Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-04-2024 18:20

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην ημερίδα «Πράσινες υποδομές και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων»

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Κυπριακό Δίκτυο για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα-CSR Cyprus με θέμα «Πράσινες υποδομές και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων». Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δ.Σ. και το προσωπικό του CSR Cyprus για την αγαστή συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και να σας διαβεβαιώσω ότι προσβλέπω σε ενίσχυση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο νέων δράσεων.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Δήμο Λάρνακας και τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα για τη στήριξη που μας παρείχαν στη διοργάνωση της ημερίδας και για τη φιλοξενία στην αίθουσα του Πολυδύναμου Πολυχώρου του Δήμου Λάρνακας. Ταυτόχρονα, ευχαριστώ θερμά την εισηγήτρια και τους εισηγητές που έχουμε μαζί μας σήμερα στην ημερίδα για τις παρουσιάσεις που θα ακολουθήσουν, αλλά και εσάς τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες για την παρουσία σας.

Η σημερινή ημερίδα, με θέμα την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και τις πράσινες υποδομές, είναι η τέταρτη στη σειρά ενημερωτική ημερίδα για ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων που διοργανώνει το Γραφείο μας σε συνεργασία με το CSR Cyprus.

Η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και η ανάπτυξη σχετικών καινοτόμων λύσεων συμβάλλουν στους ευρύτερους περιβαλλοντικούς μας στόχους, αλλά και αποτελούν μέρος της εθνικής μας Στρατηγικής για την Ενέργεια και το Κλίμα, στη βάση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλων ρύπων, μειώνει την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, μειώνει το κόστος λειτουργίας και επιτυγχάνει τη συρρίκνωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η δράση αυτή, ιδιαίτερα, στις αστικές περιοχές θα συμβάλει σημαντικά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στην επιτάχυνση του ρυθμού επίτευξης του στόχου για κλιματική ουδετερότητα στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ως το 2050, αφενός, και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, αφετέρου.

Η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα παρά τις προκλήσεις προσφέρει και σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη, τις αγορές και τις θέσεις εργασίας, την τεχνολογική εξέλιξη, ενισχύοντας την πράσινη και φιλική προς το περιβάλλον επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, όμως, προϋποθέτει και αυξημένο μερίδιο αξιοποίησης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τη βελτίωση των προτύπων πράσινης χρηματοδότησης και την προώθηση φιλικής προς το κλίμα καινοτομίας, κ.ά.

Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τις σημερινές παρουσιάσεις που αφορούν πολλές πτυχές του θέματός μας –τεχνικά θέματα, ενεργειακές τεχνολογίες, τα πλεονεκτήματα της ενεργειακής απόδοσης, χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά και καλές πρακτικές.

Σας ευχαριστώ ξανά για τη συμμετοχή σας και εύχομαι να αποκομίσουμε όλοι χρήσιμες γνώσεις και εμπειρίες από την ημερίδα μας.

(ΑΣΠ/ΓΣ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα