Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-06-2019 09:05

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει το Σωματείο Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία, στη Λεμεσό

Είναι πραγματικά με αισθήματα τιμής και συγκίνησης, αλλά και αναγνώρισης του μεγάλου χρέους που οφείλουμε προς όλη την κατεχόμενη γη μας, τους εγκλωβισμένους και τους εκτοπισμένους συμπατριώτες μας, καθώς και προς την ιστορική παράδοση και τις αρχές και αξίες ολόκληρου του λαού μας, που παρευρίσκομαι μαζί σας στη σημαντική αυτή εκδήλωση, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Το 3ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει αυτό το διήμερο το Σωματείο Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία, αποτελεί ακόμη μια επισφράγιση της προσπάθειας για διατήρηση ζωντανής της μνήμης και άσβεστου του πόθου της επιστροφής του λαού της Καρπασίας για επιστροφή στην προγονική γη.

Η Καρπασία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπερτρισχιλιετή παρουσία του Ελληνισμού στην Κύπρο. Ο αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής μαζί με τα αρχαία συγγράμματα και τις μαρτυρίες περιηγητών και άλλων επισκεπτών των μετέπειτα χρόνων, αναδεικνύουν την Καρπασία ως πραγματική κοιτίδα του Ελληνισμού.

Xαρακτηρίζεται και ως διαχρονικό σύμβολο των αγώνων για την ελευθερία. Πολλές δεκάδες οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955-59 από τις διάφορες κοινότητες της χερσονήσου της Καρπασίας. Μαζί με τον Πετράκη Γιάλλουρο και τον Παναγιώτη Κάσπη από το Ριζοκάρπασο, έγραψαν πολλές σελίδες ηρωικής δράσης και προσφοράς προς την πατρίδα.

Ο θεός προίκισε με πολλή ομορφιά την Καρπασία. Ίσως όχι τυχαία ασκήτευαν και θαυματούργησαν εκεί πλείστοι των Αγίων μας, όλη  η χερσόνησος είναι κατάσπαρτη από εκκλησίες, ξωκλήσια και αγιάσματα. 

Η γη της Καρπασίας είναι ταυτόσημη με την πορεία του Χριστιανισμού στην Κύπρο, με την Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα να αποτελεί σύμβολο της πίστης και της συλλογικής μνήμης γενεών Κυπρίων, αλλά και πηγή δύναμης, έμπνευσης και συνέχειας του εθνικο-θρησκευτικού φρονήματος του ορθόδοξου λαού μας. 

Βρισκόμαστε για μια ακόμη μια φορά σε μια κρίσιμη και καθοριστική φάση της ιστορίας του Κυπριακού προβλήματος. Η αλαζονεία και η έξαρση των τάσεων ηγεμονισμού της Τουρκικής ηγεσίας, με την προσπάθειά της να θέσει υπό τουρκικό έλεγχο ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οδήγησαν σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, έμπρακτα και αποτελεσματικά πλέον, από το σύνολο των πολιτισμένων κρατών, με προεξάρχοντα εκείνα της Ευρώπης, καθώς  και από όλες τις άλλες δυνάμεις που τάσσονται αλληλέγγυες με την επικράτηση του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των κρατών.

Η πειρατεία και οι ληστρικές συμπεριφορές της Τουρκίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν ανεκτές από κανένα σύγχρονο κράτος. Και είμαστε γι’ αυτό ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι ηγέτες και των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν, προχθές Πέμπτη, την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας.

Η δρομολόγηση αυτών των μέτρων και η δέσμευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για συνέχιση της στενής επιτήρησης  και παρακολούθησης των εξελίξεων, αποτελεί, βεβαίως, έμπρακτη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων έναντι των Τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης.

Η Τουρκία γνωρίζει τώρα καλά πως οι έκνομες ενέργειες της και η όλη προκλητική της στάση, θα έχουν γι’ αυτήν σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κόστος, χωρίς σε αυτές τις επιπτώσεις να συμπεριλαμβάνουμε και εκείνες που είναι πολύ πιθανόν να δρομολογηθούν και από άλλα κράτη, ιδιαίτερα της περιοχής.

Εμείς δεν επιθυμούμε τις εντάσεις και τις αντιπαραθέσεις στην περιοχή μας. Είμαστε πάντα προσηλωμένοι στην προτεραιότητα εξεύρεσης μιας βιώσιμης  και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, μέσω της διεξαγωγής ενός δημιουργικού διαλόγου με αλληλοσεβασμό στις εύλογες ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων. Μιας λύσης στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις, και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου του λαού μας.

Θέλουμε να οδηγήσουμε την Κύπρο σε μια νέα εποχή που να υπόσχεται περισσότερα για όλους τους κατοίκους της, μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και ευημερίας που θα καταστήσουν δυνατή, ναι, και την επανένωση της πανάρχαιας ελληνικής χερσονήσου της Καρπασίας με τους νόμιμους κατοίκους της.

Της Καρπασίας με τους ηρωικούς μας εγκλωβισμένους, τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων μας στο Ριζοκάρπασο που παραμένουν θεματοφύλακες μιας ιστορίας που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα και που παραμένουν πεισματικά στην πατρώα γη, στερούμενοι της ελευθερίας και των δικαιωμάτων τους, αλλά με βαθιά την πίστη τους στην προσδοκία του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας.

Επιθυμώ να συγχαρώ θερμότατα την ηγεσία του σωματείου «Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία» για τη διοργάνωση του συνεδρίου. Είναι ακόμη μια πρωτοβουλία και σημαντική ενέργεια του σωματείου που προωθεί τον κύριο στόχο της ίδρυσής του για  σύσφιγξη των σχέσεων όλων των Ελληνοκυπρίων και ,ιδιαίτερα, των προσφύγων, την εξύψωση του αγωνιστικού φρονήματος, την καλλιέργεια του πνεύματος της ενότητας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της αλληλοκατανόησης, και, εν κατακλείδι, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Ευχόμενος τα καλύτερα αποτελέσματα για το συνέδριο σας, εκφράζω προς όλους τους Καρπασίτες τη μεγάλη εκτίμηση και τον σεβασμό μας.

(ΑΜ/ΕΙ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα