Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-09-2019 14:33

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, στην τέλεση εγκαινίων Μουσείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Στατού- Αγίου Φωτίου

Η  ικανοποίηση όλων μας κάθε φορά που εγκαινιάζουμε ένα αναπτυξιακό έργο στην ύπαιθρο είναι μεγάλη. Είναι λοιπόν με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας για να τελέσουμε  τα εγκαίνια του «Μουσείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Στατού-Αγίου Φωτίου».

Η δημιουργία έργων ανάπτυξης και υποδομής, ειδικά στην ύπαιθρο, αποτελεί πρωταρχικό στόχο  της Κυβέρνησης. Η ανάπτυξη της υπαίθρου, ο περιορισμός της αστυφιλίας, ο επαναπατρισμός των αποδήμων της υπαίθρου, η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στην ύπαιθρο, όπως επίσης και η προσέλκυση ξένων και ντόπιων τουριστών και η βελτίωση της οικονομίας, δεν είναι παρά μερικά από τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει ένα αναπτυξιακό έργο.

Η συνολική δαπάνη για το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα ανήλθε στα €845.000 περίπου, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας του τόπου μας αλλά και η βελτίωση της αισθητικής εικόνας που παρουσιάζει η κοινότητα.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προγραμματική περίοδος, Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013»  με ποσοστό συνεισφοράς 53%, την Κυπριακή Δημοκρατία  με ποσοστό συνεισφοράς 47% και την Κοινότητα  με ποσοστό συνεισφοράς 10%.

Οι εργασίες που εκτελέστηκαν αφορούν τη δημιουργία αιθουσών για ιστορικά εκθέματα, αίθουσα εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, γραφείο πληροφοριών, διαμόρφωση χώρων πρασίνου, πλακοστρώσεις και υπηρεσίες. Ο χώρος είναι αφιερωμένος στην Πολιτιστική Παράδοση και έχει δημιουργηθεί αίθουσα αφιερωμένη στο έργο και την προσφορά του Στέλιου Κυριακίδη, πανελληνιονίκη και βαλκανιονίκη δρομέα στίβου,  και αίθουσα αφιερωμένη στο Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Α’, οι οποίοι κατάγονταν από την κοινότητα.

Η τελική παραλαβή του έργου έγινε περί τα τέλη του 2017.

Στόχοι του έργου είναι η δημιουργία και διατήρηση ενός ρεύματος επισκεπτών και περιηγητών ειδικού ενδιαφέροντος, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με την προώθηση και πώληση των τοπικών προϊόντων, η συγκράτηση του πληθυσμού  με μείωση της αστυφιλίας και η συγκράτηση των νέων στην ύπαιθρο.

Στόχο αποτελεί επίσης η ανάδειξη των αξιόλογων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών στοιχείων της υπαίθρου και η βιώσιμη αξιοποίηση του φυσικού, ιστορικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Στην κοινότητα λειτουργούν σήμερα  οινοποιεία, αλλαντοποιεία, και βιοτεχνίες κατασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων και γλυκών, οπόταν αναμένουμε τόσο βελτίωση των δραστηριοτήτων τους, αλλά και προσέλκυση πρόσθετων βιοτεχνιών και χώρων πώλησης παραδοσιακών προϊόντων. Εξάλλου στον Στατό- Αγ. Φώτιο διοργανώνεται κάθε χρόνο ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά φεστιβάλ που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.

Η κοινότητα προήλθε από τη συνένωση δυο χωριών της επαρχίας Πάφου Άγιος Φώτιος και Στατός, τα οποία απείχαν δύο μόλις χιλιόμετρα το ένα από το άλλο, και τα οποία μετακινήθηκαν στο παρελθόν, λόγω των ραγδαίων βροχοπτώσεων και γεωλογικών προβλημάτων. Στα τέλη του 1973, οι πρώτοι κάτοικοι του νέου χωριού άρχισαν να μετακομίζουν. Μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, αρκετοί πρόσφυγες από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, εγκαταστάθηκαν στον νέο οικισμό. Το ενοποιημένο πια χωριό πήρε την ονομασία Στατός-Άγιος Φώτιος και βρίσκεται σε μια  περιοχή με υψόμετρο 950 μέτρων, που έχει ως χαρακτηριστικό το χρώμα της καρυδιάς αφού κατά μήκος των δρόμων υπάρχουν φυτευμένες καρυδιές. Αποτελεί ιδανικό χώρο ξεκούρασης στη γαλήνη της κυπριακής υπαίθρου, ενώ  το χωριό βρίσκεται κοντά σε δυο σημαντικές Μονές, την Αγία Μονή και την Ιερά Μονή Χρυσορογιατίσσης.

Στο πλαίσιο των επόμενων Κρατικών Προϋπολογισμών, προωθούνται για ωρίμανση και υλοποίηση και άλλα σημαντικά έργα στην κοινότητα όπως η ανάπλαση του πάρκου σε πρώτο στάδιο, για την οποία ετοιμάζονται μελέτες με υπολογιζόμενο κόστος 500.000 περίπου ευρώ, και μετά θα ακολουθήσει η ανάπλαση της πλατείας της κοινότητας.

Κλείνοντας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαι πάντα στη διάθεση του Κοινοτικού Συμβουλίου για περαιτέρω πρόοδο και ευημερία της κοινότητας.

Σας ευχαριστώ

------------------------

ΕΙ