Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-06-2019 22:02

Χαιρετισμός της ΥΜΕΕ κας Βασιλικής Αναστασιάδου στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου Αγώνος 1955-1959 και του Κέντρου Διάσωσης της Δαντέλλας «Πιπίλλας», στο Όμοδος

Το Όμοδος, φίλες και φίλοι, είναι γνωστό για την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του, η οποία είμαι βέβαιη ότι  θα προβληθεί ,ακόμη περισσότερο, με τα δύο έργα που εγκαινιάζονται απόψε.

Το Όμοδος εξακολουθεί μέχρι τις μέρες μας να είναι κέντρο παραγωγής της πιπίλλας, αυτής της λεπτεπίλεπτης διάτρητης δαντέλας, που γίνεται απλά με βελόνι και κλωστή, αλλά και με πολλή δεξιοτεχνία. Τα επιδέξια γυναικεία χέρια σχηματίζουν χιλιάδες σφιχτούς βελονόκομπους, με τόση φροντίδα που δεν μπορείς να διακρίνεις την καλή πλευρά της δαντέλας από την ανάποδη.

Για αιώνες οι γυναίκες του Ομόδους έκαναν την πιπίλλα για να στολίσουν τα φορέματα, τις μπλούζες και τα σταμπωτά μαντήλια της κεφαλής, δίνοντας χάρη και κομψότητα στο πιο απλό ρούχο. Με πιπίλλα διακοσμούσαν, επίσης, τα σεντόνια, τους τορναρέτους και τα σκλουβέρκα των κρεβατιών, τα πετσετάκια και τις μαξιλαροθήκες, μεταμορφώνοντας το απλό τους δίχωρο σε ένα όμορφο χώρο με την προσωπική τους σφραγίδα.

Σήμερα, είναι με ιδιαίτερη χαρά που βλέπουμε στα δρομάκια του Ομόδους τις κεντήτριες να συνεχίζουν την μακραίωνη αυτή παράδοση, και να μεταδίδουν τις γνώσεις τους και στις νεότερες γενιές.  Η ιδιαίτερη αυτή δαντέλα αναδεικνύεται με νέους τρόπους ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και προτιμήσεις των επισκεπτών. Είναι ευλογία που οι γυναίκες του Ομόδους κράτησαν και εξακολουθούν να κρατούν ζωντανή αυτή τη μοναδική τέχνη και να την προβάλλουν στο κοινό, Κύπριους και ξένους επισκέπτες. Είναι εξάλλου για το λόγο αυτό που η πιπίλλα του Ομόδους εντάχθηκε στον κατάλογο της Κυπριακής Άυλης Κληρονομιάς, γιατί δεν είναι μια τέχνη νεκρή, ούτε ένα μουσειακό είδος που δεν έχει πλέον χρήση στη ζωή μας. Συγχαρητήρια, λοιπόν, στις γυναίκες του Ομόδους που κρατούν αναμμένη τη λαμπάδα της παράδοσης.

Συγχαρητήρια και στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ομόδους και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Τιμίου Σταυρού για τις δράσεις τους για τη μετάδοση και εκμάθηση αυτής της τέχνης όπως και για τη δημιουργία του όμορφου Μουσείου Πιπίλλας, που συνδυάζει με τόση επιτυχία την ανάδειξη των ωραιότερων δειγμάτων δαντέλας με την πληροφόρηση για την ιστορία και την τεχνική της πιπίλλας.

Δίπλα από τις πολιτιστικές ρίζες, και οι ιστορικές θύμησες. Το Μουσείο Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59 δημιουργήθηκε για να θυμίζει στις νεότερες γενιές το πάθος και τον αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία που ενέπνεε τους νέους της εποχής εκείνης, που τώρα είναι οι πατέρες και οι παππούδες τους. Πίστεψαν με αγνότητα και ιδεαλισμό στον αγώνα, και συμμετείχαν ο καθένας όπως μπορούσε. Το μικρό και περιεκτικό Μουσείο που εγκαινιάζεται σήμερα ενισχύει απλά και σεμνά τη μνήμη μας για τις ημέρες εκείνες που η ιδέα της ελευθερίας δονούσε τις ψυχές των Κυπρίων.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές των δύο Μουσείων, ειδικούς, μουσειολόγους, ιστορικούς και όσους δούλεψαν για την υλοποίησή τους.

Η στέγαση των δύο αυτών μουσείων σε ένα από τα πολυτιμότερα μνημεία του Ομόδους και της Κύπρου ολόκληρης, το επιβλητικό και πανέμορφο Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, που η ιστορία του είναι συνυφασμένη με τον οικισμό εδώ και αιώνες, είναι ιδιαίτερα πετυχημένη και επαυξάνει τη σημασία τους.

Όπως γνωρίζετε το μοναστήρι του Ομόδους είχε για χρόνια προτεραιότητα στο πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης αρχαίων μνημείων του Τμήματος Αρχαιοτήτων.  Εσείς οι κάτοικοι του Ομόδους βλέπατε από κοντά τον ρόλο και τη σημασία που το Τμήμα έδωσε στη  συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της Μονής με τα συνεργεία του, με επικεφαλής τον Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Γιώργο Φιλοθέου,  που αφυπηρετεί σύντομα μετά από μια μακροχρόνια υπηρεσία.

Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να ευχαριστήσω και τον κ. Φιλοθέου και τους συνεργάτες του, την Ανώτερη Τεχνικό Αρχιτέκτονα Ηλιάνα Γεωργίου, τους επιστάτες, οικοδόμους, εργάτες και ξυλουργούς του Τμήματος, για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη συντήρηση και ανάδειξη αυτού του τόσο σημαντικού μνημείου.

Είμαι βέβαιη ότι τα δύο μουσεία θα αποτελέσουν πόλο έλξης ντόπιων ,αλλά και ξένων  επισκεπτών,  θωρακίζοντας έτσι τη θέλησή σας για διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας μας.

* Η ομιλία της κας Υπουργού εκφωνήθηκε από τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κα Μαρίνα Ιερωνυμίδου.

( ΔΚ )