Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-04-2024 11:55

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός παρουσίασε τον απολογισμό του Υπουργείου Υγείας για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Νίκου Χριστοδουλίδη

Τον απολογισμό του Υπουργείου Υγείας  για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, παρουσίασε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Υπουργός Υγείας  κ. Μιχάλης Δαμιανός.

Ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι γνώμονας για τη διαμόρφωση των πολιτικών που αφορούν θέματα υγείας είναι η προστασία και η εξυπηρέτηση των πολιτών. «Αυτό που επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας είναι ο κάθε ασθενής να λαμβάνει ποιοτική φροντίδα, την καλύτερη δυνατή φροντίδα για τη θεραπεία του», σημείωσε.

Αναλύοντας τις πολιτικές της Κυβέρνησης για την υγεία, ο κ. Δαμιανός αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί σε διάφορους τομείς του υγειονομικού συστήματος, η οποία όπως τόνισε, έχει ως αποτέλεσμα την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς. 

Ειδικότερα, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε σε αναβαθμίσεις στις παρεχόμενες Υπηρεσίες,  όπως για παράδειγμα στην εφαρμογή τον περασμένο μήνα του Σχεδίου κάλυψης εξόδων μετάβασης, διαμονής και διατροφής των ασθενών που αποστέλλονται στο εξωτερικό για θεραπεία και ενός συνόδου τους. «Ένα πάγιο αίτημα των ασθενών, το οποίο έγινε πραγματικότητα», είπε ο Υπουργός Υγείας. Αναφέρθηκε επίσης στην αναθεώρηση του Σχεδίου Επιδότησης για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και στην αύξηση του ποσού για την πρώτη θεραπεία εξωσωματικής από τις 2.500 στις 3.500 χιλιάδες ευρώ.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι ετοιμάζονται νέες στρατηγικές υγείας, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν στη διαχείριση της Ψυχικής Υγείας, στις μεταμοσχεύσεις, στην αντιμετώπιση των διατροφικών  διαταραχών και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μέσω υγιεινής διατροφής και άσκησης. Επιπλέον, η επικαιροποίηση Εθνικών Στρατηγικών για τον Διαβήτη και τα Σπάνια Νοσήματα αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της πρόληψης και της ποιότητας ζωής του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά στον πυλώνα «εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου/νέες νομοθεσίες», σημείωσε ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για την αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να διασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών. Αναφέρθηκε στην επαναδιαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τα νομοσχέδια που αφορούν στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, στη λειτουργία Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και Πανεπιστημιακών Κλινικών, όπως επίσης και στην προώθηση στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο του νομοσχεδίου που αφορά στον Συνήγορο του Ασθενή.

Ο κ. Δαμιανός ανέφερε πως σημειολογικά  η σημερινή συνέντευξη Τύπου συμπίπτει με τις πρώτες εκατό ημέρες  που βρίσκεται στο πηδάλιο του Υπουργείου,  ιδιαίτερα ευτυχής όπως είπε, που κατάφερε να βάλει το λιθαράκι του προκειμένου να τεθούν σε πορεία υλοποίησης ή και εφαρμογής σημαντικά νομοσχέδια.

Για την προώθηση προγραμμάτων πρόληψης ανέφερε ότι σχεδιάζονται νέα προγράμματα πρόληψης καρκίνου και άλλων νόσων, προκειμένου να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και ευημερία του πληθυσμού.

Αναφερόμενος σε άλλα έργα, τα οποία αναβάθμισαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας, ο κ. Δαμιανός είπε ότι τον Φεβρουάριο του 2024 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Πάφου, ενώ ξεκίνησε η λειτουργία των εξωτερικών Πνευμονολογικών Ιατρείων στο νέο, ανακαινισμένο κτήριο της Πνευμονολογικής-Φυματιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Τροόδους. Επιπρόσθετα, βελτιώθηκαν υποδομές των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και αναβαθμίστηκε εξοπλισμός αξίας 22 εκατομμυρίων.

(ΔΚ)