Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-04-2024 13:17

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Πυρασφάλειας, 22-28 Απριλίου, 2024

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω σήμερα χαιρετισμό επ΄ ευκαιρία της έναρξης της Εβδομάδας Πυρασφάλειας για το έτος 2024. Ενός διαχρονικού πλέον θεσμού, ο οποίος πραγματοποιείται για 23η συνεχόμενη χρονιά, όπου η CNP Ασφαλιστική και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεργάζονται στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. 

Εκφράζω, λοιπόν, τις θερμές μου ευχαριστίες προς τη CNP Ασφαλιστική που συμμετέχει στην εκστρατεία αυτή ως συνδιοργανωτής χορηγός, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά την πολιτική κοινωνικής ευθύνης που χαρακτηρίζει τον Οργανισμό. 

«Για να μην αφήσουμε τα όνειρά μας να γίνουν στάχτη».Το κεντρικό αυτό μήνυμα της φετινής εβδομάδας πυρασφάλειας αντικατοπτρίζει την σοβαρότητα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα μας κάθε αντιπυρική περίοδο από τη λαίλαπα των πυρκαγιών. Ο σεβασμός, λοιπόν, αγαπητοί φίλες και φίλοι, προς το φυσικό μας περιβάλλον και η προσωπική και συλλογική μέριμνα για την προστασία της κάθε σπιθαμής της γης μας από κάθε μορφής κινδύνους είναι ζήτημα ουσιώδους σημασίας για την ίδια την ανθρώπινη επιβίωση, και ως εκ τούτου τα μέτρα πυροπροστασίας αποτελούν ευθύνη όλων μας. 

Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί καθημερινά η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ολοένα και αυξάνονται. 

Ανταποκρινόμενη σε αυτές τις προκλήσεις και έχοντας πάντοτε ως πρώτιστο μέλημα την διασφάλιση και προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και των δασόβιων και παραδασόβιων περιοχών της χώρας μας, η Κυβέρνηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, έχει θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της τη συνεχή αξιολόγηση και ενίσχυση όλου συστήματος πυροπροστασίας, τόσο μέσω της ενίσχυσης και αναβάθμισης των υλικοτεχνικών υποδομών, των μέσων και του εξοπλισμού, όσο και μέσω της εισαγωγής τεχνολογικών συστημάτων και μέσων επιτήρησης. 

Η φονική πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό το καλοκαίρι του 2021 αποτέλεσε το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός ολιστικού συστήματος για σκοπούς πρόληψης και διαχείρισης πυρκαγιών και διαχείρισης κρίσεων, το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων και μέσων παρακολούθησης αλλά και έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών. Η Ά Φάση του ολιστικού αυτού συστήματος ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή εφαρμογή κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο, αυξάνοντας σημαντικά τον βαθμό επιτήρησης της δασικής και παραδασόβιας έκτασης της Δημοκρατίας. 

Ο σχεδιασμός για την έναρξη υλοποίησης της Β΄ Φάσης, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα του Συστήματος βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πολύ σύντομα τα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα καταθέσουν σχετικές προτάσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση της προώθησης αγοράς του αναγκαίου εξοπλισμού. 

Ταυτόχρονα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προετοιμάζεται πυρετωδώς, έτσι ώστε να είναι πανέτοιμη και σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. 

Κυρίες και Κύριοι, 

Η περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση των υποδομών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και εμένα προσωπικά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί Μονιάτη και Ευρύχου έχουν αναβαθμιστεί σε Περιφερειακούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς και λειτουργούν σε 24ωρη βάση, κατάλληλα στελεχωμένοι με εργάτες πυρόσβεσης και με μόνιμο προσωπικό. Περαιτέρω, προωθείται η ανέγερση νέων Πυροσβεστικών Σταθμών τόσο σε αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο, ως επίσης και η αναβάθμιση υφιστάμενων Σταθμών. 

Συνεχής είναι επίσης και η προσπάθεια ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ήδη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πρόσληψη 259 νέων Πυροσβεστών, ενώ τις επιχειρησιακές δράσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο θα συνδράμουν και οι πρώτοι εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι έτυχαν σχετικής εκπαίδευσης. Σημαντική αναμένεται ότι θα είναι, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο, και η συμβολή των οργανωμένων συνόλων του εξειδικευμένου εθελοντισμού που είναι καταγεγραμμένα στα Μητρώα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

Αγαπητοί φίλες και φίλοι, 

Σε μερικά εικοσιτετράωρα εισερχόμαστε και επίσημα στην νέα αντιπυρική περίοδο. Λέω επίσημα, γιατί ήδη, εδώ και αρκετές ημέρες η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές για την εποχή, με αποτέλεσμα οι πρώτες πυρκαγιές να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Συνεπώς, η ενίσχυση του τομέα της πυροπροστασίας, ο έγκαιρος επιχειρησιακός σχεδιασμός και η αύξηση του βαθμού ετοιμότητας και άμεσης ανταπόκρισης όλων των Υπηρεσιών πυρόσβεσης κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο είναι υψίστης σημασίας. 

Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό. Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται την συνδρομή όλων, τοπικών Αρχών, εθελοντικών οργανώσεων, της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, και εξαργυρώνοντας στον καλύτερο δυνατό βαθμό το συμβόλαιο που έχουμε ως Κυβέρνηση συνάψει με την κοινωνία των πολιτών, επενδύουμε στη συνεργασία και στην ενίσχυση της ενεργούς δράσης κάθε ευαισθητοποιημένου πολίτη, για την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση του επιπέδου πυροπροστασίας στις κοινότητες μας, στα δάση μας και στο φυσικό μας περιβάλλον. 

Επεκτείνοντας, λοιπόν, τον ήδη πετυχημένο θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο οποίος απαριθμεί σήμερα πέραν των 110,000 εγγεγραμμένων παρατηρητών παγκύπρια, σε Παρατηρητές Πυρασφάλειας, καλούμε τους χιλιάδες αυτούς καταγεγραμμένους Παρατηρητές, αλλά και όλους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του Παρατηρητή, να συστρατευτούν με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και να γίνουν η προέκταση των παρατηρητηρίων και των άλλων μέσων επιτήρησης, όχι μόνο για τον έγκαιρο εντοπισμό και ενημέρωση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή όπου διαμένουν και δραστηριοποιούνται, αλλά και για την ενημέρωση σχετικά με τυχόν λανθασμένες ή και ύποπτες ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες, δυστυχώς, αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης των πυρκαγιών. 

Όλοι μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε καθοριστικής σημασίας προληπτικές δράσεις, έτσι ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις, είτε εξαιτίας της άγνοιας, είτε λόγω αμέλειας. Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε την επανάληψη των τεράστιων και καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων χρόνων. 

Να αποτρέψουμε τα όνειρά μας να γίνουν στάχτη. 

Κηρύττοντας την έναρξη της Εβδομάδας Πυρασφάλειας, σας καλώ όλους να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας από τον εφιάλτη των πυρκαγιών. 

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα αλλά και την προσδοκία ο ανθρώπινος παράγοντας να μην αποτελέσει και φέτος την κύρια πηγή πρόκλησης πυρκαγιών στιγματίζοντας για ακόμα μια φορά την κυπριακή ύπαιθρο. 

Σας ευχαριστώ. 

(ΕΠ/ΝZ)