Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-06-2019 20:44

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην παρουσίαση των προτάσεων για τη Νεολαία από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου. Προ της όποια άλλης αναφοράς θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίηση μου που βρίσκομαι ανάμεσα σε όλους εσάς, τους νέους του τόπου μας, προκειμένου να μοιραστώ μαζί σας αυτά που κατ’ εισήγηση υιοθετήθηκε ως εθνική στρατηγική, που μαζί υιοθετήσαμε, γιατί ήταν μια συνδιαβούλευση μεταξύ 3 χιλιάδων νέων ώστε να χαραχθεί η συγκροτημένη πλέον πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η πορεία αυτή μέσα από τις δράσεις που έχετε αναπτύξει δείχνει τι σημαίνει να εμπιστεύεσαι τους νέους, και πόσο πολύ μπορείς να ελπίζεις εμπιστευόμενους τους νέους, πόσο πολύ περισσότερο δημιουργικός μπορείς να είσαι όταν δώσεις τα ηνία σε αυτούς που θα μας διαδεχθούν και πρέπει να μας διαδεχθούν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Σήμερα είναι η εποχή της νεολαίας. Όταν ο Καγκελάριος της Αυστρίας είναι μόλις 32 χρόνων αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικός παράγοντας είναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κατόπιν των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν σε σχέση με τις προτεραιότητες της Στρατηγικής, τις εισηγήσεις και την υιοθέτηση νέων μέτρων, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τρεις νέες προτάσεις που έθεσαν ενώπιον του τον περασμένο Απρίλιο οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις αυτές προτάσεις αφορούν:

·        Τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Νεολαίας (National Youth Center), το οποίο ως ένας σύγχρονος χώρος υψηλής αισθητικής, θα στεγάσει ένα σημαντικό μέρος του Οικοσυστήματος Νεολαίας της Κύπρου.

Μια στέγη όπου θα νιώθετε ότι έχετε το δικό σας στέκι. Όπου μπορείτε να δημιουργήσετε και να σχεδιάσετε.

Πέραν από τις τρεις δράσεις, σημαντικό είναι να επιμείνετε και να αξιώσετε τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Δεν είναι απλά η κατάληψη μιας θέσης στη Δημόσια Υπηρεσία, είναι προς όφελος εκείνων των φορολογουμένων που καταβάλλουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος δουλειάς, και σε αυτό θα μπορείτε εσείς να προσφέρετε.

·        Ενδυνάμωση των προγραμμάτων Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανολογίας Τεχνών και Μαθηματικών (S.T.E.A.M. Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics), τα οποία σχεδίασε και υλοποιεί στο πλαίσιο της αποστολής του ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα αυτά έχουν ως στόχο την καλλιέργεια στους νέους, μεταξύ άλλων, της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της ανάπτυξης της έρευνας και καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, μέσω της επαφής τους με νέες τεχνολογίες.

·        Τη δημιουργία Ινστιτούτου Πολιτικής για τη Νεολαία στα πρότυπα σχετικών διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και άλλων προηγμένων σε θέματα νεολαίας χωρών, όπως οι Σκανδιναβικές. Μέσω του υπό αναφορά Ινστιτούτου θα αναβαθμιστεί ο συμβουλευτικός ρόλος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου προς την Πολιτεία, ενισχύοντας παράλληλα την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη όσον αφορά στον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικής σε θέματα νεολαίας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό σας. Να νιώθετε άνετα. Και όταν αισθάνεστε ότι κάτι πρέπει να συμβάλει για να βοηθήσει, ώστε η νεολαία μας να πάει μπροστά, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έχει η νεολαία, είτε αυτά άπτονται των όρων εργασίας είτε των θέσεων εργασίας είτε της έρευνας ή καινοτομίας είτε του ηλεκτρονικού μετασχηματισμού, μη διστάσετε να θέσετε τις προτάσεις σας. Οι πόρτες του Προεδρικού είναι πάντα ανοικτές. Και γνωρίζετε ότι δεν αρνούμαι να ακούσω. Αν οι δυνατότητες του κράτους δεν το επιτρέπουν θα το γνωρίζετε. Δεν υπάρχει θέμα υποσχέσεων. Πρέπει να μάθετε να διεκδικείτε, να μας φέρνετε προ των ευθυνών μας πιθανότατα πολλές φορές προσηλωμένοι σε προβλήματα που εμείς θεωρούμε σοβαρότερα να μη δίδουμε τη σημασία που οφείλαμε να δώσουμε στη νεολαία.

Με αυτές τις σκέψεις και με τη διαβεβαίωση ότι θα είμαι πάντα στο πλευρό σας, διότι ξεκίνησα με την ίδια μαχητικότητα όπως και εσείς από τα φοιτητικά μου χρόνια, στη νομική αργότερα στην πολιτική, στη νεολαία της παράταξης μου και γνωρίζω ότι εσείς είστε η δύναμη, εσείς είστε το αύριο και εσάς χρωστάμε.

(ΡΜ/ΜΓ)