Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-03-2019 13:17

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη για τον μαθητή που πρώτευσε στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Μαθητικού Δοκιμίου της Πρεσβείας της Ελλάδος

Σήμερα, το Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, στο πλαίσιο των εθνικών εορτασμών για την 25η Μαρτίου 1821, τιμά τον μαθητή του, Δημητρίου Μιχάλη, ο οποίος πρώτευσε στον καθιερωμένο ετήσιο Παγκύπριο Διαγωνισμό Μαθητικού Δοκιμίου, ο οποίος πραγματοποιείται με την ουσιαστική συμβολή της Ελληνικής Πρεσβείας.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην Πρεσβεία της Ελλάδας, γιατί στηρίζει έμπρακτα τον αξιόλογο αυτό θεσμό, στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι τελειόφοιτοι μαθητές Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Κύπρου. 

Μέσα από τη σημαντική αυτή δράση, παρέχεται η δυνατότητα στους τελειόφοιτους μαθητές μας να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και να εκφράσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους γύρω από διάφορα επίκαιρα θέματα.

Συγκεκριμένα, με το φετινό θέμα ζητήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες να παρουσιάσουν σε δοκιμιακό λόγο τρόπους με τους οποίους ο Ελληνισμός μπορεί να ξαναγίνει παράγοντας ευρύτερου πολιτισμού και ο συνδετικός κρίκος Ανατολής και Δύσης, σε μια Ευρώπη η οποία αντιμετωπίζει σήμερα ποικίλες προκλήσεις.

Η ενδελεχής μελέτη των μαθητών και μαθητριών της Κύπρου γύρω από τα ευρύτερα ζητήματα του Ελληνισμού, αφενός διευρύνει τις γνώσεις τους και αφετέρου συμβάλλει στην καλλιέργεια των εθνικών και συναισθηματικών δεσμών ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα. Επιπλέον, οι πολλαπλές προκλήσεις της εποχής, μας υποχρεώνουν να αξιοποιήσουμε την πλούσια πνευματική και πολιτιστική μας κληρονομιά, προκειμένου να διαμορφώσουμε ενεργούς πολίτες, με αυτογνωσία, υπευθυνότητα και ήθος.

Είναι κοινή παραδοχή ότι η συγκεκριμένη εκπαιδευτική διοργάνωση αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος των παιδιών για τον διαχρονικό ρόλο και τη συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής σκέψης και ,ως εκ τούτου, μπορεί να συμβάλει στην ανανέωση του Δυτικού τρόπου ζωής και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, καθώς και στην ευρύτερη διάπλαση ενεργών πολιτών με δημοκρατική συνείδηση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους τελειόφοιτους μαθητές και μαθήτριές μας που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας, τα παιδιά που διακρίθηκαν και, ιδιαιτέρως, τον Δημητρίου Μιχάλη, για την εξαιρετική του επίδοση. Τα θερμά συγχαρητήριά μου εκφράζω και στα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής για τη συνέπεια και την αντικειμενικότητα με την οποία εργάστηκαν.

Τέλος, συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά, για μια ακόμη φορά, την Ελληνική Πρεσβεία, η οποία στηρίζει και ενισχύει τον θεσμό αυτό, στο πλαίσιο μιας γόνιμης και ουσιαστικής συνεργασίας που διαχρονικά αναπτύσσει με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε ποικίλους τομείς.

 (ΙΠ)