Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-01-2019 10:30

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο «Πρωινό Δρομολόγιο» για τα τεκταινόμενα στον τομέα της δικαιοσύνης

Τα όσα  πρόσφατα διαδραματίζονται στον τομέα της δικαιοσύνης, σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, με δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτο Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ, σήμερα Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019.

Το πλήρες κείμενο των ερωτοαπαντήσεων, έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται για τα όσα συμβαίνουν στον τομέα της δικαοσύνης; Δεν θα μπορούσε η Κυβέρνηση να κάνει παρέμβαση;

Απάντηση: Η Κυβέρνηση δεν ψάχνει να βρει τρόπο να κάνει παρέμβαση. Η συνταγματική τάξη είναι ξεκάθαρη και πρέπει να είναι κατοχυρωμένη. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και προβλέπονται έλεγχοι γι’ αυτά που λέτε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή και χθες υπήρξε και περαιτέρω διευκρίνιση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Νομίζω η ανακοίνωση του Υπουργού κ. Νικολάου είναι ξεκάθαρη. Τα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα του χώρου της δικαιοσύνης πρέπει να επιληφθούν αυτών των πολύ σοβαρών ισχυρισμών/καταγγελιών που έχουν ακουστεί. Βάσει του Συντάγματος αυτή η αρμοδιότητα/εξουσία ανήκει στο Ανώτατο Δικαστήριο και στον Γενικό Εισαγγελέα.

Ερώτηση: Όταν όμως οι δυο θεσμοί βρίσκονται σε διαμάχη τί γίνεται;

Απάντηση: Πρέπει να διαφανεί. Δεν μπορεί ούτε η Κυβέρνηση ούτε ο δημόσιος διάλογος (που ορθά και δικαιολογημένα γίνεται) να προκαταλάβει και να προδικάσει λέγοντας ότι υπάρχει αδιέξοδο διότι διαφωνούν. Πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται. Ενδέχεται να δείξει ενδιαφέρον και αυτή η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), η οποία είχε και στο παρελθόν δείξει ενδιαφέρον για θεσμικά θέματα της Κύπρου και είχε ληφθεί υπόψη από τη Βουλή. Είχαν υιοθετηθεί οι συστάσεις της GRECO. Ο τρόπος βέβαια με τον οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή δεν είναι τιμητικός για τη χώρα μας. Αφού όμως υπάρχει αυτή η κρίση, πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει και πώς θα λυθεί. Είναι γνωστό ότι υπήρξε μια επιστολή, το έχουμε ακούσει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρακολουθούν στενά και αν χρειαστεί θα παρέμβουν. Βέβαια δεν θα παρέμβουν υποκαθιστώντας τα θεσμικά όργανα που προβλέπεται ν’ αποφανθούν γι’ αυτούς τους ισχυρισμούς. Ίσως υπάρχει πιθανότατα η ανάγκη να ληφθούν εκτός από αποφάσεις για τα όσα ακούγονται και κάποια μέτρα θεσμικά. Σε αυτή την περίπτωση θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε.

Βεβαίως η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να βοηθήσει για να βελτιωθεί το σύστημα. Υπενθυμίζω ότι είμαστε στο μέσο μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στο πλαίσιο της οποίας έχουν προταθεί κάποιες ιδέες και κατευθύνσεις για μεγαλύτερη κατοχύρωση του αδιάβλητου των διαδικασιών κ.ά. Αυτά που ακούγονται είναι πολύ σοβαρά. Επομένως, δεν είναι σκόπιμο ούτε σωστό εκ μέρους μου να κάνω περαιτέρω σχολιασμό μιλώντας ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ,αλλά συμφωνώ και είναι η απόλυτη αίσθηση που έχουμε με την κοινή γνώμη ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό και να δούμε πώς δρομολογείται το θέμα, δηλαδή να δούμε τί κάνουμε με αυτούς τους ισχυρισμούς. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για βελτίωση και κατοχύρωση του αδιάβλητου των διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα. Εδώ όμως μιλάμε για συγκεκριμένα ζητήματα που δεν μπορεί να τα προδικάσει ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε η Κυβέρνηση ούτε κανείς άλλος και να παρέμβει στη διαδικασία. Παρακολουθούμε όμως στενά τα όσα γίνονται. Μπορεί να υπάρξει και παρέμβαση της GRECO. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Έχουν εκφραστεί απόψεις και από τα θεσμικά όργανα της δικαιοσύνης που φαίνεται να είναι διαφορετικές. Αυτό όμως θυμίζει ότι και στο παρελθόν υπήρξαν διχογνωμίες και όλοι έβρισκαν εύκολη λύση να κατηγορούν την Κυβέρνηση. Μακάρι να ήταν τα πράγματα τόσο απλά.

Αυτό δεν το λέω για να υποβιβάσω τη σημασία αυτού που συμβαίνει τώρα, αλλά για να εξηγήσω να καταλάβουμε πόσο δύσκολη είναι η λειτουργία των θεσμών. Είναι μεν απαραίτητη και αναγκαία χωρίς όμως να βγαίνουμε εκτός θεσμικών πλαισίων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτές τις μέρες φρόντισε από την πρώτη στιγμή να υποδείξει τη θεσμική τάξη των πραγμάτων. Μπορεί να ακούγεται εύκολη λύση το να κάνει μια παρέμβαση η Κυβέρνηση. Πρέπει όμως πάντα να κρατάμε μια λεπτή γραμμή. Ας μην ξεχνάμε ότι στις μέρες μας υπάρχουν κράτη (ακόμα και στον χώρο της Ευρώπης) που έχουν κατακριθεί ότι καταπατάται η διάκριση των εξουσιών και ότι παρεμβαίνει η μια εξουσία στις υποθέσεις της άλλης.

Ερώτηση: Έρχεται όντως αποστολή της GRECO;

Aπάντηση: Υπάρχουν πληροφορίες, αλλά αυτή δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης. Αρμόδια γι’ αυτό το θέμα είναι τα όργανα της δικαιοσύνης και ο Γενικός Εισαγγελέας. Από εκεί είναι που πρέπει ν’ αντλήσουμε εγκυρότερα την πληροφόρηση και το τι πρόκειται να διαμειφθεί στη συνέχεια.»

(ΝΝ/ΑΜ)                                  

 

 

                                                                               ¨