Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-04-2024 20:01

Ημερίδα με θέμα «Πράσινες υποδομές και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων» διοργάνωσε το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος με το CSR Cyprus

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ημερίδα «Πράσινες υποδομές και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων», στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας, την οποία συνδιοργάνωσαν το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Κυπριακό Δίκτυο για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα-CSR Cyprus με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας.

Η συγκεκριμένη ημερίδα αποτελεί την τέταρτη από μία σειρά εκπαιδευτικών δράσεων που αναπτύσσονται από κοινού μεταξύ του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του CSR Cyprus, με στόχο την ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων και την προώθηση των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης σε στελέχη κυπριακών επιχειρήσεων.

Σε χαιρετισμό της στην ημερίδα, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Θεοδοσίου ανέφερε ότι «η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και η ανάπτυξη σχετικών καινοτόμων λύσεων συμβάλλουν στους ευρύτερους περιβαλλοντικούς μας στόχους, αλλά και αποτελούν μέρος της εθνικής μας Στρατηγικής για την Ενέργεια και το Κλίμα, στη βάση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας». Πρόσθεσε ότι «αυτές οι ενέργειες θα συμβάλουν σημαντικά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στην επιτάχυνση του ρυθμού επίτευξης του στόχου για κλιματική ουδετερότητα στο σύνολο της ΕΕ ως το 2050, αφενός, και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, αφετέρου». Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό της, η κα Θεοδοσίου ανέφερε ότι «η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, παρά τις προκλήσεις, προσφέρει και σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη, τις αγορές και τις θέσεις εργασίας, την τεχνολογική εξέλιξη, ενισχύοντας την πράσινη και φιλική προς το περιβάλλον επιχειρηματικότητα».

Η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του CSR Cyprus κα Σωτηρούλα Σωτηρίου, χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας, ανέφερε ότι «όλοι μας, είτε ως πολίτες είτε ως επαγγελματίες και εκπρόσωποι οργανισμών, βιώνουμε τις καταιγιστικές συνέπειες της περιβαλλοντικής κρίσης και οφείλουμε να περιορίσουμε, στο μερίδιο που μας αναλογεί, τις επιπτώσεις από τις όποιες δραστηριότητές μας, ενεργώντας τόσο μεμονωμένα όσο και με συλλογικότητα». Η κα Σωτηρίου σημείωσε ότι το CSR, ως το κατεξοχήν εθνικό δίκτυο για τη Βιωσιμότητα και την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα, παραμένει «δίπλα στις επιχειρήσεις του τόπου μας, ανεξαρτήτως του μεγέθους που έχουν, μεταφέροντας τεχνογνωσία και πληροφόρηση, με γνώμονα τη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο για όλους μας», προκρίνοντας «τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης και της ανάληψης δράσεων που συμβάλλουν σε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο αύριο».

Κατά την ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν άτομα και επιχειρήσεις από διάφορους τομείς, προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν εισηγητές εξειδικευμένοι στον τομέα της ενέργειας, των ενεργειακών τεχνολογιών και του περιβάλλοντος.

Εισηγήσεις κατέθεσαν κατά σειρά ο δρ Ανδρέας Τζιρκαλλής και ο δρ Νέστορας Αντωνίου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα: Ενεργειακές Τεχνολογίες και Αειφόρος Σχεδιασμός), ο κ. Χρίστος Μαξούλης, Ανώτερος Επιστημονικός Λειτουργός στο Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), η κα Σούλα Καρρά, Συντονίστρια Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων και Πολιτικός Μηχανικός στο Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου, ο κ. Γιάννης Κανάρης, Λειτουργός στο Τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος στην Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), και ο κ. Ανδρέας Λιζίδης, Ανώτερος Λειτουργός Βιομηχανικών Εφαρμογών στην Υπηρεσία Ενέργειας.

Το πρώτο μέρος της ημερίδας συντόνισε η Λειτουργός Επικοινωνίας και Ανάπτυξης του CSR Cyprus κα Μαρία Μηνά.

Κύριο αντικείμενο της ημερίδας αποτέλεσαν τα θέματα ενεργειακών τεχνολογιών και ο αειφόρος σχεδιασμός κτηρίων, τα πλεονεκτήματα (και εμπόδια) της ενεργειακής απόδοσης, η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων, η ενεργειακή αναβάθμιση και καλές πρακτικές στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς και τα σχέδια χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ των εισηγητών και των συμμετεχόντων για τα θέματα που παρουσιάστηκαν. Τη συζήτηση συντόνισε η Λειτουργός Περιβάλλοντος του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κα Μαριλένα Παπασταύρου.  

(ΑΣΠ/ΓΣ)