Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-02-2019 10:45

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του σήμερα Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ακολουθεί το κείμενο των σχετικών ερωτοαπαντήσεων:

«Ερώτηση: Έχουν επιβεβαιωθεί τα όσα έγιναν στις 4 Ιουλίου 2017 ;

Απάντηση: Δεν μπορεί κανείς ν’ αμφισβητήσει τι έγινε στις 30 Ιουνίου, στις 4 Ιουλίου και στις 7 Ιουλίου. Εξάλλου, σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν ήμασταν μόνοι μας. Υπήρχαν και άλλοι εκπρόσωποι από τα εμπλεκόμενα μέρη. Αυτό που έγινε είναι πλήρης επιβεβαίωση των γεγονότων: ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου, μετά τη συνάντηση που είχε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ανέφερε προφορικά το πλαίσιό του. Αυτό το πλαίσιο, ο κ. Έιντε το μετέφερε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους δύο διαπραγματευτές (τον κ. Μαυρογιάννη και τον κ. Ναμί) και οι δύο απάντησαν ότι η καταγραφή από τον κ. Έιντε δεν ανταποκρίνεται σε όλα όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου δημιουργήθηκε ανάγκη να γίνει επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος ξεκαθάρισε τα δεδομένα και παρουσιάστηκαν από τον κ. Έιντε στις 4 Ιουλίου. Το πλαίσιο ξεκαθάρισε και γι’ αυτό το λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις που χαιρετίστηκαν δημόσια από πολιτικούς αρχηγούς που τον συνόδευαν. Προβαίνουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες για να ενημερωθεί η κα Λουτ για τα όσα έχουν συζητηθεί και μπορώ να πω ότι είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει ή μάλλον καλύτερα αυτό έχει αρχίσει να γίνεται. To σημαντικό είναι να ενημερωθεί η κα Λουτ για όσα συζητήθηκαν εκείνο το πρωινό που διευκρινίστηκαν κάποια πράγματα σε σχέση με το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Αυτό είναι η ουσία. Όπως έχω αναφέρει, σ’ εκείνη τη συνάντηση δεν ήμασταν μόνο εμείς. Υπήρχαν και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων μερών. Πέρα από αυτή τη συνάντηση, υπήρξαν την ίδια ημέρα και πολλές άλλες συναντήσεις που αναφέρθηκε και πάλι από πλευράς του κ. Έιντε τι έγινε το πρωινό που ξεκαθάρισαν όλα τα σημεία. Είμαστε ,λοιπόν, στο σωστό δρόμο, στη σωστή κατεύθυνση για να ενημερωθεί απόλυτα η κα Λουτ για όλα αυτά που συζητήθηκαν εκείνο το πρωί. Η ουσία είναι να ενημερωθεί η κα Λουτ για όλα αυτά που συζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου και εκεί επικεντρώνεται η προσπάθειά μας.

Ερώτηση: Γιατί δεν την ενημερώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ;

Απάντηση: Ενημερώνεται από όσους ήταν παρόντες στη συνάντηση της 4ης Ιουλίου για όλα όσα συζητήθηκαν εκείνο το πρωί.

Ερώτηση: Ο κ. Έιντε έχει κάποια εμπλοκή στη διαδικασία;

Απάντηση: Όπως γνωρίζετε, ο κ. Έιντε δεν έχει επίσημο ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία και δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο. Η κα Λουτ είδε τους Βρετανούς και την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι στην Ελλάδα και μετά στην Τουρκία. Τουλάχιστον από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης έχουμε ενημερωθεί επίσημα ότι έχει ζητήσει ραντεβού με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Σίγουρα θα πάει και στην Τουρκία και ευελπιστούμε μέσα από αυτές τις συναντήσεις να προκύψουν κάποια νέα δεδομένα. Σημαντική είναι επίσης και η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας  με τον κ. Ακιντζί, μια συνάντηση που θεωρούμε ότι μπορεί να δημιουργήσει δεδομένα που θα οδηγήσουν σε συμφωνία επί των όρων αναφοράς για επανέναρξη των συνομιλιών. Υπάρχει η αρνητική διάσταση που σχετίζεται με την επιθυμία της Τουρκίας για μη-επανέναρξη των συνομιλιών πριν τον Ιούνιο, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούμε και θεωρούμε ότι είναι αρνητική εξέλιξη. Επιμένουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση, έτσι ώστε να μπορούμε μέσα από ουσιαστικές συζητήσεις να δούμε πώς δημιουργούνται προοπτικές που θα οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα.

Ερώτηση: Ο τέως Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς είπε ότι οι Βρετανοί ταυτίζονται κυρίως με την τουρκική πλευρά. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Απάντηση: Οι αναφορές του κ. Κοτζιά αφορούσαν τον εκπρόσωπο της Βρετανικής Κυβέρνησης στο δείπνο της 7ης Ιουλίου, γι’ αυτό έχουν γίνει σχόλια και από τον τέως Υπουργό Εξωτερικών, κ. Κασουλίδη. Η θέση της Βρετανίας όμως, όπως έχει μεταφερθεί και αυτή τη στιγμή στις συζητήσεις με την κα Λουτ, είναι ότι η Βρετανία δεν διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο και έχει την πρόθεση/επιθυμία να διαδραματίσει τον οποιονδήποτε ρόλο συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. Αυτή είναι η βρετανική θέση όπως διατυπώθηκε δημόσια από τον Βρετανό πρώην Υπουργό Εξωτερικών κ. Χάμοντ και αυτή συνεχίζει να είναι.

Ερώτηση: Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στη Μόσχα, υπάρχει οποιαδήποτε «σκιά» που πάτε να  εξαλείψετε μετά τα όσα συνέβησαν και τον περασμένο Δεκέμβριο με τη δήλωση της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, της κας Ζαχάροβα;

Απάντηση: Δεν θεωρώ ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκιά, αλλά είναι προϊόν εκείνης της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχα με τον κ. Λαβρόφ μετά από τις γνωστές δηλώσεις της κας Ζαχάροβα. Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν πέρα από τις διμερείς μας σχέσεις και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας είναι και αυτό το θέμα και γενικότερα ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για άλλα θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα. Δεν θεωρώ όμως να υπάρχει όποια σκιά. Αν υπάρχει τέτοιου είδους προσέγγιση από πλευράς Ρωσίας, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Θεωρώ όμως ότι δεν υπάρχει η όποια σκιά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος που λαμβάνει αποφάσεις στη βάση του πώς μπορεί καλύτερα να προωθήσει τα συμφέροντά της, είτε αφορούν την περιοχή είτε αφορούν το γεγονός ότι είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή, κάτι που χαρακτηρίζει τις όποιες αποφάσεις λαμβάνουμε είναι το ότι στηρίζονται σε μια θετική προσέγγιση, σε μια θετική ατζέντα χωρίς να στρέφονται ενάντια σε οποιονδήποτε. Αν λοιπόν υπάρχει μια τέτοια προσέγγιση, δεν θεωρώ ότι βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, των ΗΠΑ και άλλων και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ενδεχομένως να έγιναν και συγκεκριμένες δηλώσεις.      

Ερώτηση: Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για συζήτηση με τον κ. Λαβρόφ;

Απάντηση: Υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα, αλλά θα ήταν ορθότερο αυτά τα συγκεκριμένα να αναφερθούν μετά τη συζήτησή μας.

Ερώτηση: Θα έχει συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την κα Μέι;

Απάντηση: Πριν πάμε στην κα Μέι και στις ΗΠΑ, να πούμε ότι το σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στην Αίγυπτο. Είναι η 1η Σύνοδος Κορυφής του Αραβικού κόσμου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια Σύνοδος που πραγματοποιείται μετά και από έντονες πρωτοβουλίες και προτροπές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται εκεί και στο πλαίσιο της παρουσίας του θα έχει αρκετές συναντήσεις με ηγέτες από τις χώρες της περιοχής. Είναι σημαντικό και επιδιώκουμε να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση ανάμεσα στα 27-28 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους εταίρους μας στον Αραβικό κόσμο. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στο Λονδίνο, όπου θα έχει συνάντηση και με την κα Μέι σε μια φάση που το θέμα που κυριαρχεί στο Λονδίνο είναι το Brexit. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος θα πάει τέλη Μαρτίου στην Ουάσιγκτον, όπου θα είναι κύριος ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AΙΡΑC και θα έχει και συναντήσεις με την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία της χώρας. Θα μπορούμε να πούμε περισσότερα όταν πλησιάσουν οι ημερομηνίες.

(ΝΝ/ΑΜ)