Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-07-2019 10:04

Ομιλία του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για τις μαύρες επετείους, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας

Είναι με αισθήματα μεγάλης τιμής και χαράς που βρίσκομαι μαζί σας εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυπριακή κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που διοργανώνετε για καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος κατά της Κύπρου.

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές όλων μας στην Κύπρο, μαζί με την αναγνώριση και τη βαθιά μας εκτίμηση για τον πολύτιμο ρόλο που μαζί και με όλα τα άλλα μέλη της ομογένειας μας, διαδραματίζετε για την προβολή των θέσεων μας στο Κυπριακό και την κάθε άλλη στήριξη σας προς την ιδιαίτερη μας πατρίδα, καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των σχέσεων μας με μια χώρα τόσο σημαντική όσο η Αυστραλία.

Με τη χώρα αυτή μας δένουν πολύ ισχυροί δεσμοί χάρις και στη δική σας μεγάλη συμβολή στην πρόοδο και ανάπτυξη της, όπως και στη δυναμική σας παρουσία σε κάθε άλλη έκφανση της ζωής της.  

Η Κυπριακή Δημοκρατία ανέκαθεν προσέβλεπε στην Αυστραλία, ως μια από τις πιο φιλικές και ισχυρές χώρες, για τη στήριξη των θέσεων της στο Κυπριακό. Η Αυστραλία υπήρξε και συνεχίζει να είναι συνεχής υποστηρικτής των διεθνών προσπαθειών για επίτευξη μιας λύσης βασισμένης στις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο αυτό έχει διατηρήσει αστυνομική δύναμη στην Κύπρο ως μέρος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, ενώ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και συμβάλλει ενεργά στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας ειρηνικής διευθέτησης.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Ημέρα μνήμης για την προδοσία και την καταστροφή του 1974, ημέρα μνήμης αλλά και τιμής για τους νεκρούς μας.

Σήμερα, στρέφουμε τη σκέψη μας στο δράμα που έζησε τότε ο λαός μας με την καταπάτηση των ιερών και των οσίων μας, τον βίαιο ξεριζωμό του ενός τρίτου του πληθυσμού μας, τις χιλιάδες των νεκρών και αγνοουμένων μας και φυσικά τους εγκλωβισμένους μας που υπομένουν την τουρκική κατοχή και τις συνέπειες της παραμένοντας ακρίτες στην πατρώα τους γη.

Φέρνουμε στη μνήμη μας με θλίψη τις σκηνές της τραγωδίας που βίωσε ο τόπος μας τις τραγικές εκείνες μέρες του 1974.

Σαράντα πέντε χρόνια από τότε, δεν ξεχνούμε. Δεν ξεχνούμε τους αγαπημένους τόπους μας που καταπάτησε ο Αττίλας, δεν ξεχνούμε και δεν παραγράφουμε την τριών και πέραν χιλιάδων χρόνων ιστορία μας η οποία καθορίζει την εθνική μας ταυτότητα και μας καλεί να μην επιτρέψουμε ποτέ στους εαυτούς μας να αποδειχθούμε επιλήσμονες και κατώτεροι εκείνων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία του τόπου μας.

Την αφορμή για τη μεγάλη καταστροφή που έφερε στο νησί μας η τουρκική εισβολή, την έδωσε το προδοτικό πραξικόπημα που διοργανώθηκε από ελληνόφωνους στρατιωτικούς οι οποίοι με τις επάρατες αποφάσεις και ενέργειες τους αποδιοργάνωσαν και αποδυνάμωσαν την Εθνική Φρουρά.

Τιμούμε τους νεκρούς μας, τιμούμε τους αγνοουμένους και τους εγκλωβισμένους μας, τους εκτοπισμένους μας και όλους τους παθόντες. Η σκέψη μας πάει στα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας. Στους καταπατημένους βωμούς και τις εστίες μας. Στα μαγευτικά ακρογιάλια της Κερύνειας, της Αμμοχώστου και της Μόρφου. Στα κάστρα του Πενταδακτύλου. Στα μοναστήρια των Αποστόλων Ανδρέα και Βαρνάβα, στους τόπους όπου αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν εκατοντάδες συμπατριώτες μας γράφοντας ανεξίτηλα και το δικό τους όνομα στο Πάνθεον των Αθανάτων μας.

Εκατοντάδες οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι τραυματίες και οι αιχμάλωτοι μεταξύ κυρίως τότε των νέων μας που επέδειξαν ηρωισμό και αυτοθυσία προασπίζοντας την ελευθερία, την εδαφική ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια της χώρας μας. Σε όλους κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ εκφράζοντας τη μεγάλη ευγνωμοσύνη μας για την ηρωική τους προσφορά.

Η πιο τραγική πτυχή της κυπριακής τραγωδίας είναι ασφαλώς αυτή των αγνοουμένων μας. Εξακολουθούν να αγνοούνται 823 και η πρόοδος που έχει επιτελεσθεί τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να παραγράψει τις τεράστιες ευθύνες της Τουρκίας για την εξαφάνιση τόσων ανθρώπων. Ούτε και να μειώσει τις δικές μας προσπάθειες για τη διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου. Το χρέος μας ιδιαίτερα έναντι των συγγενών που έφυγαν και μας παρακολουθούν από ψηλά, είναι βαρύτατο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας.

Σαράντα πέντε χρόνια από το τραγικό καλοκαίρι του 1974, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την αδιαλλαξία και την αρνητικότητα της Τουρκίας, η οποία όχι μόνο αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης, αλλά έχει κλιμακώσει επικίνδυνα κατά το τελευταίο διάστημα τις προκλήσεις της σε βάρος της Κύπρου, υπονομεύοντας τη σταθερότητα και την ειρήνη σε όλη την γύρω περιοχή.

Οι παράνομες γεωτρήσεις και οι άλλες ενέργειες της στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, δηλητηρίασαν μάλιστα έντονα και το όλο κλίμα των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, σε βαθμό, μάλιστα, ώστε να επιβάλλονται, με επείγοντα χαρακτήρα, κινήσεις για απεμπλοκή από το αδιέξοδο.

Δυστυχώς η Τουρκία απειλεί και με περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενεργώντας δήθεν εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων και περιφράσσοντας κατά το δοκούν το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Και ως να μην έφθαναν όλα αυτά, σε μια έκδηλη άλλη προσπάθεια εφαρμογής ενός σχεδίου Β από τουρκικής πλευράς, εξαγγέλθηκαν από αυτήν διαδικασίες και για επανεγκατάσταση της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου υπό καθεστώς τουρκικής κατοχής.

Είναι, ασφαλώς, μια ακόμη προκλητική ενέργεια που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας, γιατί πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση, αρχικά, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979, όπως και για παραβίαση, ακολούθως, όλων των Αποφάσεων και των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ από το 1977 μέχρι το 1992 που προβλέπουν επιστροφή των νομίμων κατοίκων στην πόλη τους υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

Από δικής μας πλευράς, έχουμε διακηρύξει, όπως τονίζεται και σε πρόσφατη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες, την ετοιμότητα μας να συμβάλουμε στη νέα προσπάθεια επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, από το σημείο που σταμάτησαν κατά τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά και στη βάση του πλαισίου των παραμέτρων που καθόρισε ο κ. Γκουτέρες.

Καταδεικνύοντας την καλή θέληση που τον διακρίνει, και με σκοπό να διευκολύνει την όλη προσπάθεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε και στην κατάθεση μιας σειράς ιδεών τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας.

Και αντί η Τουρκία να συναινέσει στις προσπάθειες, αντέδρασε προκλητικά με τις επιθετικές κινήσεις της στην περιοχή, καθώς και με μια μεγάλη σειρά προκλητικών επίσης δηλώσεων που κάθε άλλο παρά υποβοηθούσαν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

Στο πλαίσιο της έντονης διπλωματικής προσπάθειας που ανέλαβε η κυπριακή κυβέρνηση για καταγγελία των τουρκικών προθέσεων και ενεργειών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκθέτοντας την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. Πολλές, εξάλλου, παρόμοιες κινήσεις έγιναν και με επαφές με ξένες κυβερνήσεις ενώ έντονα καταδικαστική για τις προκλήσεις ειδικά στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη ήταν η στάση των 28 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και ενώ αναμένουμε την αντίδραση του Γενικού Γραμματέα, ως θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών που πρεσβεύουν τα Ηνωμένα Έθνη, είναι δεδομένη η αποφασιστικότητα μας να συμβάλουμε υπεύθυνα και με σύνεση στη διαδικασία για επίτευξη μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος η οποία να είναι προς το πραγματικό συμφέρον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, και όχι προς το συμφέρον οποιασδήποτε άλλης χώρας, πόσο μάλλον της Τουρκίας που επιδιώκει να θέσει ολόκληρη την Κύπρο υπό τον έλεγχο της, όπως και όλη την γύρω περιοχή.

Ο δικός μας στόχος είναι μια λύση η οποία να ακυρώνει τα κατοχικά δεδομένα, να ανατρέπει τη διαίρεση και να επιτρέπει στους Κυπρίους πολίτες, να συμβιώσουν σε μια κοινή ευημερούσα πατρίδα, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. Λύση που να δημιουργεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος μέσα από τη διαφύλαξη της λειτουργικότητας, της βιωσιμότητας και σταθερότητας, χωρίς βέβαια στρατούς κατοχής και συρματοπλέγματα. Χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Οι προοπτικές γι’ αυτό υπάρχουν και είναι πολύ μεγάλες. Η ανακάλυψη και η επικείμενη εκμετάλλευση των ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, μαζί με τις συνεχιζόμενες άλλες έρευνες από εταιρείες κολοσσούς που συνδέονται με ισχυρά κράτη και κυβερνήσεις, έχουν ενισχύσει σημαντικά τις ελπίδες μας για την είσοδο στη νέα εποχή και την πραγμάτωση του οράματος μας να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πιστεύουμε στο μέλλον της πατρίδας μας, πιστεύουμε στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Φίλες και φίλοι,

Σαράντα πέντε χρόνια από τον μακάβριο πρόλογο της μεγάλης εθνικής μας τραγωδίας, με τις ταφικές επιγραφές «έπεσεν υπέρ πίστεως και πατρίδος» να πληθαίνουν μέρα με τη μέρα στους σταυρούς των κοιμητηρίων, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, αλλά και στα χωριά και στις πόλεις μας. Μνημονεύουμε ξανά τους γενναίους υπερασπιστές της κυπριακής ελευθερίας και τα τραγικά θύματα της τουρκικής εισβολής. Η μνήμη τους, δεν τελειώνει μετά από κάθε μνημόσυνο. Η μνήμη τους διαρκεί ως ασίγαστη φωνή της συλλογικής μας συνείδησης, για να μείνουμε άγρυπνοι στις επάλξεις του αγώνα για σωτηρία της μικρής μας πατρίδας και για τη λύτρωση του προδομένου και αδικημένου λαού μας.

Είμαστε πάντα ευγνώμονες σε σας και σε όλη την ομογένεια μας για την ανεκτίμητη συμβολή σας στη στήριξη με κάθε τρόπο της ιδιαίτερης μας πατρίδας, αλλά και υπερήφανοι για την εκτίμηση που απολαμβάνετε σε αυτή τη μεγάλη χώρα για τη συμβολή σας στις προσπάθειες για την πρόοδο και την ανάπτυξη της.

Ξέρουμε πως έχετε την Κύπρο βαθιά μέσα στην καρδιά σας και ότι είναι κοινές οι προσδοκίες και οι ευχές μας για τη λύτρωση, την ελευθερία και την πρόοδο της. Το ξέρουμε και σας ευχαριστούμε.

Θεωρώ τιμή μου που είμαι μαζί σας και σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ και προσωπικά για όσα έχετε πετύχει και προσφέρετε.

Εύχομαι σε σας και στις οικογένειες σας κάθε καλό.

--------------------------

(ΡΜ/ΜΓ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα