Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-05-2019 08:12

Ομιλία Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, στην Αθήνα, 11 Μαΐου 2019

Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι μαζί σας, στο 16Ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας η οποία συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας, προβάλλοντας, κατά πρώτο λόγο, τους ισχυρούς δεσμούς μας με το μητροπολιτικό χώρο.

Η καρδιά μας πάλλει το ίδιο, η ιστορία και η εθνική μας ταυτότητα είναι κοινή, όπως κοινή, πιστεύουμε, είναι και η πορεία και το μέλλον μας στους δύσκολους καιρούς που διερχόμαστε. Μαζί αγωνιζόμαστε, μαζί αγωνιούμε και μαζί προσπαθούμε να υπερασπίσουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα.

Ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι της κυπριακής παροικίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, όντας συντονισμένοι συνεχώς με την ηγεσία της ομοσπονδίας των οργανώσεων τους, και κατ’ επέκταση με τη Λευκωσία, είναι σε θέση συνεχώς να μεταφέρουν τα αδελφικά μας μηνύματα, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας για όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Κυρίως, όμως, για τις εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα, αλλά και για τις προσπάθειες που μαζί με την Ελληνική κυβέρνηση και το σύνολο της ελλαδικής πολιτικής ηγεσίας καταβάλλουμε, με στόχο να διαμορφώσουμε από κοινού τις καλύτερες των προϋποθέσεων εκείνων, ώστε από μια πιο ισχυρή και περισσότερα υποσχόμενη θέση, να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή περιφρούρησης και διεκδίκησης των συμφερόντων μας.  

Μεταφέροντας σας τους θερμούς χαιρετισμούς και τη βαθειά εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης για όσα προσφέρετε στους κοινούς μας αγώνες, δεν μπορώ παρά να αρχίσω την ενημέρωση μου, αναφερόμενος πρώτα στις νέες πρωτοφανείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή μας.

Η αλαζονεία και η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν φαίνεται να έχει όρια. Η ηγεσία της ανοικτά πλέον διακηρύττει ότι έχει συμφέροντα και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Απροκάλυπτα και ανερυθρίαστα λέγει, μάλιστα, ότι θα επιδιώξει να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη.

Δεν πρόκειται για παραβίαση μόνο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή της Αποκλειστικής μας Οικονομικής Ζώνης, όπως και με την απειλή αποστολής δεύτερου παρόμοιου σκάφους με τη συνοδεία και άλλων σκαφών. Πρόκειται, ουσιαστικά, για προκλητική ενέργεια παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας που αφορά όλα τα κράτη της περιοχής. Θα έλεγα, μάλιστα, όλα ανεξαιρέτως τα κράτη, όχι μόνο της Ευρώπης και της Μεσογείου, αλλά το σύνολο των κρατών που σέβονται και συμμορφώνονται προς το διεθνές δίκαιο και επιδιώκουν σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας μεταξύ τους.

Τέτοιες συμπεριφορές, όπως της Τουρκίας, δεν μπορούν ασφαλώς να γίνονται ανεχτές. Και ούτε υποβοηθούν τις προσπάθειες επιδίωξης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, που απαιτεί, πρώτα απ’ όλα, την ύπαρξη καλής βούλησης και θέλησης όλων των πλευρών, προκειμένου να ξεπεραστούν όλες εκείνες οι δυσκολίες που καθιστούν ανεπίλυτο μέχρι στιγμής το πρόβλημα.

Όπως είμαι βέβαιος ότι ήδη γνωρίζετε, το όλο θέμα έχει εγερθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προχθεσινό Άτυπο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Σίμπιου της Ρουμανίας.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην εντονότατη παρέμβαση του αναφέρθηκε στην παράλειψη της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως υποψήφια χώρα έναντι κράτους μέλους, κάτι το οποίο αποδεικνύει τον μη σεβασμό της προς τις υποχρεώσεις της έναντι όλης της Ευρώπης. Έφερε δε ως παραδείγματα αποφάσεις για κυρώσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τρίτα κράτη. Πόσο μάλλον τώρα από υποψήφιες χώρες έναντι των υποχρεώσεων της προς κράτη μέλη και την ίδια την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ενημέρωσε με κάθε λεπτομέρεια για τα όσα συμβαίνουν τελευταία με τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά ιδιαίτερα την πολύ πρόσφατη που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως δεύτερη εισβολή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολή για το θέμα αυτό προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που ζητά, μεταξύ άλλων ,την άμεση δράση και λήψη των απαραίτητων μέτρων από τα Ηνωμένα Έθνη ως θεματοφύλακες της διεθνούς ειρήνης, ούτως ώστε να αποτραπεί η Τουρκία να προχωρήσει στις παράνομες ενέργειες της.

«Αυτό δεν είναι μόνο απαραίτητο για τον σεβασμό των δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του, αλλά επίσης για τη διασφάλιση του διεθνούς δικαίου, των αρχών και αξιών που εδράζονται τα Ηνωμένα Έθνη, ως επίσης και διατήρησης της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επανένωση της Κύπρου», καταλήγει ο Πρόεδρος εκθέτοντας με παραστατικό τρόπο όλη τη σημασία των τουρκικών προκλήσεων, όπως και την ανάγκη μη επίδειξης ανοχής και αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας.

Με βάση την επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα, το Υπουργείο Εξωτερικών κοινοποίησε κατάλογο γεωγραφικών συντεταγμένων σχετικά με το βόρειο και βορειοδυτικό εξωτερικό όριο της Αποκλειστικής Οικονομικής ζώνης και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, με την επιστολή του, καλεί τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να δημοσιεύσει τον κατάλογο των γεωγραφικών συντεταγμένων, των σημείων και το επεξηγηματικό διάγραμμα του βόρειου και βορειοδυτικού εξωτερικού ορίου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Κύπρου στην ιστοσελίδα του τμήματος των Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες υποθέσεις και το νόμο της θάλασσας.

Κυρίες και κύριοι,

Έχοντας και όλα αυτά υπόψη, που προδίδουν σαφώς το μεγαλοϊδεατισμό της Τουρκίας και την προσπάθεια του κ. Ερντογάν να αναβιώσει την εποχή της ένδοξης, γι’ αυτόν, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ας προβληματιστεί ο κάθε ένας, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, βλέποντας τα πράγματα μέσα από ένα ευρύτερο φακό.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία και ο κ. Ερτογάν δεν επιθυμούν να εργαστούν με ειλικρίνεια για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος. Λύσης που να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λύσης που να επανενώνει την πατρίδα μας χωρίς τα επεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα της οποιασδήποτε τρίτης χώρας, και χωρίς, βέβαια, την παρουσία κατοχικού στρατού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην προσπάθεια του να είναι εποικοδομητικός, ανέπτυξε στην Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα κα Λουτ μια σειρά από ιδέες ώστε να διευκολύνει το γενικότερο κλίμα και να ωθήσει τα πράγματα σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων που να έχει βάσιμη προοπτική επιτυχίας, αν βέβαια θα ήταν αυτό και ειλικρινής επιθυμία της άλλης πλευράς. Η απάντηση ήταν πλήρης άρνηση. Μέχρι σημείου να τεθεί εκβιαστικά επί τάπητος η απαίτηση να υπάρχει έστω μια θετική τουρκική ψήφος για κάθε απόφαση του κεντρικού κυβερνητικού οργάνου.

Διερωτώμεθα: Σε ποιο άλλο Σύνταγμα χώρας παρέχεται δικαίωμα στη μια κοινότητα, ή στη μια πολιτεία, να αποφασίζει για την τύχη ολόκληρης της χώρας διότι έτσι εξασφαλίζεται, τάχα, η πολιτική ισότητα; Αν υποθέσουμε ότι θα ίσχυε αυτό, τότε το κράτος για να λειτουργήσει θα έπρεπε πάντοτε και για κάθε θέμα να υπολόγιζε τη θετική ψήφο της άλλης πλευράς. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ναρκοθέτηση της πολιτικής ισότητας την οποία εμείς δεν αρνούμαστε. Εκείνο που αρνούμαστε είναι την αριθμητική ισότητα.

Ούτε, αν θέλετε, την αποτελεσματική συμμετοχή αρνούμαστε. Αρνούμαστε, επαναλαμβάνω, την ύπαρξη έστω μιας θετικής ψήφου της άλλης πλευράς για κάθε απόφαση του κεντρικού κράτους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει κάνει ξεκάθαρο στον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί ότι αποδέχεται να ασκείται η θετική ψήφος εκεί και όπου ενδεχόμενα η πλειοψηφία, καταχρώμενη των δικαιωμάτων της, να θελήσει να επιβληθεί μέσω αποφάσεων που θα δημιουργήσουν αρνητικά αποτελέσματα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Εκεί να έχουν το δικαίωμα ως ασπίδα την άσκηση της θετικής ψήφου. Και πάλι, όμως, θα πρέπει να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών για να μην υπάρχει κατάχρηση του δικαιώματος επικαλούμενοι κάθε φορά ότι θα επηρεαστούν αρνητικά.

Αυτά σαν απόδειξη της εποικοδομητικής προσέγγισης της δικής μας πλευράς στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Η καλή πίστη και η θετική βούληση και θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αμφισβητείται.

Αντίθετα, εκείνο που πρέπει να ανησυχεί όλους είναι η στάση της τουρκικής πλευράς. Δεν είναι μόνο οι προβληματικές και αρνητικές θέσεις που εκφράζει και θέτει είτε κατ’ ιδίαν σε συνομιλητές της είτε δημόσια σε κάθε ευκαιρία. Το γεγονός είναι ότι γινόμαστε σχεδόν καθημερινά μάρτυρες μιας όλο και πιο αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς, η οποία, ξεκάθαρα πλέον, επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχο της ολόκληρη την Κύπρο προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της στην περιοχή και διεθνώς.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ-ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ

Αυτά όλα σε σχέση με τις πολύ σημαντικές για την Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα, διμερείς και τριμερείς συμφωνίες που έχουμε συνάψει με γειτονικές χώρες αναφορικά με την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής, και όχι μόνο. Έτσι, πιστεύω, εξηγούνται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό οι αντιδράσεις της Τουρκίας, όπως και οι αντιδράσεις των άλλων χωρών στις προκλητικές τελευταίες της ενέργειες.

Έχουμε, πλέον, ένα αναβαθμισμένο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο που είναι σημαντικός για το μέλλον μας. Για το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα ήθελα να σημειώσω ιδιαίτερα τις πολύ σημαντικές τριμερείς συναντήσεις Κύπρου-Ελλάδας- Αιγύπτου στο Κάϊρο στις 10.1.2019, και Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, στις 26.2.2019  στα Ιεροσόλυμα.

Κυρίως η τελευταία συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μάϊκ Πομπέο, έδωσε ηχηρά μηνύματα που δεν πρέπει να παραγνωρίζονται από κανένα. Είμαι της γνώμης, ότι παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, άρχισε να διαγράφεται ένα διαφορετικό, πιο ελπιδοφόρο μέλλον που πριν μερικά χρόνια φάνταζε θολό και ίσως αβέβαιο.

Αναμένουμε από χώρες όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος που μοιράζονται μαζί μας το ίδιο όραμα για μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε ενεργειακό κόμβο, καθώς, βέβαια, και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι θα βάλουν ένα φρένο στην ακραία πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία με τις διεκδικήσεις της στην περιοχή και τις απειλές που εξακοντίζει παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και κάθε συνθήκη ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών.

Συνεργαζόμαστε με εταιρείες κολοσσούς, περιλαμβανομένης  της Exxon Mobil, της Qatar Petroleum, της ENI KOGAS, της Total και άλλων και είμαστε σε μεγάλο βαθμό ενθαρρυμένοι από τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών.

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

Η τραγωδία των αγνοουμένων μας Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών, τόσο της τουρκικής εισβολής όσο και της περιόδου 1963-67, και το δράμα που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες τους συνεχίζεται παρά το ότι έχει παρέλθει σχεδόν μισός αιώνας από το χρόνο που χάθηκαν τα ίχνη τους.

Είναι απάνθρωπο και απαράδεκτο σε μια μικρή Ευρωπαϊκή χώρα όπως η Κύπρος, οι οικογένειες να αναζητούν απαντήσεις για την τύχη των δικών τους για τόσες δεκαετίες.

Είναι πρόκληση και συνάμα πρόσκληση για όλους μας και για την πολιτισμένη ανθρωπότητα να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την τραγωδία.

Η απάνθρωπη αυτή κατάσταση που συνεχίζεται οφείλεται αποκλειστικά στην ανάλγητη συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης και στην άρνηση της να συνεργαστεί ουσιαστικά με ανθρωπισμό και ανθρωπιά για επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής της τραγωδίας.

Η διεθνής κοινότητα και η πολιτισμένη ανθρωπότητα δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχίσουν να αποδέχονται την απάνθρωπη συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης που προκαλεί τόσο πόνο και δυστυχία σε χιλιάδες οικογένειες συμπατριωτών μας.

Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για τα προβλήματα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες μας για τερματισμό της τραγωδίας.

Από πλευράς κατοχικής δύναμης δεν υπάρχει η οποιαδήποτε συνεργασία ή ακόμη η διάθεση για συνεργασία για επίλυση των προβλημάτων, όπως η πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, η υπόδειξη μαζικών τάφων που δημιούργησε ο τουρκικός στρατός καθώς και η υπόδειξη των νέων χώρων ταφής όπου επανατάφηκαν τα οστά που σκόπιμα είχαν μετακινηθεί από τους πρωτογενείς χώρους ταφής.

Λόγω της άρνησης της κατοχικής δύναμης, το πρόγραμμα της ΔΕΑ έχει εισέλθει σε μια κρίσιμη και οριακή καμπή με ορατούς τους κινδύνους. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια δραματική μείωση στον αριθμό των λειψάνων που εντοπίζονται στις κατεχόμενες περιοχές και ως επακόλουθο και στον αριθμό των ταυτοποιήσεων με τη μέθοδο του DNA.

Θέλω να δηλώσω και να διαβεβαιώσω τους συγγενείς των αγνοουμένων όμως ότι ανεξάρτητα από τη στάση της κατοχικής δύναμης, εμείς θα συνεχίσουμε τον δίκαιο και ιερό αγώνα για διευκρίνιση και της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας. Αυτό μας επιτάσσει το διεθνές δίκαιο, αλλά προπαντός οι αξίες και οι αρχές του έθνους μας που επιβάλλουν η πολιτεία να ανταποκριθεί αντάξια στη θυσία των ηρώων μας και των οικογενειών τους.

Βασικό μέρος της εθνικής στρατηγικής που έχουμε χαράξει, αποτελούν και όσα αφορούν στον απόδημο Κυπριακό Ελληνισμό. Ο ρόλος και η δραστηριοποίηση των αποδήμων μας διαχρονικά στην ευημερία των παροικιών μας, στην προώθηση των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού και προβολής της Κύπρου, αποτελεί κεντρικό και σταθερό βραχίονα των κοινών προσπαθειών μας.

Οι επιδιώξεις και οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της νέας πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτικής και ο ρόλος της Κύπρου στο γεωπολιτικό πλαίσιο της περιοχής, προσφέρει νέες δυνατότητες στις προσεγγίσεις των ηγεσιών των παροικιών μας με τα κέντρα επιρροής.

Βασικό μέρος της εθνικής στρατηγικής μας αποτελούν και όσα αφορούν στον απόδημο Κυπριακό Ελληνισμό. Πολύτιμη είναι στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία που αναπτύσσουμε με την Ελλάδα με στόχο τον συντονισμό και τη συνεργασία της κυπριακής και της ελλαδικής ομογένειας με την οποία επιδιώκονται κοινές δράσεις, αξιοποιώντας τις δυνατότητες, το εκτόπισμα και τις σχέσεις του Ελληνισμού στο σύνολο του.

Τέτοιες δράσεις αφορούν μεταξύ άλλων τη διατήρηση της κοινής εθνικής μας ταυτότητας, των εθίμων, των παραδόσεων, της θρησκείας μας, ως και την προώθηση της ελληνομάθειας και του πολιτισμού μας στις χώρες διαμονής και δραστηριοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό επιδιώξαμε και εξασφαλίσαμε διμερείς και τριμερείς συνεργασίες που θα υποβοηθήσουν σε ουσιαστικό βαθμό την υλοποίηση των στόχων μας. Ήδη υπάρχει σε ανώτατο επίπεδο συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο, όπως και με άλλες χώρες όπως η Αρμενία, η Ρουμανία και η Σερβία. 

Είναι μέσα από αυτό τον ιδιαίτερα σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής μας που μπορεί να αξιοποιηθεί η συνεργασία των διασπορών διαφόρων χωρών ως απαραίτητο διπλωματικό εργαλείο για την προώθηση κοινών στόχων και συλλογικών συμφερόντων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων, κατά το παράδειγμα του επιτυχημένου Κύπρο-Ελληνο-Εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κορυφαία, πάντως, προτεραιότητα της στρατηγικής μας είναι η ενθάρρυνση και η ενεργός συμμετοχή της απόδημης νεολαίας. Δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει διασπορά χωρίς τη νέα γενιά. Είναι μέσα στο πλαίσιο αυτό που με συγκεκριμένες και καινοτόμες δράσεις προσπαθούμε να φέρουμε τους νέους πιο κοντά, έτσι ώστε να διοργανώνουν και να μετέχουν σε κοινές εκδηλώσεις σε όλα τα επίπεδα και με διάφορες θεματικές, όπως ο πολιτισμός, η ιστορία και η κουλτούρα της κάθε χώρας.

Με τους σχεδιασμούς μας επιδιώκουμε επίσης να φέρουμε τη νέα γενιά των αποδήμων πιο κοντά στην πατρίδα καταγωγής, την Κύπρο μας, με προγράμματα φιλοξενίας, ανταλλαγής επισκέψεων, πρακτικής άσκησης, και άλλα. Πρόσφατα, έχουμε προχωρήσει και σε μνημόνια συνεργασίας με διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο για παροχή υποτροφιών σε απόδημους Κύπριους, και αυτό σε μια προσπάθεια να τους κρατήσουμε κοντά στη γλώσσα τους, κοντά στις ρίζες τους.

Μέσα στις προτεραιότητες μας είναι πάντοτε η αξιοποίηση των οργανωμένων συνόλων της διασποράς μας, έτσι ώστε να προωθήσουν θέματα αμοιβαίας προτεραιότητας για τις χώρες μας καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως θέματα νεολαίας, επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης ανάμεσα στις κοινότητες της Διασποράς.

Είναι σημαντικό στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τον απόδημο Ελληνισμό να ενθαρρυνθεί η χρήση και δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες (Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης), ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, για την επέκταση της επαφής και επικοινωνίας της διασποράς, για την προβολή της Κύπρου και του εθνικού μας θέματος.

Είμαστε πάντα ευγνώμονες για το γεγονός ότι ο Απόδημος Ελληνισμός έχει στηρίξει την Κύπρο και τον λαό της σε δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του μέσω πολιτικών, οικονομικών και υλικών μέσων.

Στο Κυπριακό, οι προσπάθειες και ενέργειες των οργανωμένων συνόλων, υπό τις ηγεσίες των ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ, αντανακλούν και υποβοηθούν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για απελευθέρωση, τερματισμό της κατοχής, τη διασφάλιση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δικαίωση του Κυπριακού λαού για επανένωση, μέσω της επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Ολοκληρώνοντας στο σημείο αυτό την ομιλία μου, εκφράζω για μια ακόμη φορά τη μεγάλη εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας για τον ρόλο και την προσφορά σας σε όσα αφορούν την Κύπρο και την Ελλάδα μαζί, τις δύο χώρες μας που αγωνίζονται χέρι-χέρι για ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο αύριο. Με συντονισμό, ομοψυχία, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά, μπορούμε σίγουρα να πετύχουμε πολλά.

(ΜΓ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα