Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-12-2018 09:56

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην τελετή στολισμού Χριστουγεννιάτικου δένδρου για τους αγνοουμένους, στον χώρο του Δημαρχείου Λευκωσίας, παρά την Πλατεία Ελευθερίας

Παρευρισκόμαστε και φέτος σε αυτή τη λιτή τελετή, που διοργανώνουν από κοινού η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Ομάδα Εθελοντών Πεζοπόρων Ραδιομαραθωνίου, για να στολίσουμε όλοι μαζί το δένδρο για τους αγνοουμένους μας.

Για άλλη μια φορά, μας διακατέχουν τα ίδια συναισθήματα που προκαλούνται από την τραγωδία των αγνοουμένων μας και το δράμα που βιώνουν οι συγγενείς τους. Και το σημειώνω αυτό, γιατί ιδιαίτερα τέτοιες μέρες γιορτής και αγάπης, δεν πρέπει να ξεχνάμε το μαρτύριο  που ζουν καθημερινά οι οικείοι των αγνοουμένων μας, εδώ και 44 χρόνια, μετά την εξαφάνιση των αγαπημένων τους.

Τα ερωτήματα τους είναι πολλά και αναπάντητα. Γεμάτα με αισθήματα θλίψης, πόνου, αγωνίας, αγανάκτησης αλλά και συνάμα αγωνιστικότητας. Τι έγιναν οι αγαπημένοι τους; Πώς χάθηκαν; Ποια ήταν τα δικά τους συναισθήματα εκείνες τις τραγικές ώρες;

Αυτά τα ανθρώπινα ερωτήματα, κυριεύουν τη σκέψη μας κάθε φορά και κάθε στιγμή που αναλογιζόμαστε το χρέος και τις ευθύνες μας έναντι αυτών που χάθηκαν. Τις ευθύνες της Πολιτείας, έναντι των αγνοουμένων μας και των συγγενών τους. Μπορεί ο χρόνος που έχει παρέλθει από τότε να είναι μεγάλος.  Μπορεί να άλλαξαν πολλά. Μπορεί κάποια πράγματα να είχαν γίνει διαφορετικά, σε κάθε όμως περίπτωση, δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όμως, σας διαβεβαιώνω ότι, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, εμείς ποτέ δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε τον σεβασμό, καθώς και την αποκατάσταση των δικαίων των οικογενειών και των ιδίων των αγνοουμένων μας. Ποτέ δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε από την κατοχική Τουρκία, την αποκατάσταση του ανθρώπινου δικαιώματος της κάθε οικογένειας, να πληροφορηθεί με πειστικά και αδιάσειστα στοιχεία, για την τύχη των αγαπημένων τους, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Τούτο, αποτελεί για εμάς φάρο και πυξίδα των προσπαθειών μας.

Είναι χρέος και καθήκον απέναντι και σε όλους τους άλλους συμπατριώτες μας, που έπεσαν ηρωικά στα πεδία των μαχών, υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια του λαού μας και της πατρίδας μας. Είναι επιταγή και έναντι όσων υπέφεραν και υπομένουν καρτερικά μέχρι σήμερα, τα δεινά της εισβολής και κατοχής.

Μεταφέροντας και τους θερμούς χαιρετισμούς, όπως και τον σεβασμό, την εκτίμηση και τη συμπαράσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους συγγενείς των αγνοουμένων, εκφράζω προσωπικά τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων για τη συνεργασία και την αμέριστη βοήθειά τους.

Ευχαριστώ, επίσης, την Ομάδα Εθελοντών Πεζοπόρων Ραδιομαραθωνίου, για τη συμβολή και συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης. Εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη και κουράγιο, ώστε να μπορέσουμε να διανύσουμε τον δρόμο που απομένει, μέχρι την τελική επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων μας, αλλά και μέχρι την ημέρα επίλυσης του εθνικού μας ζητήματος, σύμφωνα με τις δίκαιες θέσεις και επιδιώξεις μας.   

Τις καλύτερες μου ευχές μεταφέρω και σε εσάς κ. Δήμαρχε, καθώς και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, ευχαριστώντας σας θερμά, για τη φιλοξενία της ευγενούς αυτής προσπάθειας, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, γύρω από το θέμα των αγνοουμένων μας.

Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα, κάθε οικογενειακή και προσωπική ευτυχία και ευχή όλων το 2019 να είναι η χρονιά απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας και ,ασφαλώς, επίλυσης του  ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων μας.

Χρόνια Πολλά.

_____________

/ΣΧ