Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-04-2019 17:54

Πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής στη Νέα Υόρκη

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, στη Νέα Υόρκη, οι εργασίες του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων, με τη συμμετοχή όλων των σωματείων και μελών της Ομοσπονδίας από όλη την Αμερική.

Στο συνέδριο, που ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νίκου Μούγιαρη, παρευρέθηκαν η Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη» δρ Ελένη Θεοχάρους, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον κ. Μάριος Λυσιώτης, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβειρα Μαρία Θεοφίλη, η Επιτετραμμένη της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη κα Πόλυ Ιωάννου, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και Κύπρου δρ Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος αντίστοιχα και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Δημήτριος. Την Κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του, ο κ. Φωτίου μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη μαζί με τις ευχές του και τη βαθιά ευγνωμοσύνη του για το πολύτιμο έργο που επιτελούν με ανιδιοτέλεια οι Κύπριοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τόνισε ότι «καταφέρατε κάτι το οποίο δεν μπόρεσαν άλλοι. Να είστε ενωμένοι και το κόμμα σας να είναι η Κύπρος».

Αναφερόμενος για τα μικρά ποσά που διατίθενται για τη διαφώτιση, ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που περνά η Κύπρος τα τελευταία χρόνια, «θα κάνουμε τεράστιες προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και η Κυπριακή Κυβέρνηση θα αυξήσει τα κονδύλια, γιατί αναγνωρίζουμε τη σημασία που έχει η διαφώτιση εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες». Σημείωσε, επίσης, ότι στο επόμενο συνέδριο της ΠΟΜΑΚ θα εισηγηθεί ο όρος «απόδημοι» να αντικατασταθεί από τον όρο «διασπορά».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Φωτίου είπε πως δυστυχώς, δεν υπάρχει από τουρκικής πλευράς η ανταπόκριση που επιβάλλεται για να αρθεί το αδιέξοδο και να προωθηθεί η διαδικασία της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

«Από την πρώτη στιγμή του τερματισμού της διαδικασίας στον Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητά του για συνέχιση του διαλόγου από εκεί όπου είχε τερματιστεί ως αποτέλεσμα της μη αποδοχής από πλευράς της Τουρκίας των στοιχειωδών παραμέτρων που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας είχε θέσει. Δηλαδή, την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της μόνιμης παρουσίας κατοχικού στρατού, της ερμηνείας του τι σημαίνει αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διοίκηση, που, σε ποια Σώματα, πότε και πώς ασκείται η θετική ψήφος που διεκδικούν για να φτάσουμε τάχα στην πολιτική ισότητα, όπως επίσης και μια άλλη αξίωση που ήταν εμμονή της Τουρκίας: την ίση μεταχείριση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων. Να εξισωθούν δηλαδή με τους Ευρωπαίους πολίτες. Διερωτώμεθα: αυτό θα είναι πολιτική ισότητα ή θα είναι πολιτική ανισότητα; Σε ποιο άλλο Σύνταγμα χώρας παρέχεται δικαίωμα στη μια κοινότητα ή στη μια πολιτεία, να αποφασίζει για την τύχη ολόκληρης της χώρας, διότι έτσι εξασφαλίζεται, τάχα, η πολιτική ισότητα;»

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει κάνει ξεκάθαρο προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί, ότι αποδέχεται να ασκείται η θετική ψήφος εκεί και όπου ενδεχομένως η πλειοψηφία, καταχρώμενη των δικαιωμάτων της, να θελήσει να επιβληθεί μέσω αποφάσεων που θα δημιουργήσουν αρνητικά αποτελέσματα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Εκεί να έχουν το δικαίωμα ως ασπίδα την άσκηση της θετικής ψήφου. Και πάλι, όμως, θα πρέπει να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών για να μην υπάρχει κατάχρηση του δικαιώματος επικαλούμενοι κάθε φορά ότι θα επηρεαστούν αρνητικά.

Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τους συνέδρους για τις τελευταίες διαβουλεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα Τζειν Χολ Λουτ, που σκοπεύει στην καταγραφή κάποιων όρων αναφοράς που θα μας επιτρέψουν επανάληψη του διαλόγου, έχοντας όμως προοπτική αυτήν τη φορά. Και για την ύπαρξη προοπτικής, απαιτείται η ύπαρξη της τουρκικής πολιτικής βούλησης.

«Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή που είχε συνάντηση με την κα Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού το ταχύτερο και, σε απόδειξη τούτου, ανέπτυξε νέες ιδέες εντός του γνωστού πλαισίου των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ Γκουτέρες. Ιδέες που αφορούν στην αποκέντρωση εξουσιών, τις οποίες έχει επεξεργαστεί και στο παρελθόν, καθώς και ιδέες σχετικά με την αξίωση της τουρκικής πλευράς για πολιτική ισότητα, όπως αυτή την αντιλαμβάνεται», πρόσθεσε.

«Πέραν όμως του θέματος της πολιτικής ισότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεντρώθηκε κατά τη συνάντησή του με την κα Λουτ σε όλα τα θέματα του Πλαισίου Γκουτέρες: το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της αποχώρησης των στρατευμάτων, του θέματος του εδαφικού και των άλλων ζητημάτων που αποτελούσαν τα σημεία που περιλήφθηκαν στο Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η εξεύρεση μιας λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο της οποίας τα δικαιώματα της κάθε πλευράς θα πρέπει να γίνονται σεβαστά από την άλλη πλευρά, θα έχει καταλυτική επίδραση όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην περιφερειακή σταθερότητα. Γι’ αυτό και είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών όπως η λύση αυτή του Κυπριακού να μην μετατρέψει ποσώς την Κύπρο σε εντολοδόχο της Τουρκίας, αλλά να διασφαλίζει ότι η Κύπρος θα παραμείνει πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, δεσμευμένη στις δημοκρατικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πυλώνας σταθερότητας και ευημερίας για ολόκληρη την περιοχή.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά την περίοδο μετά σπό τις εκλογές στην Τουρκία θα υπάρξει μια αναθεώρηση της πολιτικής της με τερματισμό των ακραίων απαιτήσεων της, όπως και με τον τερματισμό των απειλών της στην περιοχή με επίκεντρο την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, ειδικά στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφορικά με το θέμα των ενεργειακών πόρων και συνεργασιών, ο κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τριμερείς συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες αλλά και στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που έχει χαράξει και ακολουθεί η Κυπριακή Κυβέρνηση, με επίκεντρο τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας. Σημείωσε τις τριμερείς συναντήσεις Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάϊκ Πομπέο, η οποία έδωσε ηχηρά μηνύματα που δεν πρέπει να παραγνωρίζονται από κανένα.

«Πιστεύω πως άρχισε να διαγράφεται ένα διαφορετικό, πιο ελπιδοφόρο μέλλον που πριν από μερικά χρόνια φάνταζε θολό και ίσως αβέβαιο.  Δεν παραγνωρίζουμε ποσώς τις δυσκολίες και τα προβλήματα που σχετίζονται με την αδιάλλακτη και αρνητική στάση της Τουρκίας, αλλά τώρα προχωράμε μπροστά, με νέες δυνατότητες και δεδομένα που προδιαγράφουν ένα μέλλον που υπόσχεται σε όλους περισσότερα», συνέχισε.

Επεσήμανε, ότι παρά τις πειρατικές προκλήσεις της Τουρκίας, η Κυπριακή Κυβέρνηση επιμένει στη συνέχιση του ενεργειακού της προγράμματος, βασισμένη και στο μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν εταιρείες – κολοσσοί στο είδος αυτό της ενεργειακής εκμετάλλευσης, περιλαμβανομένης  της Exxon Mobil, της Qatar Petroleum, της ENI KOGAS, της Total και άλλων. Επομένως, είναι σε μεγάλο βαθμό ενθαρρυμένη από τα αποτελέσματα των ερευνών και αναμένονται ακόμη πιο θετικές εξελίξεις όσον αφορά στις έρευνες και σε άλλα τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

«Υπό το φως όλων αυτών των εξελίξεων, όπως ξέρετε, έχουμε οδηγηθεί στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής Ασφαλείας μας, η οποία είναι σε παράλληλη διαδικασία με την εκπόνηση της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριος στόχος είναι η προστασία των ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της, καθώς επίσης η ενίσχυση της θέσης και του ρόλου της Κύπρου ως περιφερειακού παράγοντα σταθερότητας στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικός στρατηγικός μας εταίρος σε αυτήν την προσπάθεια είναι η Ελλάδα, με την οποία από κοινού έχουμε σχεδιάσει και προωθήσει ενέργειες για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που μας προσφέρονται από τον ενεργειακό μας πλούτο, καθώς και από τις σημαντικές συμμαχίες μας με τις χώρες της περιοχής», είπε ο κ. Επίτροπος.

Τόνισε ότι βασικό μέρος της Εθνικής Στρατηγικής της Κυπριακής Κυβέρνησης αποτελούν και όσα αφορούν στον απόδημο Κυπριακό Ελληνισμό και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε, είναι που η Κυβέρνηση επιδίωξε και εξασφάλισε διμερείς και τριμερείς συνεργασίες που θα την υποβοηθήσουν σε ουσιαστικό βαθμό στην υλοποίηση των στόχων της. Ο κ. Φωτίου υπογράμμισε δε τη συνεργασία σε ανώτατο επίπεδο με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, όπως και με άλλες χώρες, όπως η Αρμενία.

«Είναι, ακριβώς, μέσα από αυτό τον ιδιαίτερα σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής μας που μπορεί να αξιοποιηθεί η συνεργασία των διασπορών διαφόρων χωρών ως απαραίτητο διπλωματικό εργαλείο για την προώθηση κοινών στόχων και συλλογικών συμφερόντων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων, κατά το παράδειγμα του επιτυχημένου Κυπρο-Ελληνο-Εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κορυφαία, πάντως, προτεραιότητα της στρατηγικής μας είναι η ενθάρρυνση και η ενεργός συμμετοχή της απόδημης νεολαίας.  Δεν διστάζω, μάλιστα, να τονίσω πως δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει διασπορά χωρίς τη νέα γενιά. Από τη νέα γενιά είναι που θα αναδειχθούν οι αυριανοί ηγέτες στα παροικιακά και πολιτειακά δρώμενα των χωρών όπου βρίσκονται. Πρόσφατα, έχουμε προχωρήσει και σε μνημόνια συνεργασίας με διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο, για παροχή υποτροφιών σε απόδημους Κύπριους, και αυτό σε μια προσπάθεια να τους κρατήσουμε κοντά στη γλώσσα τους, κοντά στις ρίζες τους», τόνισε.

Μιλώντας για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου το χαρακτήρισε ως την πιο τραγική πτυχή του δράματος που έζησε η πατρίδα μας το καλοκαίρι του 1974 και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση έχει καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης,το οποίο θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια, θα προχωρήσει πιο αποφασιστικά και συγκεκριμένα.

«Δυστυχώς, εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι με την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία όχι μόνο δεν συνεργάζεται στον βαθμό που θα έπρεπε για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, αλλά, όλως προκλητικά και απαράδεκτα, συνεχίζει να προβάλλει εμπόδια στοχεύοντας ουσιαστικά, στην απόκρυψη των μεγάλων ενοχών της. Οι οικογένειες των αγνοουμένων εξακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια, να μεταφέρουν στους ώμους τους τν βαρύ σταυρό του μαρτυρίου για την εξαφάνιση των αγαπημένων τους. Προσδοκούμε σε μια εντονότερη, επιθετική διπλωματική πολιτική σε συνεργασία με την Ελλάδα και με άλλες χώρες και ισχυρά κέντρα αποφάσεων διεθνώς. Θεωρούμε ότι και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να ανακινηθεί το θέμα των αγνοουμένων, έχοντας ως δεδομένη τη στήριξή σας», είπε καταληκτικά.

Κατά το Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού προέβη σε απολογισμό των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει πλέον η ανάγκη  ο Οργανισμός να δουλεύει σε επαγγελματική βάση, για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και να βοηθήσει τα σωματεία.

Τόνισε, επίσης, ότι ο χρόνος περνά και φθάνει η ώρα που η δική του γενιά θα αποχωρήσει και ως εκ τούτου, χρειάζεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο για να ανάψουμε τη φλόγα για την Κύπρο και τον Ελληνισμό στην επόμενη γενιά, πριν να είναι αργά.

«Πρέπει να γίνουμε πιο επαγγελματίες και να στελεχώσουμε την Ομοσπονδία με άτομα που θα μπορούν να φέρουν σε πέρας το έργο και να βοηθούν τα σωματεία», είπε ο κ. Παπαστυλιανού, ευχαριστώντας τον Προεδρικό Επίτροπο γιατί υποσχέθηκε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεισφέρει στα έξοδα για την απογραφή των Κυπρίων της Αμερικής και την επανάληψη του προγράμματος φιλοξενίας νέων αποδήμων στη διάρκεια του καλοκαιριού. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ίδρυση Κοινοτικού Πολιτιστικού Κέντρου, για το οποίο υπάρχει ήδη συγκεντρωμένο ποσό άνω των 600.000 δολαρίων.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, είπε πως η Κυπριακή Ομοσπονδία αγωνίζεται για την Κύπρο από το 1953 που ιδρύθηκε, όμως παράλληλα είναι και η Οργάνωση, η οποία εργάζεται για τη διατήρηση και προαγωγή της κουλτούρας και του πολιτισμού μας. Πρόσθεσε ότι παρά την έλλειψη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, για πρώτη φορά υπάρχουν θετικές εξελίξεις αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών, την τριμερή συνεργασία Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρου και τα ενεργειακά.

«Τόσα χρόνια ό,τι και αν κάναμε, η πολιτική των ΗΠΑ έκλινε προς την Τουρκία που είχε ισχυρό λόμπι. Πρώτη φορά βλέπουμε αλλαγή στάσης και αυτό χάρις στον Erdogan. Επιτέλους, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τη σημασία του λόμπι», είπε ο κ. Κρίστοφερ.

Σε ομιλία της η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβειρα Μαρία Θεοφίλη αναφερόμενη στο Κυπριακό, τόνισε ότι «δεν νοείται λύση χωρίς την αποχώρηση του τουρκικού, κατοχικού στρατού και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Κυπριακό είναι η πρώτη εθνική προτεραιότητα της Ελλάδας και συμπλήρωσε ότι οι τριμερείς συνεργασίες που συνεχίζουν η Κύπρος και η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο βοηθούν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην γύρω περιοχή.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας δρ Κωνσταντίνος Κούτρας αναφέρθηκε στο «όραμα» του Νίκου Μούγιαρη. «Είναι το πρώτο Συνέδριο που γίνεται χωρίς την παρουσία του αγαπημένου μας Νίκου Μούγιαρη. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τον Μάιο του 2018, στην Ουάσιγκτον, έγινε μια συνάντηση μεταξύ του HALC και του AJC και συζητήθηκε τότε το νομοσχέδιο για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, καθώς και το πάγωμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία. Τώρα βρισκόμαστε στο 2019, το έτος που έφυγε από κοντά μας ο Νίκος, και βλέπουμε αυτό το όραμα να γίνεται πραγματικότητα. Βλέπουμε, τελικά, μια πρωτοβουλία δύο γερουσιαστών, του Δημοκρατικού Ρόμπερτ Μενέντεζ και του Ρεπουμπλικάνου Μάρκο Ρούμπιο, να καταθέτουν στο Κογκρέσο αμερικανικό νομοσχέδιο με τον τίτλο: 'Νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο'. Δηλαδή, μετά από τόσο χρόνια, βλέπουμε το όραμα αυτό να γίνεται πραγματικότητα», είπε.

Ο Πρέσβης κ. Μάριος Λυσιώτης, με συγκίνηση ανέφερε ότι για πρώτη φορά που παρευρίσκεται στο Συνέδριο της Ομογένειας και έρχεται σε επαφή με τον Κυπριακό Ελληνισμό της Αμερικής. «Όλοι έχετε συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση του εθνικού μας προβλήματος», τόνισε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ενωμένοι, συντονισμένοι και φέρνοντας μαζί τις νεότερες γενιές, θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας για την επίτευξη του στόχου μας για την επανένωση της αγαπημένης μας Κύπρου».

«Δεν είναι στο τόσο μακρινό παρελθόν που οι ΗΠΑ έβλεπαν την Κύπρο αμιγώς υπό το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και όχι ως ισότιμο εταίρο σε μια περιοχή καίρια για τα συμφέροντά τους», είπε η Επιτετραμμένη της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη κα Πόλυ Ιωάννου.

Τόνισε, επίσης, ότι η  συλλογική συνεργασία των αποδήμων μας στην Αμερική χωρίς απώλεια προσήλωσης στον κοινό στόχο, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Πρόσθεσε ότι χωρίς τη σύμπνοια από την οποία χαρακτηρίζονται οι προσπάθειες των ομογενών, δεν θα ήταν εφικτή η πλήρης αξιοποίηση της βασικότερης πηγής επιρροής που έχει πάνω στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας αυτής, δηλαδή της ιδιότητάς σας ως ψηφοφόροι.

«Δεν ζητούμε από κανένα να επιλέξει μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας», είπε, «αλλά ζητούμε να γίνει αντιληπτό ότι η συνεργασία και συμμαχία οποιουδήποτε με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει χωρίς να λειτουργεί σε βάρος της Κύπρου. Ζητούμε να γίνει σεβαστή η κυρίαρχη ισότητα των κρατών, βάσει των κανόνων που έχει θεσπίσει η διεθνής κοινότητα, ανεξαρτήτως των συσχετισμών δυνάμεων. Και ζητούμε οι Κύπριοι να αφεθούν να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και χωρίς να γίνονται παράπλευρη απώλεια γεωπολιτικών παιχνίων».

Ο Γενικός  Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κ. Αλέξης Φαίδωνος, συνεχάρη και επαίνεσε την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας της νέας γενιάς και για το εθνικό μας θέμα. «Το πρόσφατο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τους γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο είχε άρωμα ομογένειας. Σας ευχαριστώ για ό,τι κάνετε για την πατρίδα», είπε.

Η Ευρωβουλευτής κα Θεοχάρους εξέφρασε τη συγκίνησή της για την παρουσία της στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας και δήλωσε ότι είναι Ελληνίδα αλλά και πολίτης της Κύπρου, της Αρμενίας και της Ελλάδας. «Αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λαών μας, του κυπριακού λαού στο σύνολο του, των ανθρωπίνων και περιουσιακών δικαιωμάτων σε κάθε τετραγωνική ίντσα της Κύπρου. Των δικαιωμάτων  των Βορειοηπειρωτών, των Μακεδόνων στην Ιστορία και στην παράδοσή τους, των δικαιωμάτων του κάθε Έλληνα πολίτη στην αξιοπρέπεια. Να ξέρετε, για όσο καιρό θα είμαι στην έπαλξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για όσο καιρό θα έχω δημόσιο λόγο, δεν θα αφήσω να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Τουρκία, ούτε τα Σκόπια, ούτε η Αλβανία, αν δεν συμμορφωθούν και δεν κατοχυρώσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των συμπατριωτών μας», συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής κ.κ. Δημήτριος ανέφερε πως μετά από 45 χρόνια τουρκικής κατοχής, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να έχει μια αξιοζήλευτη δραστηριότητα. «Δεν παρέλυσε λόγω της κατοχής, αλλά αντιθέτως, η κατοχή την όξυνε και η Κύπρος είναι σήμερα μια αξιοζήλευτη και ευνομούμενη πολιτεία για όλους», είπε και ευχήθηκε ευόδωση των αγώνων για επανένωση της Κύπρου.

(ΜΛ/ΕΙ)