Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-04-2024 16:33

Στην Αθήνα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την 9η Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean Conference» για την προστασία των ωκεανών

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου μεταβαίνει αύριο το πρωί στην Αθήνα, για να λάβει μέρος στην 9η Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean Conference» (OOC-9). Η Διάσκεψη, που θα διεξαχθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί μια κορυφαία παγκόσμια πρωτοβουλία για την προστασία και την αειφόρο διαχείριση των ωκεανών.

Η Διάσκεψη θα φιλοξενήσει εκπροσώπους 120 και πλέον κρατών, συμπεριλαμβανομένων πρωθυπουργών, προέδρων, καθώς και υπουργών και υφυπουργών με αρμοδιότητες σχετικές με το περιβάλλον και τους ωκεανούς, καθώς επίσης και εκπροσώπους σημαντικών διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. 

Η Διάσκεψη στόχο έχει να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και των ενδιαφερόμενων μερών από όλο τον κόσμο για την κινητοποίηση, την ανάδειξη προοπτικών και καινοτόμων ιδεών, καθώς και την ανάληψη δεσμεύσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ωκεανών. 

Το επίκεντρο της Διάσκεψης αφορά τη δέσμευση των κρατών για μετάβαση σε μια «Γαλάζια οικονομία», έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα μιας νέας ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης (ανάπτυξη), της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας, καθώς και για την αντιμετώπιση ορισμένων βασικών προκλήσεων, όπως η απώλεια βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή, η μη βιώσιμη αλιεία, η θαλάσσια ρύπανση, ιδίως από πλαστικά και μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές.

Η συμμετοχή της Υπουργού στη Διάσκεψη εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να προωθήσει τη βιωσιμότητα και να προστατεύσει τις θαλάσσιες περιοχές για τις μελλοντικές γενιές.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, η Υπουργός θα συμμετάσχει σε συζητήσεις, οι οποίες καλύπτουν ζητήματα όπως είναι η ασφάλεια των ωκεανών, η πράσινη μετάβαση στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά και η διαχείριση της θαλάσσιας ρύπανσης. Συγκεκριμένα, η Υπουργός θα προβεί σε παρέμβαση για το θέμα της ρύπανσης της θάλασσας από τα πλαστικά, ένα θέμα που είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο ως νησί.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των εργασιών της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference», η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ελλαδίτη ομόλογό της, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε κρίσιμα ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων με έμφαση στη διαλογή στη πηγή, τις περιοχές Natura 2000, καθώς και τη συνεργασία τους ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026.

(ΕΦυς/ΜΣ/ΝΓιαν)