Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-12-2018 15:13

Δήλωση στα ΜΜΕ του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά από την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για Συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας κ. PéterSzijjártó

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο, Πίτερ Σιγιάρτο, Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας ενωρίτερα, είχαμε την ευκαιρία να προβούμε σε μία ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που θα έχουμε αργότερα, ανταλλάζοντας επίσης απόψεις επί ευρωπαϊκών ζητημάτων, καθώς και επί άλλων περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Σε σχέση ειδικότερα με την ευρωπαϊκή μας ατζέντα, χρειάζεται να εργαστούμε από κοινού και με άλλους εταίρους ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να βρούμε λύσεις, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη καμπή για το Μέλλον της Ευρώπης. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε ζητήματα, όπως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η Μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των λαών και της ηπείρου μας, θα καθορίσει κατά πόσο και σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να εξασφαλίσουμε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη της.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Ούγγρο ομόλογό μου για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στο Κυπριακό και την πρόσφατη προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα, μέσω της απεσταλμένης του κας Jane Holl Lute, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο είχαν διακοπεί στο Crans-Montana. Επανέλαβα, σε αυτό το πλαίσιο, τη σταθερή μας δέσμευση να συμβάλουμε θετικά στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας.

Σημειώσαμε με ικανοποίηση ότι η διμερής συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ουγγαρίας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, όπως άλλωστε θα ανέμενε κανείς από δύο μέλη της ίδιας οικογένειας: αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και οι δύο ανήκουμε. Υπάρχει πάντοτε περιθώριο για βελτίωση και δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης των δεσμών και της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, όπως,  μεταξύ άλλων, το εμπόριο, οι επενδύσεις και η ενέργεια.

Σήμερα, κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για Συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας. Έναν τομέα εξαιρετικής σημασίας, τόσο για τις χώρες μας όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο. Είμαι πεπεισμένος ότι το ενεργειακό πρόγραμμα  της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σημειώνει σημαντική πρόοδο, προσδίδει μεγαλύτερη αξία και σημασία στο Μνημόνιο που μόλις υπογράψαμε.

Με την υπογραφή του Μνημονίου δημιουργούμε μια σταθερή βάση και ένα γενικό πλαίσιο για αμοιβαία επωφελή συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, που καλύπτει σημαντικά θέματα, όπως η εξερεύνηση και εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων, τα περιβαλλοντικά πρότυπα, οι ενεργειακές υποδομές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση και ο συντονισμός στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενεργειακή ασφάλεια της οποίας είναι τεράστιας σημασίας.

Προσβλέπω σε ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα που θα κάνουμε μαζί αργότερα σήμερα, όταν θα τελέσουμε τα εγκαίνια Γραφείου της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Λευκωσία, μια πολύ θετική εξέλιξη, την οποία ασφαλώς καλωσορίζουμε θερμά.

Σε ευχαριστώ και πάλι, αγαπητέ Πίτερ, για την επίσκεψή σου στην Κύπρο και τις πολύ παραγωγικές συζητήσεις που είχαμε.

(ΜΛ/ΕΙ)