Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-04-2024 10:59

Χαιρετισμός της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κας Ειρήνης Πική στο Cyprus Forum Cities

Είναι ιδιαίτερη η τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω το Cyprus Forum Cities, αυτή τη σημαντική συνάντηση φορέων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και άλλων φορέων, μαζί με την κοινωνία των πολιτών. Ο στόχος όλων μας είναι κοινός, η προαγωγή της συμμετοχής και του διαλόγου, ώστε να τεθούν οι βάσεις για να δημιουργήσουμε πόλεις και κοινότητες βιώσιμες, ανθεκτικές, πράσινες και δημοκρατικές, οι οποίες ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών.

Η δράση του Cyprus Forum Cities, που αποτελεί μια πρωτοβουλία νέων του τόπου μας, είναι φωτεινό παράδειγμα της συνεργατικότητας και της συμμετοχικής δημοκρατίας, κάτι το οποίο λείπει από την Κύπρο μας, και που ως απώτερο στόχο έχει την ανάπτυξη και καθιέρωση ενός συνεχιζόμενου διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για θέματα όπως η βιώσιμη οικονομία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η Κυβέρνηση στέκεται αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες, μιας και μόνο μέσα από τον διάλογο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά ως κοινωνία τις σημερινές προκλήσεις.

Οι πόλεις μας, ως κέντρα κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, διαδραματίζουν νευραλγικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, τον πρωταρχικό στόχο της διακυβέρνησής μας. Ο Ετήσιος Προγραμματισμός για το 2024 περιλαμβάνει την υλοποίηση μιας πληθώρας δράσεων με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Δράσεις όπως:

  • την εξασφάλιση προσιτής στέγης μέσα από καινοτόμα μέτρα, όπως το «Ενοικιάζω και Αναβαθμίζω» και το «Built to Rent»,
  • την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας με τη δημιουργία νέων χώρων «Park & Ride» και ειδικών λωρίδων για λεωφορεία και ποδήλατα,
  • τον ψηφιακό μετασχηματισμό με την ψηφιοποίηση βασικών υπηρεσιών και την εφαρμογή του Ψηφιακού Πολίτη,
  • την αύξηση του αστικού πρασίνου.

Ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης βρίσκεται και η πράσινη μετάβαση. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας σήμερα. Η ενσωμάτωση της πράσινης μετάβασης στον σχεδιασμό και στη λειτουργία των πόλεων μας είναι κομβικής σημασίας. Μέσα από την προώθηση της καθαρής ενέργειας και των βιώσιμων μεταφορών, την αύξηση του αστικού πρασίνου, την αποτελεσματική διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και την προώθηση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της κυκλικής οικονομίας, οι πόλεις και οι κοινότητες μπορούν να καταστούν πιο βιώσιμες, υγιείς, ανταγωνιστικές και ανθρώπινες.

Η πόλη της Λεμεσού, που φιλοξενεί το σημερινό συνέδριο, είναι πρωτοπόρος στην πράσινη μετάβαση μιας και έχει ενταχθεί στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030, μέσα από το πρόγραμμα EU Mission Cities, και τη συγχαίρουμε για αυτό. Πρόσφατα μάλιστα παρέλαβε τον τιμητικό τίτλο EU Mission Label ως ένδειξη αναγνώρισης των ενεργειών που γίνονται προς την κλιματική της ουδετερότητα.

Υλοποιώντας τον στόχο μας για πράσινη μετάβαση και επιδιώκοντας ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον για τη χώρα μας, η Κυβέρνηση προωθεί δράσεις που περιλαμβάνουν:

  • Την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία.
  • Την πιλοτική εφαρμογή της Πράσινης Κοινότητας.
  • Τη διείσδυση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μέσω του χερσαίου και θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.
  • Την εφαρμογή σχεδίων χορηγιών, που ενισχύουν την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως το «Φωτοβολταϊκά για όλους».
  • Την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης μέσα από σχέδια χορηγιών για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αυτοκινήτων με χαμηλές εκπομπές.
  • Την εφαρμογή του «Πληρώνω όσο Πετώ» στις Τοπικές Αρχές.

Επίσης, συμμετέχουμε ενεργά στην εκπόνηση του Οδικού Χάρτη Μηδενικών Εκπομπών (Net Zero Cyprus), που θα καθοδηγήσει τη χώρα μας στην απανθρακοποίηση της μέχρι το 2050.

Η υλοποίηση όλων των αποφάσεων και πολιτικών διέρχεται μέσα από μια ισχυρή, βιώσιμη και καινοτόμος οικονομία. Το Όραμα 2035 αποτελεί τον οδικό μας χάρτη για την επίτευξη του στόχου να καταστεί η Κύπρος μας «ιδανικός τόπος για να εργάζεται, να ζει και να αναπτύσσεται επιχειρηματικά ο καθένας». Το φιλόδοξο αυτό Όραμα φιλοξενεί κάτω από μια ομπρέλα ένα σύνολο δράσεων, πολλές από τις οποίες χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που μας καθοδηγούν σε ένα πράσινο, ψηφιακό και αειφόρο Κράτος.

Ήδη η Κυβέρνηση, έχοντας θέσει τις προτεραιότητές της, υλοποιεί πολιτικές και μέτρα που στοχεύουν στην υλοποίηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου, το οποίο περνά μέσα από τη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία, την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα, αλλά και δυναμικών τομέων όπως της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης.

Ο ρόλος των Τοπικών Αρχών ήταν και είναι σημαντικός για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων και πολιτικών της Κυβερνήσης. Είναι οι Αρχές που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη και αφουγκράζονται πρώτες τα προβλήματα και τις ανάγκες του. Είναι ο συνδετικός κρίκος του πολίτη με το κεντρικό κράτος. Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα εφαρμοστεί φέτος, δίνει αυξημένες εξουσίες στις Τοπικές Αρχές, αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να αποτελούν διοικητικά και οικονομικά αυτοτελής οργανισμούς, βιώσιμους και αποδοτικούς.

Ως Κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε αυτή την τόσο σημαντική μεταρρύθμιση, σε συνεργασία με όλους τους θεσμούς, τους αρμόδιους φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τους πολίτες. Είναι λοιπόν σημαντικό να κτίσουμε συνεργασίες και μέσα από τη σύμπραξη να φτάσουμε σε αυτόν τον κοινό στόχο. Να εφαρμόσουμε τη μεταρρύθμιση για το καλό του πολίτη και να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση για αντιμετώπιση των προκλήσεων που δύναται να αντιμετωπίσουμε μέσα από την υλοποίηση της.

Κυρίες και κύριες,

Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή συνεισφέρουν τα μέγιστα στην υλοποίηση του οδικού χάρτη. Η μετάβαση της Κύπρου μας σε μια νέα ψηφιακή, πράσινη και βιώσιμη οικονομία είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση, η οποία απαιτεί την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, πρακτικών και πολιτικών που σέβονται το περιβάλλον, προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη και δημιουργούν οικονομική ευημερία για όλους τους πολίτες τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους εμπνευστές και διοργανωτές, το «Oxygen for Democracy», το ΤΕΠΑΚ και τον Δήμο Λεμεσού, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες που λαμβάνουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια. Από πλευράς της Κυβέρνησης, σας διαβεβαιώνω ότι θα σταθούμε σύμμαχοι στην προσπάθεια και είμαστε σίγουροι ότι όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς, αλλά κυρίως για τη νέα γενιά.

Σας ευχαριστώ.

(ΡΜ/ΜΣ/ΓΣ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα