Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2018 10:17

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην εκδήλωση της ΟΕΒ με θέμα «Υγεία και Επιχειρήσεις»

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώνει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με θέμα «Υγεία και Επιχειρήσεις», στο πλαίσιο του έργου της ΟΕΒ που συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις».

Ανατρέχοντας κανείς στο πρόγραμμα της σημερινής εκδήλωσης, διαπιστώνει τη σημαντικότητα διοργάνωσης τέτοιων ημερίδων, ώστε να γίνεται η κατάλληλη ενημέρωση των επαγγελματιών εργασιακών σχέσεων και διευθύνσεων ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο του αντίστοιχου Δικτύου που συστάθηκε. Θέματα όπως η εργοδότηση ατόμων με χρόνιες παθήσεις και οι νέες συνθήκες για τις επιχειρήσεις σε περιβάλλον ΓεΣΥ, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο.

Αγαπητοί φίλοι,

Διανύουμε μια καθοριστική περίοδο για τον τομέα της Υγείας, αφού οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν ποτέ, βρίσκονται προ των πυλών. Με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, αλλά και τη ολική μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας με μια σειρά άλλων ενεργειών, όπως είναι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, επιδιώκουμε και την ολοκληρωτική αλλαγή στην καθημερινότητα των ασθενών μας. Οι διάφορες φάσεις της διαδικασίας για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ήδη υλοποιούνται και άλλες δρομολογούνται. Μέσα από τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, στόχος είναι η διοικητική και οικονομική αυτονομία των νοσηλευτηρίων μας, που θα τα αναβαθμίσει και θα τα καταστήσει ανταγωνιστικούς οργανισμούς σε περιβάλλον ΓεΣΥ.

Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, στόχος μας είναι, αρχικά και κύρια, να διασφαλίσουμε την καθολικότητα και την ισότητα στην πρόσβαση του συστήματος. Το υφιστάμενο σύστημα, όπως είναι καλά γνωστό, χαρακτηρίζεται από ανομοιογένεια όσον αφορά στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας. Ο διαχωρισμός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προκαλεί διακρίσεις ανάμεσα στους ασθενείς. Με τη συνεργασία των δύο τομέων, όλοι οι Κύπριοι πάσχοντες θα έχουν ίση πρόσβαση, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, την ηλικία τους και τη σοβαρότητα της ασθένειάς τους. Η καθολικότητα, η κοινωνική αλληλεγγύη και η ισότητα ως βασικά χαρακτηριστικά του ΓεΣΥ επιτρέπουν σε όλους τους Κύπριους να λαμβάνουν υγειονομικές υπηρεσίες, γεγονός που είναι προς το συμφέρον όλων των ασθενών, αλλά κυρίως των χρόνιων, που αυτή τη στιγμή είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα για την ιατρική τους ασφάλιση.

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς που διέπουν τις εισφορές στο ταμείο του ΟΑΥ και στα πρότυπα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δηλαδή επί τη βάσει ποσοστού από κάθε μισθό, οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες, οι αυτοεργοδοτούμενοι και το κράτος θα καταβάλλουν ετησίως το ποσό που θα τους αναλογεί για κάλυψη των αναγκών του νέου συστήματος. Από το ποσό που θα συγκεντρώνεται, θα καλύπτονται και όλες οι υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού που δεν διαθέτουν εισοδήματα, όπως οι άνεργοι ή τα παιδιά.

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Κλινικών, που είναι μέλος της ΟΕΒ. Η συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών στο ΓεΣΥ θα έχει καταλυτικό ρόλο στην ορθή εφαρμογή του Σχεδίου και στη βιωσιμότητά του. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, βρισκόμαστε σε συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ δεν θα επηρεάσει τη βιωσιμότητά τους ως μονάδες. Αναγνωρίζουμε τις ανησυχίες των μελών του ΠΑΣΙΝ και σε επικοινωνία μαζί τους εργαζόμαστε για να εξεύρουμε τις λύσεις εκείνες που θα καθησυχάσουν τους προβληματισμούς τους και να μπορούν να λειτουργούν ομαλά σε περιβάλλον ΓεΣΥ για τη σωστή εξυπηρέτηση των ασθενών συμπολιτών μας. Με την ευκαιρία, επιτρέψετε μου να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΙΝ για την υπεύθυνη στάση που διατηρούν στο τραπέζι του διαλόγου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΟΕΒ για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Είμαι βέβαιος πως τα όσα ενδιαφέροντα θα ακουστούν σήμερα, θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για τη συνέχεια.

(ΜΚΥ)