Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-06-2019 12:19

Χαιρετισμός Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου στη συνέντευξη Τύπου για την Πρωτοβουλία «ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»

Η Πρωτοβουλία «ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016, μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Αργάκα και στην Σολέα, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της έντονης διάθεσης από πολίτες, οργανωμένα σύνολα και εταιρίες/οργανισμούς, για προσφορά εθελοντικής εργασίας και/ή οικονομικής στήριξης  με στόχο την  περιβαλλοντική διαχείριση και  αποκατάσταση των καμένων περιοχών, αλλά και άλλες δράσεις διατήρησης της φύσης. Στις 18/10/2016 σε συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε και επίσημα η έναρξη της Πρωτοβουλίας, καθώς και το πλαίσιο εθελοντικής εργασίας, στην παρουσία των πρώτων χορηγών της εκστρατείας τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη.

Ιδρυτές και διαχειριστές της Πρωτοβουλίας «ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» είναι η Επίτροπος Περιβάλλοντος, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ, το Τμήμα Δασών, η Ένωση Κοινοτήτων και ο Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου (ΦΣΚ) που έχει αναλάβει και τον συντονισμό και την οικονομική διαχείριση της εκστρατείας.

Στόχος της Πρωτοβουλίας αυτής δεν είναι να υποκαταστήσει το έργο του κράτους. Οι δράσεις μας είναι υποστηρικτικές και συμπληρωματικές και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την εκάστοτε οικεία κρατική Υπηρεσία.

Σκοποί της Πρωτοβουλίας «ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» είναι:

• Αποκατάσταση υποβαθμισμένων περιοχών (και μετά από πυρκαγιά).

• Φυτεύσεις σε περιοχές, κυρίως της υπαίθρου, στις οποίες υπάρχει ανάγκη.

• Βελτίωση/ενίσχυση πρασίνου στις ορεινές και άλλες Κοινότητες της υπαίθρου.

• Αποκατάσταση περιοχών που ιστορικά υποβαθμίστηκαν από υπερεκμετάλλευση.

• Προστασία/συντήρηση αξιόλογων στοιχείων της φύσης.

• Έργα υπαίθριας αναψυχής π.χ. Μονοπάτια Μελέτης της Φύσης, Πάρκα κ.ά.

• Προστασία και ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος.

• Δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

• Αξιοποίηση εθελοντικής εργασίας.

• Δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Ως είχαμε υποσχεθεί μέσω δελτίων Τύπου, συνεντεύξεων Τύπου, Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και της σελίδας της Πρωτοβουλίας, θα υπήρχε συνεχής ενημέρωση για τις προγραμματιζόμενες δράσεις, καθώς και την πορεία υλοποίησης των έργων. Συνεχής έγνοια μας είναι να προσφέρουμε στους δωρητές/χορηγούς και εθελοντές - τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη και συμβολή τους - μια αξιόπιστη επιλογή χρήσης των προσφερόμενων  οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού με τρόπο ουσιαστικό, διαφανή και αξιόπιστο.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της Πρωτοβουλίας «ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»,τα αποτελέσματα (περιβαλλοντικά και κοινωνικά)  μας επιβεβαιώνουν ότι η προσπάθεια άξιζε τον κόπο και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε.

Η ανταπόκριση στην έκκληση της Πρωτοβουλίας ήταν πραγματικά συγκινητική και, κατά την άποψή μας, οφείλεται την περιβαλλοντική ευαισθησία των οικονομικών φορέων, οργανωμένων συνόλων, αλλά και μεμονωμένων ατόμων καθώς και στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από την ομάδα των ιδρυτών.

Η ανταπόκριση των εθελοντών που αξιοποιήθηκαν ήταν πρωτοφανής. Όλοι σχεδόν οι χορηγοί και άλλες ομάδες εθελοντών συμμετείχαν σε εθελοντικές φυτεύσεις και σε αντιδιαβρωτικά έργα.

Επίσης, η σημασία των χορηγιών για την αποκατάσταση των καμένων δασικών περιοχών μας ήταν τεράστια,  πρωτίστως γιατί καταδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις, οι οικονομικοί φορείς, αλλά και η κοινωνία των πολιτών νοιάζεται για το περιβάλλον και αγαπά τον τόπο. Μας έδωσε τη δυνατότητα να απασχολήσουμε εργάτες και να αρχίσουμε την αποκατάσταση έγκαιρα, καθώς και την ευχέρεια να χρησιμοποιήσουμε υλικά και μεθόδους που μέσα από τις κυβερνητικές διαδικασίες θα ήταν  δύσκολο.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές και τους οικονομικούς υποστηρικτές της Πρωτοβουλίας «ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ», γιατί χωρίς τη δική τους συνεισφορά όλο το προαναφερθέν έργο δεν θα είχε υλοποιηθεί και να δηλώσουμε ότι η προσπάθειά μας συνεχίζεται με έργα προστασίας και διαχείρισης της φύσης σε όποια περιοχή κριθεί ότι υπάρχει ανάγκη.

(ΑΜ)