Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-10-2018 10:57

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων – 13 Οκτωβρίου

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων Σώματος γιορτάζεται κάθε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο (φέτος στις 13 Οκτωβρίου) με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων. Με σχεδόν έξι νέους ασθενείς να προστίθενται σε λίστες αναμονής κάθε ώρα στην Ευρώπη, ο αριθμός των Ευρωπαίων που περιμένουν ένα όργανο συνεχίζει να αυξάνεται. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή να σκεφτούμε το πρόβλημα της έλλειψης οργάνων, το οποίο αφήνει χιλιάδες ασθενείς να περιμένουν σε λίστες αναμονής, αλλά και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για την αξία της δωρεάς οργάνων σώματος, που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζεται το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Το σύνθημα της φετινής καμπάνιας είναι: «Ετοιμάσου να σώσεις ζωές - γίνε υπερήρωας» (Be ready to save lives, become a superhero).  Με το προωθητικό αυτό μήνυμα καλούμαστε να πούμε ΝΑΙ στην δωρεά οργάνων, ιστών και κυττάρων. Η φετινή εκστρατεία στοχεύει στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τη δωρεά και τη μεταμόσχευση, στην απάντηση σε ερωτήσεις, στη διευκρίνιση μύθων και παρανοήσεων και στην κατάθεση ευγνωμοσύνης προς τους δωρητές και των οικογενειών τους. Στοχεύει επίσης να παρακινήσει το ευρύ κοινό, τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και τους πολιτικούς να πράξουν περισσότερα σχετικά με το θέμα αυτό, αλλά και να ευχαριστήσει τους επαγγελματίες στον τομέα αυτό των οποίων η εργασία συμβάλλει στην αύξηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ευρωπαίων πολιτών.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία. Η αγάπη, ο αλτρουϊσμός και η γενναιοδωρία είναι τα αισθήματα εκείνα που αποτελούν μοναδικό κίνητρο για κάποιον, ο οποίος υπερβαίνοντας τον μεγαλύτερο πόνο μπροστά στην απώλεια δικού του ανθρώπου, καταφέρνει να γεφυρώσει τη ζωή με τον θάνατο. Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών λοιπόν, συνδέεται με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού και αποτελεί πράξη ανθρωπισμού.

Η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, αλλά και όλου του κοινωνικού συνόλου, μπορούν να εξισορροπήσουν τα παραπάνω προβλήματα. Γι’ αυτό οι Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις του τόπου μας μέσω διαφόρων ενημερωτικών εκστρατειών προωθούν την ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών και προσπαθούν να καταστήσουν κατανοητό ότι η δωρεά οργάνων αποτελεί πράξη ανθρωπισμού και αλτρουισμού. Γενικότερα, το μήνυμα που δίδεται είναι ότι η δωρεά οργάνων αποτελεί δείγμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και είναι μια πράξη που μας αφορά όλους.

(ΜΓ)

 

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα