περιφερειακό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ Hans Kluge, στους ομολόγους του Υπουργούς Υγείας, όπως και στον κάθε συμμετέχοντα στη συνάντηση, για το πάθος και την ακλόνητη δέσμευση τους στην κοινή, όπως είπε, προσπάθεια, για την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών υγείας στις χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία.

Η συνάντηση, πρόσθεσε, ήταν μια ευκαιρία να μοιραστούμε την πρόοδό μας στην εφαρμογή του Οδικού Χάρτη για καλύτερη υγεία σε μικρές χώρες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ για την περίοδο 2022-2025 και να αντιμετωπίσουμε τις κοινές αυξανόμενες προκλήσεις στην περιοχή μας.

«Συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στον καρκίνο ως κύρια αιτία πρόωρου θανάτου, στον παιδικό καρκίνο, στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία, όπως και ζητήματα που αφορούν στην ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα για μικρές χώρες», τόνισε ο κ. υπουργός.

Υποχρέωση όλων μας, ανέφερε, είναι να προωθήσουμε με αποφασιστικότητα όσα συζητήσαμε αυτές τις δύο ημέρες. «Είναι ο μοναδικός τρόπος άλλωστε για να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις μας σε πράξεις», κατέληξε ο κ. Δαμιανός.

Από πλευράς του, ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Kluge ευχαρίστησε την Κύπρο για τη διοργάνωση της συνάντησης και συνεχάρη τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία αποτελεί από σήμερα, με ομόφωνη απόφαση, το 12ο μέλος της Πρωτοβουλίας των Μικρών Κρατών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εάν συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς, βρίσκοντας κοινό έδαφος, μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο, τόνισε ο δρ Kluge, μπορούμε να οικοδομήσουμε πιο υγιή έθνη και να μειώσουμε την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας μας.

Καταλήγοντας, ο Περιφερειακός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνεχάρη την Κύπρο για τις πολλές μεταρρυθμίσεις που έφερε εις πέρας στον τομέα της υγείας, τα τελευταία χρόνια. Αυτές περιλαμβάνουν, όπως ανέφερε, ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, επενδύσεις σε υποδομές υγείας και εργατικό δυναμικό υγειονομικής περίθαλψης και υποστήριξη της ανάπτυξης εθνικής στρατηγικής ψυχικής υγείας με την τεχνική βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

(ΔΚ/ΑΦ)