Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-01-2022 12:00

Ομιλία Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκου Κόκκινου στο Εργαστήριο Συν-σχεδιασμού του Εθνικού Πλάνου για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε αυτό τον τόσο ξεχωριστό χώρο, για να συνδιαμορφώσουμε, όλοι, με δημιουργικές διαδικασίες και μεθόδους, απτές δράσεις για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τη νεολαία.

Μόλις λίγες μέρες μετά την έλευση του νέου έτους και με την πανδημία να εξακολουθεί να πλήττει οικονομίες και κοινωνίες ανά το παγκόσμιο, είμαι βέβαιος πως όλοι έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα – το ίδιο πείσμα θα έλεγα – να βγούμε νικητές από αυτή τη δοκιμασία. Να ανακάμψουμε, να αναπτυχθούμε και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Όλες τις ευκαιρίες που χάθηκαν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Δημιουργώντας παράλληλα νέες ευκαιρίες, ένα καλύτερο, πιο υγιές, πιο ανθεκτικό και πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας.

Εσείς οι νέοι αποτελείτε έμπνευση στο ταξίδι αυτό. Ώθηση να προχωρήσουμε με τολμηρά και γοργά βήματα, αξιοποιώντας το μεγαλύτερό μας πλεονέκτημα: την ποιότητα, τις ικανότητες και τη ψυχική δύναμη της νεολαίας μας. Ξεκινώντας πάντα από τον διάλογο. Ο οποίος βέβαια δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά να οδηγεί σε συγκεκριμένους στόχους και δράσεις. Αυτός είναι και ο σκοπός της σημερινής σύναξης.

Η ισχυρή βούληση της Πολιτείας να προστατεύσει το μέλλον των νέων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αντανακλάται εξάλλου και στην παρουσία όλων μας σήμερα εδώ. Το Υφυπουργείο, συγκεκριμένα, προτίθεται να δρομολογήσει εντός του έτους στοχευμένες ενέργειες στo πλαίσιo του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, και όχι μόνο. Ενέργειες που θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε μαζί με τους ίδιους τους νέους, ώστε να ανταποκρίνονται στις δικές τους ιδέες, ενδιαφέροντα και προσδοκίες. Ενέργειες για συνδιαμόρφωση πολιτικών και ευρεία διάχυση της σημασίας του ψηφιακού μετασχηματισμού για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που τόσο χρειάζεται η χώρα μας. Ένα μοντέλο το οποίο θέτει τις βάσεις για μία ακμάζουσα, ανταγωνιστική οικονομία και μία ευημερούσα, χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία, για την Κύπρο του αύριο. Όπως την έχουμε οραματιστεί και όπως την έχουμε σχεδιάσει στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο οποίο €282 εκατομμύρια, πέραν του 23% των συνολικών επενδύσεων, αφιερώνονται σε δράσεις με ψηφιακή υφή. Δράσεις που στόχο έχουν να σας εξοπλίσουν με όλα τα εχέγγυα, εργαλεία, γνώσεις και δεξιότητες για προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη, και ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής σας στα κοινά.

Η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή. Εγκαινιάζει μία συναρπαστική προσπάθεια στην οποία καλούμαστε όλοι να συμμετέχουμε και να συμβάλουμε. Δεν θέλω να μακρηγορώ, η ημερίδα αυτή είναι αφιερωμένη σε εσάς, κι εμείς είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να θέσουμε τις βάσεις για ένα δομημένο διάλογο και μία εποικοδομητική συνεργασία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Επίτροπο του Πολίτη, για την τόσο σημαντική πρωτοβουλία, και να σας διαβεβαιώσω πως η Πολιτεία βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους νέους, αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειές τους. Γιατί εσείς είστε το μέλλον. Μέσω της προσωπικής εξέλιξης του καθενός, οικοδομούμε τη συλλογική εξέλιξη της χώρας μας, αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Σας ευχαριστώ.

(EK/ΕΧΡ)