Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-03-2019 15:21

Εκδηλώσεις με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Δασών στις 21 Μαρτίου

Με σύνθημα "Μάθε να αγαπάς το δάσος", το Τμήμα Δασών οργανώνει εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Δασών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δασικό Φυτώριο της Αθαλάσσας, έδρα της Δασικής Περιφέρειας  Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου,  την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, στις 10:30 το πρωί.

Η 21η Μαρτίου κρίθηκε με απόφαση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το  1971, ως η πλέον κατάλληλη για την προβολή  και υπενθύμιση της προσφοράς των δασών προς τον άνθρωπο  και τη σημασία τους για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη, γι΄αυτό και ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.

Η ανάγκη ευαισθητοποίησης σε θέματα διατήρησης και αειφορικής διαχείρισης των δασών, η ανυπαρξία κοινής ημέρας αφιερωμένης στα δάση αλλά και οι εμπειρίες από την κήρυξη του 2011 ως Διεθνές Έτος Δασών, ώθησαν τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με  νέα απόφασή της στις 28 Νοεμβρίου 2012, να καθορίσει την 21η Μαρτίου ως Διεθνή Ημέρα Δασών.

Με την απόφαση αυτή η 21η Μαρτίου είναι η ημέρα κατά την οποία θα τιμάται ανά το παγκόσμιο το Δέντρο, θα προβάλλεται η αξία και προσφορά του δάσους αλλά και των δέντρων έξω από αυτό, ενώ την ίδια ώρα θα αναδεικνύεται η ανάγκη για διατήρηση και αειφορική διαχείριση των δασών από όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας  Καδής και θα ακολουθήσει ξενάγηση στους χώρους του Φυτωρίου και του Δασοβοτανικού Κήπου.

Την ίδια μέρα, από τις 9:30 - 12 μ.μ  θα πραγματοποιηθούν στους πιο πάνω χώρους βιωματικά εργαστήρια με τη συμμετοχή μαθητών της Ε΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Χρυσελεούσης Στροβόλου. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες Δασικές Περιφέρειες

Σημειώνεται ότι με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Δασών την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019,  όλα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Τμήματος Δασών  θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 6:00 το απόγευμα,  με δωρεάν είσοδο και ξενάγηση για τους επισκέπτες.

Ανοικτός  θα είναι επίσης  ο Βοτανικός Κήπος Αμιάντου και το Μουσείο Δασικής Κληρονομιάς στον Κάμπο.

Έχοντας κατά νου ότι τα δέντρα αποτελούν διαχρονικές αξίες και συμπορεύονται με τον άνθρωπο καθορίζοντας το περιβάλλον μέσα στο οποίο τόσο εμείς, όσο και οι επόμενες γενιές θα ζήσουν, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και οι  επόμενες γενιές θα μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα αγαθά  που το πράσινο μας προσφέρει.

(ΑΜ/ΣΧ)