Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-12-2018 18:15

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη προς εκπροσώπους ΜΜΕ, με την ευκαιρία της τριμερούς Υπουργικής συνάντησης Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας, στη Λευκωσία

Θα ήθελα να καλωσορίσω τους αγαπητούς συναδέλφους Ayman και Γιώργο και τις αντιπροσωπείες τους στην Κύπρο. Με μεγάλη χαρά φιλοξενώ σήμερα την πρώτη μας τριμερή συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, στην Λευκωσία. Θέλω με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους για τις εποικοδομητικές συζητήσεις που είχαμε, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση της Κοινής Δήλωσης.

Η συνάντησή μας σήμερα αντικατοπτρίζει τη σημασία που αποδίδουμε όλοι στην εξελισσόμενη τριμερή συνεργασία μας και τη δέσμευσή μας να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις στην περιοχή μας.

Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η συνεργασία μας συμβάλλει στον κοινό μας στόχο που είναι η προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή μας.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, χτίζοντας στη βάση μιας θετικής ατζέντας, για να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα που θα ωφελήσουν τις χώρες μας, τις κοινωνίες μας και την ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην τριμερή συνεργασία μας, ιδίως στους τομείς που ενέκριναν οι Ηγέτες κατά την πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής, τον Ιανουάριο του 2018, και να προετοιμαστούμε για την επόμενη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις σχετικά με το μέλλον της τριμερούς μας συνεργασίας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την πλήρη αξιοποίηση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων και της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί.

 Συμφωνήσαμε ότι η σύσταση Μόνιμης Γραμματείας θα εξυπηρετήσει καλύτερα την επίτευξη του κοινού στόχου μας για βελτίωση της αποτελεσματικότητας και του συντονισμού του τριμερούς μας μηχανισμού. Θα επεξεργαστούμε περαιτέρω αυτή την προοπτική και θα την παρουσιάσουμε στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

Επιπλέον, ανταλλάξαμε διεξοδικά απόψεις επί σειράς περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η έλλειψη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στη Συρία, η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ασφάλεια, περιλαμβανομένης και της ενεργειακής ασφάλειας.

Είχα, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω τη βαθιά μας εκτίμηση για τη στάση αρχών και την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ιορδανίας στο Κυπριακό και να επαναλάβω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συνεχή στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειές μας.

Τέλος, συζητήσαμε για τις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της πρόσφατης επίσκεψης του Βασιλιά Abdullah II στις Βρυξέλλες. Η Ιορδανία είναι ζωτικός εταίρος για την ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ιορδανίας και τη μεγαλύτερη συνεργασία με την Ιορδανία σε θέματα περιφερειακής και εξωτερικής πολιτικής.

Θα συνεχίσουμε, επίσης, να συμβάλλουμε θετικά στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για να υποστηριχθεί η Ιορδανία στην αντιμετώπιση των συνεπειών τής προσφυγικής κρίσης και της μεγάλης επιβάρυνσης που αυτή συνεπάγεται για την οικονομία, τις υποδομές και την κοινωνία της.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω ξανά στην Κύπρο. Ευχαριστώ.

------------------------

ΑΣ/ΕΙ