Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-03-2019 15:00

Χαιρετισμός του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόση Τσιόλα, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στα εγκαίνια οικήματος της Επαρχιακής Επιτροπής Αμμοχώστου του Παγκύπριου Διαβητικού Συλλόγου

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρευρίσκομαι στην τελετή εγκαινίων του νέου ιδιόκτητου οικήματος του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου, εδώ στο Παραλίμνι, και μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, που λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, δεν κατέστη δυνατό να βρίσκεται σήμερα μαζί σας.

Ο νέος αυτός χώρος του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου, δημιουργήθηκε για να στεγάσει την Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου, τα Μέλη της οποίας εργάζονται με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, την επιμόρφωση και την αναβάθμιση των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών προς τους συνανθρώπους μας, που πάσχουν από διαβήτη.

Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος δραστηριοποιείται σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, υπηρετώντας με συνέπεια και υπευθυνότητα το καλώς νοούμενο συμφέρον  όλων των ατόμων με διαβήτη, ανεξαρτήτως ηλικίας, στηρίζοντας παράλληλα τους γονείς των ινσουλινό-εξαρτώμενων παιδιών.

Διαχρονικά, ο Σύνδεσμος μεριμνά, μέσα σε ένα επιστημονικό πλαίσιο, για τη στήριξη, τη διαφώτιση και την κατάλληλη επιμόρφωση τόσο των ίδιων των ασθενών και του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος, αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας. Με δεδομένο μάλιστα ότι η πρόληψη θεωρείται η καλύτερη θεραπεία, ο Σύνδεσμος οργανώνει διαλέξεις από έμπειρους και εξειδικευμένους επιστήμονες, ενώ εξίσου σημαντική θεωρείται η στενή και αγαστή συνεργασία που αναπτύσσει με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το Υπουργείο Υγείας, καθώς επίσης με την Εταιρεία Διαβητολογίας Κύπρου.

Επιπρόσθετα, αξιέπαινη πρωτοβουλία του Συνδέσμου, αποτελεί και η ετήσια διοργάνωση εκπαιδευτικών κατασκηνώσεων για παιδιά και εφήβους. Η συγκεκριμένη δράση, πραγματοποιείται με τη συμμετοχή και τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού, που απαρτίζεται από διαβητολόγους γιατρούς, νοσηλευτές, διατροφολόγους, ψυχολόγους καθώς και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου. Πρόκειται για έναν επιτυχημένο θεσμό, που παρέχει στα παιδιά τη δυνατότητα για ποιοτική ψυχαγωγία, άσκηση, κοινωνικοποίηση και ,παράλληλα, εκπαίδευση γύρω από τη σωστή και προβλεπόμενη διατροφή, αλλά και εκπαίδευση για τη ρύθμιση και τη σωστή διαχείριση του διαβήτη τους.

Αξίζει να ειπωθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται παγκοσμίως ραγδαία εξάπλωση του διαβήτη, με στοιχεία μάλιστα τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η ασθένεια αυτή αφορά κάθε οικογένεια. Επομένως, η ευαισθητοποίηση του κοινού για υιοθέτηση υγιεινής διατροφής, σωματικής άσκησης και ,γενικότερα, συμπεριφορών που ενισχύουν την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος εργάζεται συστηματικά με στόχο την καταπολέμηση της άγνοιας και την εξάλειψη κάθε μορφής προκατάληψης γύρω από την ασθένεια αυτή. Επίσης,  πρωταρχικό μέλημα του Συνδέσμου παραμένει η παροχή σωστής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και καθοδήγησης των Μελών του, ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθούν και να ρυθμίζουν αποτελεσματικά τον Διαβήτη.

Σκοπός του Συνδέσμου, που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και εθελοντικής προσφοράς, ήταν και παραμένει η συνεχής αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, η ευημερία και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με Διαβήτη.

Η Κυβέρνηση ανέκαθεν στηρίζει έμπρακτα το ομολογουμένως εξαίρετο και ουσιαστικό κοινωνικό έργο, που επιτελεί ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος, το οποίο βασίζεται, πρωτίστως, στην εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά. Στο πλαίσιο αυτό, με Απόφαση  του Υπουργικού Συμβουλίου υλοποιείται μεταξύ άλλων και η εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για τον σακχαρώδη διαβήτη, η οποία ανταποκρίνεται στη βούληση της Πολιτείας να χαράξει μια εθνική, μακροχρόνια και ολοκληρωμένη στρατηγική για αντιμετώπιση της ασθένειας.

Στο σημείο αυτό, δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στα Μέλη των Επαρχιακών Επιτροπών, σε όλους τους οργανωμένους φορείς, που υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Συνδέσμου, καθώς και σε όλους όσοι με ιδιωτικές πρωτοβουλίες συμπαραστέκονται στην προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών με τη χρόνια αυτή πάθηση.

Φίλες και φίλοι,

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η σύμπραξη και η συνεργασία για σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού,  μέσα από οργανωμένα προγράμματα και δράσεις, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην πρόληψη, στη διάγνωση, στη σωστή διαχείριση και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.  

Η προσπάθεια θα πρέπει να είναι κοινή από όλους και ο καθένας μας θα πρέπει να συνδράμει όπως και όσο μπορεί !

___________

ΑΜ/ΕΙ