Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2019 20:50

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή εγκαινίων του έργου «το Χάνι του Ιμπραήμ»

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά, που παρευρίσκομαι σήμερα στην Πάφο και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα για να τελέσω τα εγκαίνια ενός ακόμη έργου το οποίο προσθέτει στην εμφανώς αναβαθμισμένη εικόνα που παρουσιάζει η Πάφος τα τελευταία χρόνια.

Αναντίλεκτα, το Χάνι του Ιμπραήμ ευρισκόμενο στην καρδιά της πόλης απετέλεσε διαχρονικά σημείο αναφοράς, αφού υπήρξε κέντρο συνάντησης ντόπιων και ξένων περιηγητών και σημαντικός σταθμός κοινωνικής και εμπορικής δραστηριότητας.

Αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες που παρείχε η ανάληψη του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την Πάφο το 2017, οι τοπικές Αρχές πέτυχαν μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης την ανακαίνιση της Πάφου και την αναπαλαίωση του συμπλεγματικού αυτού κτηρίου ξυπνώντας τις ξεχωριστές μνήμες του παρελθόντος.

Η αξιοποίηση πλέον των χώρων που συνθέτουν το Χάνι για πολιτιστικές και άλλες δράσεις, σε συνδυασμό με το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρονται, επαναπροσδιορίζουν τον χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου ευρύτερα, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα ως και ο επιδιωκόμενος στόχος, την επιχειρηματική αειφορία της περιοχής, αλλά και την αναβάθμιση  της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Πάφου.

Το Χάνι του Ιμπραήμ που εγκαινιάζουμε απόψε ύψους 3.3 εκατομμυρίων ευρώ, ως μέρος της δέσμης έργων αναπτυξιακής και πολιτιστικής υφής στο κέντρο της Πάφου συνολικής δαπάνης πέραν των 70 εκατομμυρίων ευρώ,  αποτελούν απτή μαρτυρία της εμφανώς αναβαθμισμένης εικόνας της Πάφου και της μετατροπής της σε σύγχρονη, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ευρωπαϊκή πόλη.

Και δεν μπορεί το γεγονός αυτό παρά να μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, αφού η συμβολή της παρούσας διακυβέρνησης σε αυτή την πορεία ανάπτυξης που παρουσιάζει η πόλη υπήρξε καθοριστικής σημασίας, όπως καθοριστική και το τονίζω υπήρξε και η ετοιμότητα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου τα έργα που προτείνονταν να ήταν ώριμα, γιατί πολλές ήταν οι εξαγγελίες καθ’ όλη την επικράτεια και εκεί και όπου τα έργα που δεν ήταν ώριμα δυστυχώς προκλήθηκε καθυστέρηση και αδικαιολόγητη η μη εκτέλεση των έργων παρατηρήθηκε. Συνεπώς, εκφράζω την ικανοποίηση μου και την ίδια ώρα καλώ όλες τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις να έχουν κατά νου ότι όταν είναι έτοιμοι μετά που περάσαμε την κρίση η Κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να σταθεί δίπλα σας, να βοηθήσει έτσι ώστε η ανάπτυξη που παρουσίασε η Πάφος τα τελευταία χρόνια να είναι ένα κτήμα της κάθε κοινότητας.

Δεν θα ήταν υπερβολή να επισημάνω ότι τα έργα αυτά αποτελούν όχι μόνο πρότυπο ορθής διαχείρισης, αλλά και απτό δείγμα των αποτελεσμάτων  που δύναται να επιφέρει η εποικοδομητική συνεργασία των Τοπικών Αρχών με την Κυβέρνηση και τις κρατικές Υπηρεσίες, προς όφελος πάντοτε των πολιτών.

Αξίζει να σημειώσω ότι στην επαρχία Πάφου, από το 2015 και εντεύθεν υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται έργα με την καθοριστική συμβολή της Κυβέρνησης, είτε μέσω της διάθεσης εθνικών κεφαλαίων είτε μέσω της προώθησης σειράς έργων για συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά Ταμεία, το συνολικό κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 250 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, αναφέρω ότι στους Δήμους της επαρχίας Πάφου, έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια, 34 έργα συνολικού κόστους 78 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 18 έργα, συνολικού κόστους 109 εκατομμυρίων.

Επιπρόσθετα, στις κοινότητες της Επαρχίας Πάφου, έχουν ολοκληρωθεί 18 έργα συνολικού κόστους 25 εκατομμυρίων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 32 έργα συνολικού κόστους 41 εκατομμυρίων.

Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω ότι, μόλις προ ολίγου καταθέσαμε με τον Δήμαρχο τον θεμέλιο λίθο του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας. Ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο με την ΕΕ, αλλά και με τη συμβολή της Κυβέρνησης.

Ένα έργο το κόστος υλοποίησης του οποίου υπερβαίνει τα 3,5 εκ ευρώ, και το οποίο ως ένα σημαντικό έργο κοινωνικής υποδομής θα αποτελέσει έναν χώρο υγιούς απασχόλησης παιδιών και επίβλεψης βρεφών και νηπίων, καλύπτοντας τις ανάγκες οικογενειών τις απογευματινές ώρες.

Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ ιδιαιτέρως σε ένα χρονίζον θέμα που αφορά την επαρχία Πάφου, το έργο της δημιουργίας της Μαρίνας Πάφου. Όπως γνωρίζετε, έχουν παρέλθει 13 χρόνια από την αρχική προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος έχει ακυρωθεί το τέλος του προηγούμενου έτους.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού το οποίο έχει αναλάβει την προώθηση του έργου, προβαίνει ήδη στις αναγκαίες ενέργειες με στόχο την προκήρυξη νέου διαγωνισμού το συντομότερο δυνατόν, εφόσον προβεί και σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς για  το θέμα. Και επειδή γνωρίζω το αίτημα των διαφόρων φορέων της Πάφου για κατασκευή προβλήτας είμαι της άποψης ότι αντί να αρχίσουμε διαμάχη με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ή αν θα γίνει στο μικρό λιμανάκι κλπ, εάν θέλουμε σύντομα να γίνει το έργο ας ενταχθεί στα πλαίσια της μαρίνας αν και εφόσον είναι εφικτό. Θα είναι ένας τρόπος αποπεράτωσης το συντομότερο δυνατόν. Φυσικά αυτό είναι κάτι που θα συναποφασίσουν οι τοπικοί παράγοντες με το αρμόδιο Υφυπουργείο για να γίνει ο αναγκαίος σχεδιασμός και οι όροι προσφορών, για να μπορεί να υλοποιηθεί το συντομότερο.

Εξάλλου το άλλο χρονίζον πρόβλημα, ο δρόμος Πάφου – Πόλης είναι σε πορεία υλοποίησης, αφού προ δέκα ημερών προκηρύχθηκαν οι προσφορές για την έναρξη κατασκευής του.

Εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω είναι για την αποφασιστική μας βούληση να στηρίξουμε τις τοπικές Αρχές στην προώθηση ώριμων έργων για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των πολιτών, στο πλαίσιο πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Αναντίλεκτα, η δυνατότητα θα είναι σημαντικά πιο ενισχυμένη όταν επιτευχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση που από κοινού σχεδιάζουμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απολύτως απαραίτητος, προκειμένου να δώσουμε στις τοπικές διοικήσεις τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις και μελλοντικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Εκτιμώ πως έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε να προωθήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενδυνάμωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ένα σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στα δικά σας οράματα αλλά και στις προσδοκίες των πολιτών και που θα θέτει τις βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα, βασικός πυλώνας του οποίου θα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Βασικοί άξονες της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι:

  • Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων.
  • Η ενίσχυση της διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων, μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών έγκρισης των δημοτικών προϋπολογισμών.
  • Η μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους και τη αναγκαία στελέχωση των δημοτικών Υπηρεσιών.
  • Οι συνενώσεις Δήμων.

Η κατοχύρωση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας δεν μπορεί να επιτευχθεί στο υπάρχον κατακερματισμένο σύστημα Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μεγάλο αριθμό συγκριτικά μικρών Δήμων, οι οποίοι στερούνται το κατάλληλο μέγεθος και την ικανότητα να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα.

Δεν προκαθορίζω ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά λέγω ότι ένα εκ των απαραιτήτων στοιχείων είναι η συνένωση Υπηρεσιών, η συνένωση τοπικών κοινωνιών που θα συμβάλουν σε όσα έχω προαναφέρει.

Καταλήγοντας θα ήθελα να συγχαρώ ,για ακόμη μία φορά, τις τοπικές Αρχές, τον Δήμαρχο φίλο Φαίδωνα Φαίδωνος για την εργατικότητα και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν, πετυχαίνοντας τη συνεχή αναβάθμιση της Πάφου, αποτελώντας την ίδια στιγμή παράδειγμα των αποτελεσμάτων που επιφέρει η χρηστή διοίκηση, ο προγραμματισμός και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων όσον αφορά την υλοποίηση έργων.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ,για ακόμη μία φορά, για τη στήριξη της Κυβέρνησης στις αναπτυξιακές επιδιώξεις και το όραμα που προτάσσετε για την πόλη σας.

---------------------- 

ΡΜ/ΕΙ