Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2019 20:00

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη στο ετήσιο Φεστιβάλ «Ειρηνική Συμβίωση» του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Έχασαν την ζωή τους πάνω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι. Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος: 50 έως 85 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πάνω από 11 εκατομμύρια δολοφονήθηκαν στα ολοκαυτώματα. Υλικές καταστροφές τεράστιες, πόλεις ισοπεδώθηκαν. Η Ευρώπη υπέστη τα δεινά δύο Παγκοσμίων Πόλεμων. Η Κοινωνία των Εθνών έπρεπε να κάνει κάτι.

Μέσα από τα ερείπια του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός Παγκόσμιου Οργανισμού ο οποίος θα ενώνει τα κράτη του κόσμου και θα εμπεδώνει την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο. Οι εμπνευστές της δημιουργίας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών έχουν δικαιωθεί. Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών συνέβαλε στη διατήρηση της ειρήνης, αλλά και στην ουσιαστική αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων ανά το παγκόσμιο.

Ο ΟΗΕ αποτελεί τη συγκρότηση ενός συστήματος συλλογικής ασφάλειας. Ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ είναι υποχρεωτικό διεθνές δίκαιο, βασίζεται στην αρχή της κυρίαρχης ισότητας μεταξύ των κρατών και απαγορεύει τη χρήση βίας, παρά μόνον για σκοπούς αυτοάμυνας

Tον Ιούνιο του 1945, στο Σαν Φρανσίσκο, υπογράφηκε ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εκφράζει τη βούληση των λαών για ειρηνική συνύπαρξη και αποτροπή των πολεμικών συρράξεων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα  έχουν θεσμοθετηθεί ως Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μια διακήρυξη η οποία ενδυναμώνει την παγκόσμια κοινωνία ως πιο ανθρώπινη  και ειρηνική.

Μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όλα τα κράτη, μεγάλα και μικρά, μπορούν να έχουν το αναγκαίο στήριγμα για να προστατευθούν, αλλά και να δικαιωθούν. Ο ΟΗΕ στήριξε και στηρίζει έντονα το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που πρέπει, με κάθε ευκαιρία ,να προβάλουμε το έργο των Ηνωμένων Εθνών. Η ετήσια αυτή εκδήλωση, το Φεστιβάλ «Ειρηνικής Συμβίωσης», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ηνωμένων Εθνών Κύπρου, έχει στόχο την προβολή του ρόλου και των προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κύπρος έχει βιώσει την εισβολή και την κατοχή εδώ και δεκαετίες. Από τα γεγονότα που επακολούθησαν της ανεξαρτησίας του 1960, και με την τουρκική εισβολή του 1974,  η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε τη βοήθεια και στήριξή του. Η στήριξη του Οργανισμού ήταν και είναι σημαντική, και με τη συμβολή του, προσβλέπουμε στην επίτευξη λύσης με την οποία δεν θα χρειάζονται οι υπηρεσίες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και θα εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο για όλους του κατοίκους της. Μια λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής.

Για 45 σχεδόν χρόνια αγωνιζόμαστε για την ελευθερία της πατρίδας μας. Ζητούμε τα αυτονόητα. Την εφαρμογή των Ψηφισμάτων και βασικών αρχών που διέπουν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος, με την αρμονική συνύπαρξη όλων των κατοίκων του νησιού μας Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών.

Ο ΟΗΕ έχει διαχρονικά σχεδιάσει τον καθορισμό των προτεραιοτήτων της ανθρωπότητας για την ευημερία των λαών, αντιμετωπίζοντας συλλογικά τις διεθνείς προκλήσεις. Ο ρόλος του δεν περιορίζεται μόνο στο να διαμεσολαβεί στην επίλυση συγκρούσεων, αλλά εφάρμοσε και πολλά ανθρωπιστικά προγράμματα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, είτε από μεταδοτικές ασθένειες, είτε αντιμετώπιση προσφυγικών ροών.

Ως πολίτες του κόσμου θα πρέπει να αναπτύξουμε κουλτούρα ειρηνικής συμβίωσης και αποδοχής της διαφορετικότητας, αλλά και στήριξη εκείνων που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Αυτός είναι ο στόχος της ετήσιας αυτής εκδήλωσης την οποία διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ηνωμένων Εθνών Κύπρου. Να αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, με την οποία δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά και τους νέους να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο καλύτερα, να δημιουργήσουν φιλίες και να κτίσουν τις γέφυρες ειρηνικής συνύπαρξης σε μια ευημερούσα Ευρωπαϊκή Κύπρο.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου κ. Χρίστο Θεοδούλου, τα μέλη και εθελοντές του Διοικητικού Συμβουλίου για τη διοργάνωση του ετήσιου Φεστιβάλ, αλλά και γενικότερα για το σημαντικό πολυδιάστατο έργο που επιτελούν.

------------------------------

(ΜΓ/EI)