Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-04-2024 13:29

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δρος Νικόδημου Δαμιανού στη συνέντευξη τύπου – Παρουσίαση έργου «Επέκταση Δικτύων Υπερ Υψηλής Χωρητικότητας σε Υποεξυπηρετούμενες Περιοχές»

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή παρουσίαση, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του έργου «Επέκταση Δικτύων Υπερ Υψηλής Χωρητικότητας σε Υποεξυπηρετούμενες Περιοχές», το οποίο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και του οποίου την υλοποίηση έχει αναλάβει η Cyta, μετά από σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Πρόκειται για κομβικής σημασίας πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδιασμού, και η οποία αποσκοπεί στην κάλυψη ολόκληρης της Κύπρου, περιλαμβανομένων αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών, με δίκτυα οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την ισότιμη πρόσβαση και τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στη ψηφιακή οικονομία.

Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη μετάβαση της Κύπρου στην Κοινωνία των Gigabit. Τόσο ως αποτέλεσμα κρατικών παρεμβάσεων όσο και σημαντικών επενδύσεων από τους τηλεπικοινωνιακούς παροχείς, η χώρα μας έχει καλύψει τα τελευταία χρόνια σημαντικό έδαφος, ως προς την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών της υποδομών και υπηρεσιών. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, αντικατοπτρίζεται και στη σχετική έκθεση της Κύπρου για τη Ψηφιακή Δεκαετία για το έτος 2023. Αξίζει να θυμίσουμε και να υπογραμμίσουμε ότι η Κύπρος ήταν η 1η χώρα στην Ευρώπη που πέτυχε πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη κινητής συνδεσιμότητας 5G.

Με την ολοκλήρωση του μεγάλου σε σημασία και έκταση έργου που ανακοινώνουμε σήμερα, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2026, στοχεύουμε όπως η Κύπρος καταστεί η πρώτη χώρα που θα έχει πετύχει πληθυσμιακή κάλυψη 100% σε όλο το φάσμα της συνδεσιμότητας υπερ υψηλών ταχυτήτων, κινητής και σταθερής.

Παράλληλα με το συγκεκριμένο έργο συνδεσιμότητας, το Υφυπουργείο επιδοτεί νέες συνδρομές και αναβαθμίσεις σε υψηλές ταχύτητες, επενδύοντας συνολικά €10 εκατομμύρια και καλύπτοντας 82,000 νοικοκυριά.

Ως Κυβέρνηση έχουμε ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πλάνο, για να αναβαθμίσουμε με ουσιαστικό τρόπο τις ψηφιακές υποδομές του κράτους και τις υπηρεσίες που ενεργοποιούμε για τον πολίτη, τον επαγγελματία και την επιχείρηση. Για να έχει τούτο μεγαλύτερη σημασία, θα πρέπει όλοι να μπορούν να τις αξιοποιήσουν εξίσου. Και αυτό ακριβώς ίσως να είναι το σημαντικότερο που προσφέρει η συγκεκριμένη επένδυση.

Η καθολική πρόσβαση σε ταχύτητες Gigabit αποτελεί εξάλλου προϋπόθεση για τη μάθηση, την εργασία και την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ συνδέεται άμεσα με την ευρύτερη κοινωνική πολιτική του κράτους, αφού συμβάλλει στην αναζωογόνηση της υπαίθρου και στη  μετατροπή της σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης για νέες οικογένειες, επενδυτές και επιχειρηματίες.

Τέλος, η υλοποίηση του έργου ενισχύει τις προσπάθειές μας να προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας στο νησί, περιλαμβανομένων και υποδομικών επενδύσεων & συνεργασιών στους τομείς των τεχνολογιών διαστήματος, τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω την Cyta που έχει αναλάβει την υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου έργου και να διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα, ώστε το έργο να υλοποιηθεί με επιτυχία και εντός των στενών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Ως Πολιτεία, είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουμε κάθε απαραίτητη προσπάθεια για να στηρίξουμε, να διευκολύνουμε αλλά και να ενθαρρύνουμε τις δραστηριότητες όλων των τηλεπικοινωνιακών φορέων, τους οποίους θεωρούμε συνεργάτες και συνοδοιπόρους για την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων. Η Cyta ήταν πάντοτε ένας ιδιαίτερα αξιόπιστος και πολύτιμος συνεργάτης σε κάθε κυβερνητική προσπάθεια και θέλω να το αναφέρω και δημόσια. Είμαι βέβαιος πως μαζί –και σε αυτή την περίπτωση– θα επιτύχουμε τους στόχους μας και θα ενισχύσουμε ουσιαστικά τη ψηφιακή ωριμότητα της χώρας μας, προς όφελος του κάθε πολίτη και της κάθε επιχείρησης. 

(ΕΑθ/ΝΓιαν)