Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-11-2018 11:06

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στο συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας

Χαίρομαι ιδιαίτερα που, ως Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να ευχαριστήσω θερμά την κα Μυλωνά για την άψογη συνεργασία μας.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κηρύξει τη δεκαετία μέχρι το 2020 ως δεκαετία οδικής ασφάλειας, αναγνωρίζοντας το σοβαρό ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, που δημιουργεί η απώλεια ζωών αλλά και η  πρόκληση τόσο μεγάλου αριθμού αναπηριών λόγω οδικών δυστυχημάτων.

Καθημερινά, 3.500 άνθρωποι ανά το παγκόσμιο, χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους, εκ των οποίων τα 500 είναι παιδιά. Πάνω από 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε οδικές συγκρούσεις. Οι περισσότεροι είναι νέοι, ηλικίας 15 έως 29 ετών.

Η Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας αποσκοπεί στην εμπλοκή και ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, οργανωμένων συνόλων αλλά και άλλων φορέων, εταιρειών, πανεπιστημίων, σχολείων, τοπικών Αρχών, στη προσπάθεια για επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση κατά 50% των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, μέχρι το 2020. Οι πολιτικές κατευθύνσεις, όπως έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνουν τρεις βασικές αρχές: την επιδίωξη των υψηλότερων προτύπων οδικής ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη, την ολοκληρωμένη προσέγγιση της οδικής ασφάλειας και την ορθή διακυβέρνηση του όλου θέματος, με την ανάληψη δεσμεύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας αποτελεί τη μεγαλύτερη υπάρχουσα πλατφόρμα της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με την οδική ασφάλεια, με υπογραφή της από πάνω από 3800 δημόσιες και ιδιωτικές οντότητες. Οι υπογράφοντες τη Χάρτα αναλαμβάνουν τη δέσμευση να  πραγματοποιούν δράσεις και πρωτοβουλίες οδικής ασφάλειας που στοχεύουν στα μέλη τους, τους εργαζομένους και την υπόλοιπη κοινωνία των πολιτών.

Οι δράσεις αυτές στοχεύουν κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων οδικών συγκρούσεων, την ενημέρωση, την αλλαγή νοοτροπίας και τη δημιουργία υγιών προτύπων κυκλοφοριακής αγωγής.

Τον Ιανουάριο του 2010, εδώ, στο Προεδρικό Μέγαρο, πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής της Χάρτας. Την υπέγραψαν τότε 22 Οργανισμοί. Μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει τη Χάρτα περίπου 68 Οργανισμοί, στην Κύπρο.

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή εκδήλωση στόχο έχει την ανανέωση της υπογραφής της Χάρτας από τους φορείς που ήδη συμμετέχουν, την προώθηση της υπογραφής της και από νέους φορείς αλλά και την ανάληψη εκ μέρους τους περισσότερων δράσεων στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει στρατηγικό σχέδιο για την οδική ασφάλεια για την περίοδο 2012-2020, το οποίο υιοθετεί τον ευρωπαϊκό  στόχο για μείωση κατά 50% του συνολικού αριθμού θανάτων από οδικές συγκρούσεις μέχρι το 2020. Πολλές δράσεις έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο του εν λόγω Σχεδίου και πολλές άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη. Δράσεις που αφορούν στην υιοθέτηση σχετικών νομοθετικών μέτρων, στη βελτίωση του οδικού δικτύου ώστε να συγχωρεί το ανθρώπινο λάθος, στη ασφάλεια των οχημάτων και στην εμπέδωση κουλτούρας οδικής ασφάλειας.

Όσες δράσεις όμως και να αναλάβει το κράτος και η επίτευξη των στόχων μας  για μείωση του πόνου που τόσο αχρείαστα δημιουργεί η απώλεια ζωών σε οδικές συγκρούσεις, δεν είναι δυνατή χωρίς την εμπλοκή της κοινωνίας γενικότερα.

Σας καλώ, λοιπόν, να υπογράψετε τη Χάρτα Οδικής Ασφάλειας.  Όσοι το έχετε ήδη πράξει, ανανεώστε την εγγραφή σας και λάβετε συγκεκριμένες δράσεις που θα βοηθήσουν όχι μόνο τα μέλη σας αλλά την κοινωνία γενικότερα.

Είμαι βέβαιη ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα ώστε να σταματήσουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές λόγω οδικών συγκρούσεων. Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας σας διαβεβαιώ ότι οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία μαζί σας, για να εντατικοποιήσουμε τις δραστηριότητες για την Οδική Ασφάλεια.

Μέσα από τις παρουσιάσεις που θα ακολουθήσουν, θα επεξηγηθούν οι στόχοι, οι τρόποι εγγραφής στη Χάρτα αλλά και τα κριτήρια για υιοθέτηση ορθών πρακτικών που μπορούν να εξασφαλίσουν στους φορείς που υπέγραψαν τη Χάρτα το σήμα ορθής πρακτικής, ένα σήμα αναγνώρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Κλείνοντας, ευχαριστώ και πάλι το Ίδρυμα «Πάνος Μυλωνάς» για τη συνεργασία, καθώς και όλους τους φορείς που μετέχουν στη σημερινή εκδήλωση.

(ΔΚ/ΜΛ)