Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-04-2024 13:26

Συνέντευξη Τύπου – Παρουσίαση έργου «Επέκταση Δικτύων Υπερ Υψηλής Χωρητικότητας σε Υποεξυπηρετούμενες Περιοχές»

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του έργου «Επέκταση Δικτύων Υπέρ Υψηλής Χωρητικότητας σε Υποεξυπηρετούμενες Περιοχές» παραχώρησε το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής την Τρίτη, 16 Απριλίου 2024.

Το έργο, του οποίου την υλοποίηση, μετά από σχετικό διαγωνισμό, έχει αναλάβει η Cyta, αποσκοπεί στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών υπερ υψηλών ταχυτήτων σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από την αγορά. Με χρηματοδότηση €35 εκατομμυρίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συμβάλλει στην επέκταση των σταθερών ευρυζωνικών δικτύων σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, περιλαμβανομένων αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών σε συνδεσιμότητα Gigabit.

Εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδιασμού που στοχεύει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και παρέχει στους πολίτες τα απαραίτητα εφόδια, για να συμμετέχουν ενεργά στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία και να επωφελούνται τα μέγιστα από την ψηφιακή μετάβαση.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υφυπουργείο επενδύει τόσο στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας και στην υποστήριξη της μετάβασης των πολιτών σε συνδέσεις υπέρ υψηλών ταχυτήτων, μέσω επιχορήγησης του μηνιαίου κόστους, όσο και στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των διαφόρων ομάδων πληθυσμού, περιλαμβανομένων των κατοίκων αγροτικών περιοχών.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νικόδημο Δαμιανού, φιλοδοξία της Κυβέρνησης είναι όπως με την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου σε σημασία και έκταση έργου η Κύπρος καταστεί η πρώτη χώρα που θα έχει πετύχει 100% πληθυσμιακή κάλυψη σε όλο το φάσμα της συνδεσιμότητας υπερυψηλών ταχυτήτων, κινητή και σταθερή. «Έχουμε ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πλάνο, για να αναβαθμίσουμε με ουσιαστικό τρόπο τις ψηφιακές υποδομές του κράτους και τις υπηρεσίες που ενεργοποιούμε για τον πολίτη, τον επαγγελματία και την επιχείρηση», ανέφερε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας πως «για να έχει τούτο μεγαλύτερη σημασία, θα πρέπει όλοι να μπορούν να τις αξιοποιήσουν εξίσου. Και αυτό ακριβώς ίσως να είναι το σημαντικότερο που προσφέρει η συγκεκριμένη επένδυση». Ακολούθως, ευχαρίστησε την Cyta για τη συμβολή της στην οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού οικοσυστήματος στη χώρα, χαρακτηρίζοντάς την έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο και πολύτιμο συνεργάτη σε κάθε κυβερνητική προσπάθεια.

Από πλευράς του, ο CEO της Cyta κ Αντρέας Νεοκλέους ευχαρίστησε το Υφυπουργείο, σημειώνοντας: «Η Cyta είναι ο μοναδικός πάροχος που αναλαμβάνει την κατασκευή του δικτύου στις απομακρυσμένες κατοικημένες περιοχές και χωριά, ώστε ως Κύπρος να πετύχουμε το 100% κάλυψης του πληθυσμού. Κι αυτό, γιατί αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη του ρόλου μας. Στις προκλήσεις του αύριο απαντάμε με έργα σήμερα, απελευθερώνοντας διαρκώς δυνατότητες και επιλογές που βελτιώνουν την καθημερινότητα και ανοίγουν νέες ευκαιρίες για όλους, όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκονται, χωρίς διακρίσεις. Στεκόμαστε δίπλα στο Κράτος και επιδιώκουμε νέες πρωτιές για τη χώρα μας.»

(ΕΑθ/ΝΓιαν)