Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-01-2020 15:25

Εγκρίθηκε η Εθνική Στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης από το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου αναφερόμενος στην έγκριση της Εθνικής Στρατηγικής Τεχνητής Νοημοσύνης της Κύπρου από το Υπουργικό Συμβούλιο, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει σήμερα, Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, την Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη την οποία θα αναλάβει και θα υλοποιήσει, αν εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Υφυπουργείο Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού.  Η Εθνική Στρατηγική μας δίνει την ευκαιρία να καταστούμε πρωτοπόροι στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς σήμερα κατέχουμε την 19η θέση στην ΕΕ.  Η στρατηγική στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι η μεγιστοποίηση των επενδύσεων μέσω συμπράξεων, η δημιουργία εθνικής βάσης δεδομένων, η καλλιέργεια των ταλέντων και της διά βίου μάθησης και φυσικά θα αντιμετωπιστούν θέματα ηθικής τα οποία υπάρχουν ή θα υπάρξουν στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Ερωτηθείς για το θέμα της διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ), ο κ. Καρούσος ανέφερε: «Έχουμε διαδικασία των προσφορών, έχει γίνει κατακύρωση και υπάρχουν από κάποιους προσφυγές στα δικαστήρια για τις οποίες, ήδη για μία περίπτωση, αυτή της Λευκωσίας, το Δικαστήριο έχει αποφασίσει και έχουμε υπογράψει τη Σύμβαση με τη νέα κοινοπραξία. Πρόσθετα, αναμένουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας και τις αποφάσεις για τις υπόλοιπες υποθέσεις που αφορούν αυτές τις Συμβάσεις.  Έχω καλέσει σήμερα στο Υπουργείο τόσο τις συντεχνίες όσο και τους οδηγούς, εάν και εφόσον το επιθυμούν να συναντηθούν μαζί μας, για να ακούσουμε τους προβληματισμούς τους και να δούμε πως προχωρούμε.  Υπάρχει όρος μέσα στις Συμβάσεις αυτές, ότι ο Ανάδοχος υποχρεούται να διατηρήσει το υφιστάμενο προσωπικό. Αυτό θα το δούμε και μαζί τους για να δούμε με κάθε λεπτομέρεια τι θέματα έχουν και τι προβληματισμοί υπάρχουν».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της απόσυρσης των παλαιών οχημάτων, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι σήμερα το απόγευμα θα εξαγγελθεί και το Αναθεωρημένο Σχέδιο απόσυρσης και αντικατάστασης παλαιών οχημάτων και προώθησης ηλεκτρικού οχήματος για το έτος 2020.

(ΑΤ/ΕΚ/ΕΧΡ)