Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-04-2024 18:03

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού σε εκδήλωση προς τιμή της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Στέλλας Κυριακίδου

Απονομές τιμών όπως η αποψινή, αποτελούν ύψιστη ηθική οφειλή σε ανθρώπους που με το έργο τους, σφράγισαν τα πολιτικά δρώμενα του τόπου τους. Συγχαίρω λοιπόν θερμά τη Λέσχη Λάιονς Λευκωσία-Κερύνεια Λαϊονές για την πρωτοβουλία αυτή, να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή σε μια πολιτικό που έλαβε μέχρι και το αξίωμα της Επιτρόπου Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πέρα από το πολυσχιδές έργο της, η Στέλλα Κυριακίδου, είναι η ίδια μία  ενεργός ευρωπαία πολίτης. Προοδευτική, κριτική και επικριτική, δε διστάζει να πάρει θέση σε κρίσιμα ζητήματα.

Μία πολύ σημαντική διάκριση, στην οποία θα ήθελα να αναφερθώ, είναι ότι η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, έχει επιλεγεί λόγω της συνολικής προσφοράς της στην προώθηση και εδραίωση των αρχών και αξιών στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ως μια από τις 75 γυναίκες στην εκστρατεία διαφώτισης για τα επιτεύγματα του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο: «75 γυναίκες - 75 χρόνια Συμβουλίου της Ευρώπης». 

Η  εκστρατεία εγκαινιάστηκε με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση του Πανευρωπαϊκού αυτού Οργανισμού, ο οποίος αριθμεί 46 χώρες μέλη. Η κα Κυριακίδου το 2017 είχε εκλεγεί ως η 30η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι η τέταρτη γυναίκα που κατέκτησε τη θέση στην ιστορία της Συνέλευσης, και η μοναδική Κύπρια έως σήμερα.

Η κα Κυριακίδου υπήρξε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της Ένωσης Υγείας (Health Union), μια έννοια που σήμερα χαίρει ευρείας υποστήριξης μεταξύ των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των υπουργών.

Επιπλέον, η δέσμευση και υποστήριξη της Επιτρόπου για τη στήριξη της προόδου των εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 των κρατών μελών και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 σε άλλες νόσους, είναι επίσης αξιοσημείωτη. Χώρες μικρές σε πληθυσμό, όπως η δική μας, χωρίς τις ενέργειες της Επιτρόπου θα είχαν μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση των συγκεκριμένων εμβολίων.

Η κα Κυριακίδου, σε ότι αφορά στον καρκίνο, περιέγραψε την καταπολέμησή του, ως ένα θέμα πολύ κοντά της και όχι μόνο ως μια από τις προτεραιότητές της. Γι’  αυτό μετά από επαφές με ασθενείς, οικογένειες, γιατρούς και νοσηλευτές στα κέντρα ογκολογίας που γνώρισε σε κάθε κράτος μέλος που επισκέφτηκε, ξεκίνησε το Σχέδιο ''Europe’s beating cancer plan'' για τη βελτίωση της πρόληψης και φροντίδας του καρκίνου, στις 4  Φεβρουαρίου του  2020, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου.

Επιπρόσθετα, η κα Κυριακίδου, αν και είναι κοντά στην υπεράσπιση των ασθενών, έχοντας ηγηθεί της Europa Donna  -του πρώτου συνασπισμού ευρωπαίων ασθενών με καρκίνο του μαστού- είναι επίσης επαγγελματίας υγείας και συγκεκριμένα κλινική ψυχολόγος.

«Ο καρκίνος μας αφορά όλους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», τονίζει, ενώ σε μια εκδήλωση της διακομματικής ομάδας των νέων ευρωβουλευτών της ΕΕ, η κα Κυριακίδου ανέφερε ότι θέλει να έχουν μεγάλες προσδοκίες από αυτήν,  προσθέτοντας ότι χωρίς τέτοιες ελπίδες δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πραγματοποιηθούν οι φιλοδοξίες της ΕΕ.

Το σχέδιο από την αρχή στόχευε ψηλά και τελικά έφτασε μακριά.

Φίλες και φίλοι,

Χάρη στη δράση της, τα ενδιαφερόμενα μέρη, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, οι ασθενείς και οι κυβερνήσεις συνεργάζονται σήμερα στενά στην ΕΕ για τη βελτίωση της πρόληψης, της ανίχνευσης, της θεραπείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών, με όλες τις ενέργειες να βασίζονται στην τελευταία έρευνα και καινοτομία.

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια, έχουμε νέες σύγχρονες και βασισμένες στην επιστήμη κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες καλύπτουν τύπους καρκίνου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην ΕΕ.

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, είναι ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, ξεκίνησε η πρώτη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για τον καρκίνο.

Αυτή λοιπόν είναι η Στέλλα Κυριακίδου και το έργο της, την οποία τιμούμε σήμερα και νιώθω ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα μαζί της και μαζί σας.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο που επιτελείτε.

(ΔΚ/ΕΑθ)